Den fuletid nu kommer – Sagan om den fula jultröjan

Jultröjan har fått ett eget liv. Från att ha varit ett plagg man bar med relativt seriösa intentioner på det ljuva 80-talet, har den nu 30 år senare blivit något man bär med stor distans. Välkomna till sagan om den fula jultröjan.
Den fuletid nu kommer – Sagan om den fula jultröjan

Julen är en tid då vi gärna klär av oss det hårda skalet vi byggt upp under det gångna året. Vi bjuder lite mer på oss själva, säger lite gulligare saker till varandra, och tar på oss lite mjukare kläder. Gärna en stickad tröja, gärna även så skrikig och kitschig som möjligt. 

Fenomenet ”ful jultröja” växte fram i början av 2000-talet. Det sägs även att den första officiella julfesten med fula jultröjor som tema gick av stapeln 2002 i Vancouver, Kanada – åtminstone om man ska tro på vad som står i boken Ugly Christmas Sweater Party Book: The Definitive Guide to Getting Your Ugly On. Trion bakom boken tar med komisk ton upp historian, tips på den perfekta fula jultröjan och hur man rättvist bedömer vem som bär den fulaste jultröjan på firmafesten.

”I vår strävan att avtäcka sanningen har letandet tagit oss kors och tvärs. I mer än 45 minuter har vi grävt igenom dussintalet tidningar, skvallerblaskor, och gamla fotografier utan att bi klokare. Vi kom till slutsatsen att, precis som vi aldrig kommer få veta vem som uppfann George Foreman-grillen [smörgåsgrillen], kanske vi heller aldrig får svaret på vem som faktiskt ställde till med den ursprungliga fula jultröjefesten – däremot har vi har ett ganska bra hum om var den första festen hölls.” 

Ugly Christmas Sweater Party har anordnats officiellt varje år sedan 2007 och har blivit en händelse för Vancouver-borna, dessutom med ett gott syfte. Eventet har vuxit och förutom festen anordnas även ett fem kilometer långt välgörenhetslopp, där deltagarna smyckar ut sig själva i fula jultröjor och springer till förmån för svårt sjuka barn. 

Den rätta stilen

Det kan liknas lite vid halloween-hajpen, men här är det vidrigast tröja som tar hem segern. Och det är inte så enkelt som det låter: Att dyka upp på julfesten med en likadan tröja som någon annan innebär att man inte har letat tillräckligt hårt. Och idag har det till och med börjat tippa över åt andra hållet – det har blivit coolt att bära en ful jultröja, vilket även börjat synas på prislappen. Men tar inte det bort själva tjusningen? Ska man hitta en fultröja så är det väl ändå original som gäller? Säkrast då är att ge sig iväg till Myrorna och gräva fram den mest fyrkantiga i passformen, med flest antal pastellfärger och julmotiv på – då är du definitivt ”hemma” i jul. 

En alldeles egen ful jultröja för byggbranschen Till och med Blåkläder har hoppat på trenden. Vill du se ”juvlig” ut innan du lägger ifrån dig hammaren för lite julledigt har Blåkläder tagit fram en egen kollektion fula (snygga) jultröjor – i en begränsad upplaga – i tre olika modeller. Om det däremot känns ledsamt att behöva lorta ner tröjorna på arbetsplatsen går de lika bra att spara till självaste julafton, och avnjutas framför Kalle och tillsammans med släkten in på småtimmarna. Finns endast hos utvalda försäljare så långt lagret räcker. God ful! Ursäkta… God Jul, menade vi förstås. För mer information titta in hos www.blaklader.se/sv

Jultröjans gudfader

Säger vi The Cosby Show är det säkert många som hajar till. Du har rätt, Bill Cosby anses vara den fula jultröjans fanbärare. Ständigt iklädd en stickad tröja eller kofta blev han allas mysfarbror nummer ett. När den fiktiva familjen Huxtable firade jul, kunde man räkna med att pappa Bill bar en stickad tröja med snöflingor eller andra 80-talsdoftande ”pixliga” julmönster på. Idag sitter han bakom galler, men inte för sitt modesinne vill vi förtydliga.

Några av tröjorna ni ser här hitar ni på www.fulatrojor.se och www.justcoolsweaters.com

Tv-serierna från 80- och 90-talet har definitivt stått för sin beskärda del. Även om Cosby anses vara trendsättaren får vi inte glömma Carlton Banks från Fresh Prince i Bel Air, och heller inte Steve Urkel från Räkna med bråk. De stoltserade gärna i stickade jultröjor i julavsnitten. Colin Firths rådjursprydda polo i Bridget Jones dagbok har också blivit en klassiker. Och hade vi inte nämnt George Michael i sammanhanget hade vi kunnat räkna med en och annan irriterad insändare! Han bär en legendarisk svart tröja med tomtar på i Whams musikvideo till låten Last Christmas. Andra mysfarbröder ”inom segmentet” är Chevy Chase från Ett Päron till farsa firar jul, och Storbritanniens egen jultomte Sir Cliff Richard. 

För dig som vill bejaka detta fullt ut kan vi med glädje berätta att den fula jultröjan har fått en egen dag. Varje år, den tredje fredagen i december är dagen att ringa in i kalendern. I år gäller 21 december. Vem är fulast i jul? Eller med tanke på den vändande trenden, vem är snyggast i jul? 

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.