Digitaliserade detaljplaner

Alla detaljplaner som upprättas från och med kommande årsskifte måste kunna tillgängliggöras digitalt. En ny rapport ska förenkla omställningen.
Digitaliserade detaljplaner

Den 1 januari 2022 införs krav på att alla kommuner ska upprätta digital detaljplaneinformation. Innehållet måste även vara tillgängligt nationellt.

Syftet är att främja en digitaliserad samhällsbyggnadsprocess och att detaljplaneinformationen ska kunna användas av fler, vilket kan spara både pengar och tid. Nu finns ett hjälpmedel för att möta det kommande kravet.

Det är Sweco som tagit fram en ny rapport på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner, SKR. Målgrupp är i första hand landets kommuner.

De nya kraven medför ändrade förutsättningar för detaljplanearbetet. Vägledningen som nu tagits fram ska ge stöd kring bland annat hur omställningen kan göras och vilka kompetenser som är viktiga i detta.

Ett flertal kommuner har redan påbörjat arbetet med att digitalisera sina detaljplaner. Befintliga planer omfattas dock inte av kommande krav.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.