Borrskruvdragare runt ett kilo – stort jämförande test

DMH brukar ofta testa powermaskiner. Men ibland är det smartare att offra kraft och vridmoment för minskad vikt. Vi har testat batteridrivna borrskruvdragare runt ett kilo för att se vad de går för.
Det är lätt att stirra sig blind på vridmomentet när man står och dreglar bland utbudet av borrskruvdragare hos bygghandlaren.
Men i ärlighetens namn; hur ofta använder du helt i onödan en stor tung powermaskin, som klarar att dra in långa konstruktionsskruvar, när du egentligen skulle klara dig med en liten och lätt maskin som skonar både axlar och armar?
I takt med att utvecklingen av batterier och maskiner går framåt kan du idag hitta en maskin som både är lätt och smidig, och samtidigt är tillräckligt stark för att klara de flesta av dina arbetsuppgifter. Har du inte redan kompletterat din verktygsarsenal med en ”lättviktare” kanske det är dags nu?
Så här gjordes testet
Den här gången har vi valt att fokusera på lätta, små och smidiga maskiner. Men de måste fortfarande vara tillräckligt kraftfulla för att kunna fungera som en bra allroundmaskin för normala småjobb.
I testet har vi satt en poängbedömning efter varje testparameter, men inte en total slutpoäng.
Därefter får ni själva bedöma vilka parametrar ni tycker är viktiga när ni väljer maskin. Har du redan en powermaskin är det inte kraft och prestanda som kanske prioriteras högst, utan vikt och storlek. Vilken maskin ni än söker ska detta test förhoppningsvis fungera som vägledare och hjälpa dig i ditt val av en lätt och smidig borrskruvdragare.
Användarvänlighet och ergonomi
Här har vi poängbedömt grepp, inställningar, knappar och vred och slutligen vikt, storlek och balans. Då vi testar lättviktare prioriteras vikt och storlek högt.
Kraft/effektivitet
Här har vi både tagit hänsyn till hur maskinerna presterar i verkligheten och hur de presterar i dragbänken som mäter vridmomentet i hårt förband. Dragbänken är inget snällt mätinstrument för att mäta vridmomentet på borrskruvdragarna. Alla skruvdragare förses med en 1/2”-adapter och testas i ett helt stumt motstånd där det maximala vridmomentet sedan registreras. Mätresultatet från dragbänken stämmer nästan alltid överens med hur maskinerna sedan presterar i verkligheten, men inte alltid. Har maskinen mjukstart kan den vara starkare än vad våra mätresultat visar.

Träskruv 5 x 90 mm (högväxel)
Även om vi prioriterar storlek och vikt högt i detta test ska borrskruvdragarna fungera som hyfsade allroundmaskiner.

Grundtestet är att de på ett snabbt och effektivt sätt kan dra ned en 5 x 90 mm träskruv. Alla maskiner har testats på högväxeln (2:ans växel).
Träskruv 10 x 200 mm (lågväxel)
Det här är ett tufft test för många av de lättare maskinerna. Alla klarade uppgiften men med blandade resultat.

Konstruktionsskruv 8,8 x 330 mm (lågväxel)
Här trodde vi att vi sköt ovanför målet och att ingen av borrskruvdragarna skulle klara uppgiften. Men där hade vi fel. Här fick de lättare maskinerna i testet det väldigt jobbigt. Men det är inte i denna testparameter lättviktarna ska dominera. Dock är det intressant att se hur de presterar i detta tuffa moment.
Flatborr 25 mm (högväxel)
Flatborrar ger ett tufft motstånd. Vi har förtestat olika dimensioner av flatborrar och kommit fram till att runt 25 mm är maxdimensionen dessa skruvdragare klarar av om man ska få en smidig borrning utan att borren kilar fast. Alla maskiner utom en klarade denna uppgift på högväxeln (2:ans växel).
Övrigt
Här har vi tagit upp smarta tillbehör och lösningar som vi tycker är värda att nämnas.
* Klicka här för att läsa hela testet som e-tidning
FLER GÖMDA INLÄGG
VISA FLER






