Bosch lanserar ProCORE18V+ – ger 71 procent längre drifttid

En stor nyhet från Bosch Professional
Bosch lanserar ProCORE18V+ – ger 71 procent längre drifttid

Bosch Professional lanserade under fredagen ProCORE18V+ – världens första 18V-batteri med så kallad tabless-teknik hämtad från moderna bilar. Drifttiden uppskattas öka med upp till 71 procent i krävande tillämpningar jämfört med befintliga ProCore18V.

Nya ProCORE18V+ har en kapacitet om 8,0 Ah och ökar drifttiden för Boschs högpresterande verktyg. Trots att batteriet har samma energikapacitet, mått och vikt som befintliga ProCore18V erbjuder ProCORE18V+ upp till 71 procent längre drifttid jämfört med sin föregångare.

Detta tack vare en mer effektiv design. Batteriets högre effektivitet är möjlig tack vare designen på battericellerna, tabless, som det för några år sedan blev officiellt var på väg till nästa generations elbilar. I konventionella litiumjonbatterier har varje enskild battericell ett smalt anslutningsband mellan anoden och katoden på båda sidor – den så kallade ”tabben”.

Dessa skapar en flaskhals både vad gäller att leverera effekt och ger upphov till mer resistans, vilket genererar mer värme och lägre effektivitet.

TABLESS-DESIGN

Hos battericeller som använder en tabless-design kan elektriciteten flöda genom otaliga vägar över hela längden av katoden och anoden istället för att begränsas till en eller ett par flikar. Detta minskar den inre resistansen hos varje cell med cirka 50 procent, med betydligt lägre värmeutveckling som resultat.

– Vi är övertygade om att vi med denna innovation kan nå lika stor framgång som när vi introducerade litiumjonceller i en sladdlös skruvdragare”, säger Thomas Donato, chef för Bosch Power Tools. Litiumjonceller, som före 2003 endast användes i mobiltelefoner, är nu mer eller mindre universella i handhållna sladdlösa elverktyg. Bosch Professionals sladdlösa verktyg är synonyma med effektivitet och underlättar hårt arbete.

FULL KOMPATIBILITET

Det nya batteriet är fullt kompatibelt med Boss Professional-verktyg från 2008, inklusive den kraftfulla Biturbo-serien. Något som innebär kompatibilitet från de drygt 30 aktörerna som hittills anslutit sig till batterialliansen AmpShare – powered by Bosch Professional.

ProCORE18V+ 8.0 Ah är tillgänglig från våren 2024 och Bosch Professional kommer även att längre fram i tiden utöka systemet med fler kapaciteter. 

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.