DMH var på plats på Hiltis event i Manchester

DMH var på plats på Hiltis event i Manchester

Efter åtta års arbete i det tysta var det äntligen dags. DMH var på plats i Manchester, där Hilti rullade den nya 22V-plattformen Nuron för särskilt inbjudna journalister och branschfolk. 70 nya verktyg och maskiner handlar det om, och ett helt nytt ”ekosystem” för batteridrivet i stort. 

Namnet Nuron kommer från ”neuron”, det vill säga den typ av nervceller som på elektrokemisk väg ansvarar för mottagandet och överförandet av impulser, eller information om man så vill, i kroppen nervssystem. Lite så är det också som Hilti marknadsför sin nya batteriplattform.

Visst, det är 70 nya verktyg med prestanda och drifttid som många gånger överträffar föregångarna betydligt, men det handlar också om ett nytt sätt att överföra data/information mellan verktyget, batteriet, laddaren och molnet.


hilti batteri, hilti nuron
70 nya produkter! Enligt Hilti är nya batteriplattformen Nuron ”Den största lanseringen i branschens historia”.

Nuron-plattformens hjärta är fyra stycken 22V-batterier från 2,6–12 Ah, där samtliga förutom det minsta använder de nyare 21700-cellerna. För att driva krävande verktyg/maskiner som cirkelsågar, motorkapar och mejselhammare kan batterierna också användas i par. Förutom att merparten av batterierna använder den senaste generationens större och energitätare battericeller har Hilti även begåvat dem med ett nytt kylsystem och ett uppdaterat anslutningsgränssnitt med större kontaktytor. 

Tillsammans med de nya, uppdaterade Nuron-verktygen ska batterierna till och med kunna leverera mer kraft än Hilti befintliga 36V-verktyg, och dubbelt så mycket kraft som de tidigare 22V-verktygen. 

SAMLAR IN DATA

En av de egenskaper som Hilti trycker hårdast på är batteriernas förmåga att samla in verktygs- och driftdata. Alla de nya Nuron-verktygen producerar nämligen stora mängder data under arbetets gång. Det kan till exempel handla om prestanda, hur ofta ett visst verktyg används, batteriets hälsotillstånd eller vart ett verktyg senast setts. Denna data lagras kontinuerligt i batteriet. Så fort som batteriet sätts i laddaren överförs informationen automatiskt till molnet.

Nu är det kanske inte alla som kontinuerligt utvärderar hur deras verktyg presterar, men för större aktörer med många enheter i drift kan det vara ett ovärderligt verktyg för att optimera användningen, särskilt för de som använder Hiltis programvaruplattform Hilti ON!Track. 

FÄRGKODER SIGNALERAR BATTERIETS STATUS

Värt att nämna är också att de nya batterierna kommer med en ”Self diagnostic”-funktion. Enkelt uttryckt: Tryck och håll nere en knapp på batteriet 3–4 sekunder, och batteriet kommer via färgkoder berätta hur det mår. Grönt ljus: allt okej. Gult (blinkande) ljus: Batteriet är för varmt, för kallt eller överbelastat. Rött ljus: Batteriet behöver förmodligen bytas ut. 

Hur är det då med kompabiliteten? Går Nuron-batterierna att använda med äldre 22V-verktyg? Inte direkt, är det korta svaret. Hilti erbjuder dock en adapter (BA-22) för att passa med batteripaketen på äldre verktyg. Det innebär dock att du får jobba med ett jämförelsevis ganska klumpigt gränssnitt. Hilti har också gått ut med att de förväntar sig en relativ snabb övergång till Nuron. 

