Branschen svältfödd på sökande

Det kan bli en problem för företag att växa om bristen på arbetskraft inom dessa bygg- och hantverksyrken fortsätter.
Branschen svältfödd på sökande

Det råder generellt sett ingen brist på arbetskraft i Sverige menar arbetsförmedlingen, men den offentliga sektorn med lärare och sjuksköterskor ligger illa till.
– Fortsätter det såhär kan det bli problem för de offentliga arbetsgivarna att rekrytera, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Så den som söker jobb som lärare eller inom hälso- och sjukvården har mycket goda chanser. Även ingenjörer, byggnadsarbetare och IT-specialister finns med på listan över yrken som har goda möjligheter till arbete. Samtidigt väntas fortsatt stor konkurrens för den som vill ha ett arbete inom området kultur, media och design.

Yrken inom bygg och hantverk där det råder störst brist på sökande (minst konkurrens om jobben) fram till och med första halvåret 2016:

Byggnadsplåtslagare
Golvläggare
Takmontörer
VVS-montörer
Betongare
Kranförare
Glasmästare
Murare
Anläggningsarbetare

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.