Dags att bli high-tech alla fönstergubbar

Kämpa inte emot tekniken, låt den göra dina kunder friskare istället.
Dags att bli high-tech alla fönstergubbar

För nu har forskare vid Uppsala Universitet slagit fast att en nanostrukturerad beläggning baserad på titandioxid förstör organiska föroreningar som orsakar bland annat dålig inomhusluft. Så kallade “sjuka hus” kan alltså botas genom att detta genomskinliga medel smetas på fönster. Det som händer då är att materialet absorberar solens ultravioletta ljus och vilket det använder för att förstöra organiska molekyler på sina ytor i en process som kallas fotokatalys. Därför kallas titandioxid nanoteknikens “vita riddare” och är en utmärkt fotokatalysator för vatten- och luftrening.

Titandioxid används i dag på bland annat på betongytor och används för att minska luftföroreningar i luften utomhus. Ett fältförsök har utförts i Malmö. När det gäller appliceringen på fönster finns än så länge detta material bara i försöksstadiet, och det är oklart när (eller ens om) detta material kommer ut på marknaden i passande form.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.