PÅ PLATS I MANCHESTER

Platsen Hilti valde för lanseringen av Nuron-plattformen är Manchester Central Convention Complex, bara en kort promenad från Hiltis nya huvudkontor vid Circle Square i centrala Manchester. Själva presentationen var uppdelad i tre stycken stationer: Health and Safety, Performance samt Platform and data driven services. 


hilti nuron
Presentationen av de nya produkterna på Manchester Central Convention Complex var uppdelad i tre stationer. På bilden: Lynton Smith med Hiltis batteridrivna kombihammare TE 6-22 på stationen ”Health and safety”.

Bland de 70 nya verktygen finns hela Hiltis range av batteridrivet, från kompakta skruvdragare mutterdragare till tunga och effektkrävande maskiner som kombihammare och kapmaskiner. Allt drivet av samma 22V-plattform. 

Bland de nya maskiner som demonstrerades specifikt på plats kan bland annat nämnas cirkelsågen SC 30WR-22, skruvdragaren SF 6H-22 (som kommer med ett maximalt vridmoment på 80 Nm), bultpistolen BX 3-22, mejselhammaren TE 2000-22 och batterikapen DSH 600-22 som erbjuder samma kraft som en bensindriven 60 cc-maskin.


hilti batterikapaciteten, hilti dsh 600-22
Samma kraft som en bensindriven 60 cc-maskin. En av de maskiner som demonstrerades var Hiltis nya batterikap DSH 600-22.

Väl på plats kunde vi naturligtvis inte motstå erbjudandet att provköra Hiltis semiautomatiska borrobot Jaibot som lanserades 2020, och kan borra hål för infästningar på 4,8 meters höjd. 

Många av de nya Nuron-maskinerna, inklusive en mer utförlig genomgång av specs och funktioner, kommer ni definitivt att kunna läsa mer om här i DMH framöver. Säkerligen kommer några av dem även testas. Eller varför inte testa dem själv? Från och med oktober är det nämligen sagt att hela sortimentet kommer att vara tillgängligt på den svenska marknaden. 

“Det kommer inte att bli några signifikanta prisökningar”

– Ewald Kaluscha, global försäljningschef på Hilti, om de kommande prisnivåerna på Nuron-verktygen kontra befintliga produkter

Några frågor till Ewald Kaluscha, global försäljningschef på Hilti, som avslutning. 

Hur många av de 70 verktygen är faktiskt nya, och hur många kan ses mer som uppgraderingar av befintliga verktyg?

– Vissa verktyg är helt nya plattformen, andra har fått stora uppgraderingar. Men sammantaget skulle jag skulle säga att alla 70 verktyg är nya. Alla kommer med en helt ny design och helt nya interface. Tekniskt sett är det helt enkelt inte möjligt att ta den nya tekniken och bara stoppa in den i ett befintligt verktyg.


Från vänster: DMH:s redaktör, David Liljefors, tillammans med Ewald A. Kaluscha, global försäljningschef på Hilti.

Kommer Nuron-verktygen att bli dyrare än de befintliga sortimentet?

– Priserna kommer att ligga i linje med befintliga produkter, beroende på segment. Det kommer inte att bli några signifikativa prisökningar. Kunderna får helt enkelt mycket mer för sina pengar. 

Med lanseringen av Nuron, vad är planerna för Hiltis 12V-plattform? Kommer den att finnas kvar, eller är planen att den ska fasas ut?

– 12V-plattformen kommer att finnas kvar. Den har fortfarande uppenbara fördelar eftersom den erbjuder kompakta och lätta verktyg. Men störst fokus kommer att ligga på Nuron framöver. 

* På DMH:s instagram kan du hitta ett videoklipp med Ewald A. Kaluscha, global försäljningschef på Hilti, som berättar om Hiltis satsning. Nedan kan du ta del av ytterligare bilder från Hiltis event.


hilti nuron
Infästningar på 4,8 meters höjd? Inga problem. DMH passade på att köra Hiltis semiautomatiska borrobot Jaibot.

Demonstration av Hiltis batteridrivna cirkelsåg SC 30WR-22. 
Rene Naidoo med batteridrivna bultpistolen BX 3-22.
SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.