DMH på pressevent med Festool

Lansering av skåpinredning och ett antal nya verktyg fanns bland annat på menyn. I juni var det dags för pressevent med Festool. Det bar av till Stuttgart och Mercedes-Benz-muséet där konferensen hölls. I konferenslokalerna hade flera olika stationer med nya verktyg, tillbehör och innovativa hantverkslösningar byggts upp.
DMH på pressevent med Festool

Det kommer mycket spännande den närmaste tiden, inte enbart från Festool, utan även från systerbolag till Festool. Smarta fordonsinredningar, biotekniska hjälpmedel och den tredje generationens systainer fick vi bland annat prov på. Vi fick även se SawStop fungera på riktigt. Festool har köpt upp hela företaget och den första SawStop-försedda bordsågen väntas dyka upp sommaren 2020. En tysk journalist erbjöd sig att testa med sitt eget finger, vilket demopersonalen klokt tackade nej till. Istället fick en grillkorv visa hur SawStop fungerar. Se filmen i vår e-tidning. Här är några av godbitarna från Festool-dagarna i Stuttgart.

Formens ursprung

Shaper, ett dotterbolag till Festool, var på plats och presenterade Shaper Origin, en digitalt styrd ”överhandsfräs-liknande” maskin med skärm och kamerafunktion. Den säljs redan i USA, och dyker upp våren 2020 i Sverige. Men innan den kommer till Europa kommer den att genomgå några små justeringar. 

– Det handlar om mjukvaruuppda-teringar, en annan typ av kabel och en annan motor eftersom Europa har 230 V istället för 120 V, säger Ole Held, vd, Shaper. I slutet på förra året köpte Festool upp bolaget, men vi vill ändå hålla det avskilt och har därför en egen europeisk bas, också i Stuttgart. Prismässigt gällande Shaper Origin ska vi försöka hålla oss under 3 000 euro. Till att börja med kommer vi att sälja direkt till kund via vår webbshop. 

Spontant låter det som ett relativt högt pris?

– Det viktiga är vad man jämför Origin med, svarar Alec Rivers, medgrundare Shaper. Många hantverkare gör kanske jämförelsen med en överhandsfräs, som egentligen är ett helt annat verktyg. Detta baseras kring en överhandsfräs, men en överhandsfräs i sin tur skulle aldrig klara av vissa av uppgifterna som Origin klarar. En bättre jämförelse är med en CNC-fräs, som är långt dyrare än Origin.

Med Shaper Origin kan man skapa och fräsa ur alla tänkbara mönster, exakt likadant varje gång. Maskinen kalibreras via en särskilt mönstrad tejp som tejpas kring arbetsstycket. Genom en knapptryckning (nästintill) kan man sätta igång och fräsa ur valt mönster, som har matats in av användaren. Den säljer bra i USA och var en ”publiksuccé” under presseventet. Mer info finns på www.shapertools.co

Efterlängtad vinkelslip

Den nya vinkelslipen AGC 18 bygger på den borstlösa EC-TEC-tekniken som ger längre livslängd, bättre effekt och en högre intelligens (oklart om det gäller användaren). För att få ner vibrationerna är motorn och höljet dessutom frånkopplade från varandra. Här kan varvtalet steglöst regleras mellan 4 500–8 500 varv per minut. Motorn och elektroniken är inkapslade och skyddar således mot damm. Flera smarta skydd är inbyggda: mjukstart, elektroniskt överbelastningsskydd, omstartsspärr och motorbroms. En snabbspännmutter möjliggör snabbt skivbyte utan verktyg. För skivstorlek 125 mm. Vikt med ett 5,2 Ah batteri är 2,7 kg. 

 

Lättviktig och hjälpsam inredning

Kan du prata med din inredning? Det kanske du redan gör visserligen. Men svarar den? Den nya fordonsinredningen bott vario3 gör det.

bott vario3

Systemet kan anpassas efter din bransch, med genomtänkt förvaring för allt från tejprullar och penslar till verktyg och diverse bråte såsom dörrar som behöver fraktas. Letar du efter skruv eller ett verktyg i bilskåpet kan du sedan be Regina, som den virtuella assistenten har döpts till, att hitta det åt dig. En lampa lyser upp och leder dig rätt. Hon kan även tända arbetsbelysningen, se till att du skickar iväg beställningar på tillbehör som har tagit slut och dylikt. Att inredningen är lättviktig gör ju inte saken sämre när det handlar om bränsleekonomi. Systemet går även att styra via en app om du och Regina inte pratar för stunden. Läs mer på www.bott-group.com

Tredje generationens systainer

26 miljoner sålda systainers sedan starten på 90-talet säger allt. Systainer3 har tagits fram tillsammans med Tanos och bott och har förfinats på ett antal punkter för ännu smidigare användning. Förutom att de passar perfekt tillsammans med inredningen bott vario3, har Systainer3 handtag på högkant så du slipper bära från locket. Systainern kommer därmed närmare kroppen med förbättrad ergonomi som följd. Två storlekar finns med ytterligare inrednings-/fördelningsboxar i sju storlekar. De är även förstärkta i botten: det gör att locket alltid går igen eftersom boxen inte deformeras vid ojämnt underlag. Kan beställas i den färgkombination du behöver för att bäst passa firman. Dyker upp i början på 2020.

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.