Branschen: ”Det kommer bli uppsägningar”

Regeringens förslag om sänkt ROT-avdrag har fått många hantverkare att se rött. Nu visar en undersökning att 23 procent av rotföretagarna tror att de kommer behöva säga upp personal efter årsskiftet

I en undersökning som Visma gjort visar det sig att man inom rot- och rutbranschen tydligt känner av den kommande sänkningen. Varannan företagare, 50 procent, uppger att efterfrågan på deras tjänster i hög grad har minskat efter årsskiftet. Bara 21 procent uppger att de inte märker någon skillnad alls. – Företag vittnar om att de tidigare varit uppbokade i minst ett halvår men att kalendern nu är tom efter årsskiftet. Allra störst effekter kommer sänkningen att få för fåmansföretagare inom rot- och rutbranschen, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs. ROT-företagarna är betydligt mer skeptiska till framtiden än deras kollegor inom RUT: Bara 15 procent av rotföretagarna uppger att efterfrågan är kvar på samma nivå som vanligt efter årsskiftet, då avdraget sänkts. Motsvarande andel bland rutföretagarna är 45 procent. När man frågar hantverkare om framtiden på lite längre sikt tror 29 procent av dem att framtidsutsikterna är ganska eller mycket dåliga. Fast då ska man inte glömma att 46 procent tror att de är ganska eller mycket goda. Nu återstår det att se hur det faktiskt blir efter årsskiftet.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER
Det här är en annons | Till sajten >