Grönt trumfar ROT

Hela bygg- och hantverksbranschen ser inte jämmer och elände framför sig när ROT-avdraget sänks.

Just nu sprider branschkrönikor och arbetsgivarorganisationerna jämmer och klagosång över regeringens budgetförslag att sänka rot-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Det befarade beslutet har gjort att hantverkare över hela landet är inne i en högtrycksperiod utan dess like. Den väntade dippen efter nyåret har lett till kreativa förslag på att skjuta upp sänkningen av ROT, bland annat att den skulle kunna användas för att stärka flyktingars möjligheter på arbetsmarknaden.

Alla tror inte att himlen rämnar efter nyår dock. Prisjämförelsesajten Greenmatch har frågat fem leverantörer av värmepumpar och solenergi om hur sänkningen kommer påverka dem. Flera av dessa inte tror att skattesubventioner bör påverka kundens incitament att installera en värmepump eftersom investeringen fortfarande är lönsam på sikt.
– Oavsett storleken på rot-avdraget är bergvärme en väldigt lönsam investering. Lönsamheten är i bergvärmens förtjänst, inte rot, säger Patrik Thorén på Thorén Bergvärme.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.