Den tunna röda linjen

Planlaser, enfallslaser eller tvåfallslaser? Rött eller grönt? Och hur står sig egentligen rotationslasern mot de allt vassare linjelasrarna? Vi har pratat med tillverkare, hantverkare och uthyrare för att kunna reda ut begreppen.
Den tunna röda linjen

Skulle man lista innovationer som verkligen förändrat byggbranschen, från dynamit, cement, spånskivor och KL-trä till litiumjonbatterier och digitalisering/automation, då skulle rotationslaser definitivt platsa på den listan.

Den roterande vågräta bygglasern var inget annat än revolutionerade när den etablerades på marknaden i början av 80-talet. Ja, det är faktiskt snart 40 år som vi har jobbat med laser i byggbranschen! Ett kontinuerligt laserplan med tillräcklig noggrannhet för de flesta schakt- och entreprenadjobb gjorde att man kunde göra höjdavvägningar i realtid istället för att avbryta arbetet för att stämma av med optiska avvägningsinstrument – och att en person kunde göra arbetet istället för två. 

Användningen av laser exploderade under 80-talet, och sedan 90-talet har Sverige varit ett av världens lasertätaste länder på byggsidan. När Topcon sammanställt försäljningsstatistiken för rotationslaser i Europa under senare år, är det just Sverige som flera gånger legat i topp – i konkurrens med betydligt större länder som till exempel Frankrike och Tyskland.  

En rotationslaser är din bästa vän när det kommer till … Ja, egentligen alla jobb som involverar att jämna ut ytor, linjera punkter över längre avstånd eller skapa fall med en specifik lutning. Roterande laser användas numera av de flesta yrkesgrupper inom bygg- och anläggningsbranschen, från betong- och markarbetare till rörläggare, snickare, målare, plattsättare, elektriker och arkitekter.  

I sin enklaste form består en rotationslaser av en nivellerad basenhet med en röd eller grön diod som skapar ett horisontalplan genom att rotera kring en axel – den konstruktion vi normalt kallar planlaser. 

Med en enfallslaser kan du ställa ett fall, det vill säga luta horisontalplanet ett specifikt antal grader. Med en tvåfallslaser kan du ställa fall i både x- och y-led. 

Andra centrala funktioner är till exempel reglering av rotations-hastigheten samt skanning, att lasern endast slår på en begränsad vinkel av det 360-gradiga planet. Jobbar du med rotationslaser utomhus, eller över längre avstånd, kommer du även att behöva en mottagare för att kunna läsa av värdena.  

För att kunna ge dig så mycket kött på benen som möjligt när det kommer till att välja rotationslaser och samtidigt ge en rättvis och uppdaterad bild av vad som finns på marknaden idag, och lite om vad framtiden har i sitt sköte, har vi pratat med experter från fyra av de största tillverkarna och återförsäljarna: Hilti, DEWALT, Blinken Tools/Topcon samt Alesto som är återförsäljare för bland annat Leica och Nedo. 

Läs hela reportaget här.

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.