Badrumsexplosion

Renoverar du ett badrum just precis i denna stund? Välkommen till klubben...
Badrumsexplosion

Inför sänkningen av rot-avdraget har antalet rot-utbetalningarna ökat explosionsartat. Det visar en sammanställning av Offerta. Det svenskarna är mest angelägna om att få utbetalningar för innan sänkningen är framförallt badrumsrenoveringar, fasadarbeten och köksrenoveringar.

Från augusti till och med oktober i år har det gjorts rot-avdrag på drygt 4,7 miljarder kronor, en ökning med 18,8 procent jämfört med samma period förra året. Det är den högsta uppmätta siffran någonsin för den aktuella perioden. Den största ökningen är för badrum som stuckit i väg med hela 111 procent jämfört med samma period 2014.

– Det bekymmersamma här sett ur ett samhällsperspektiv är att det medför att företagen nu stannar upp. Sektorer i tillväxt stannar upp och även om de inte drar ner på personal så är det nog illa att de stannar upp och avvaktar. Det vi ser är att under nästa år händer sannolikt två saker. Dels går priset på deras tjänster upp betydligt och dels har marknaden onaturligt kraftfullt tömts av på uppdrag under detta år varför en sättning under åtminstone första halvan av nästa år är något man måste planera för. Även den längre tillväxttangenten bör sannolikt skruvas ner, säger Jens Nilsson, vd på Offerta.se

De mest anlitade rot-tjänsterna under augusti-oktober 2015*
1.Badrumsrenoveringar
2.Renovering, generellt
3.Målning och tapetsering
4.Elinstallationer
5.Köksrenovering

Rot-tjänsterna som ökat mest under augusti-oktober 2015*
1.Badrumsrenoveringar 111 %
2.Fasadarbeten 102 %
3.Köksrenoveringar 79 %
4.Kakel och Klinkersättning 72 %
5.Golvläggning 68 %**

*Källa: Offerta.se
**Procentuell ökning av antal förfrågningar aug-okt 2015 jämfört med samma period föregående år.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER