Folket har sagt sitt

Så många svenskar räknar med att sluta anlita hantverkare när ROT:en sänks.
Folket har sagt sitt

I en nyligen genomförd undersökning visar det sig att många av de tillfrågade kommer att skära ner eller helt sluta att anlita hantverkare efter årsskiftet. 41 procent säger att de kommer göra det, och det är framför allt familjer med små barn och personer som bor på landsbygden. Som DMH har skrivit om tidigare är det full rulle för hantverkarna nu, men efter årsskiftet förväntas det ett tapp.  – Framför allt är det familjer med små barn som räknar med minskad hantverkshjälp om avdraget sänks (52 procent), liksom boende på landsbygden (45 procent). De större städerna exklusive Stockholm är de som säger sig påverkas minst (35 procent), säger Jonas Elfborg, produktchef på Geberit (som har beställt undersökningen) till Byggnyheter.

Om undersökningen:
Det är undersökningsföretaget Yougov som på uppdrag av Geberit har ställt frågan till 1000 personer i ett tvärsnitt av befolkningen. 41 procent uppger att de definitivt eller troligtvis kommer att anlita färre hantverkare om ROT-avdraget sänks. 42 procent uppger att de kommer att anlita i samma utsträckning som tidigare. 17 procent är osäkra. Undersökningen visar även att 55 procent bland de som tjänar över 700 000 kronor per år säger att de kommer att anlita färre hantverkare om ROT-avdraget sänks. Att jämföra med 25 procent bland de som tjänar under 300 000 kronor per år. Bland de med lägre inkomst har dock hela 33 procent svarat att de inte vet.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.