Adam Alsing om ”Bygga åt idioter”

I podden ”Bygga åt idioter”, en del av Beijer Byggmaterials projekt som också inkluderar en bok med samma namn, intervjuar Adam Alsing hantverkare och djupdyker i deras roligaste/dråpligaste yrkesminnen på ämnet "besvärliga kunder".
Adam Alsing om ”Bygga åt idioter”

Adam beskriver sig själv som ”hyggligt händig, men inte särskilt intresserad” och håller ”en jävligt stabil vägg i sommarstugan, byggd efter konstens alla regler” som sin största stund som hantverkare. 

Adam Alsing med hantverkare i podden Bygga åt Idioter.

– Jag hade förväntat mig knasiga personer, en hel del tjafs om pengar och den typen av grejer, säger Adam. Men många av de historierna som jag hör i podden är verkligen häpnadsväckande. ”Herregud, det där är något i hästväg”, tänker man. Hur kan någon stå ut med det där? Det är allt från regelrätta hot till kunder som sagt sig gå till jobbet och sedan gömt sig i huset. Det är både skrämmande och magiskt på något sätt. 

Vilken kategori ”idioter” har du personligen svårast för? 

Beijer Bygg Bygga åt idioter.

–  Om jag ska välja någonting som trots allt är betydligt vanligare än de där extrema fallen så är det när grannen, kollegan eller skolkamraten bjuder på middag och säger ”Du kan väl ta med verktygslådan. Jag har en dörr som behöver komma upp”. Och sedan är det jobb i flera dagar efter arbetstid. Och du får en pizza för besväret. 

Om du fick välja ut en historia bland de du hört, vilken skulle det vara?

– Jättesvårt, men okej. Ett vanligt problem är ju att kunden ofta vill ha lite extra grejer gjorda när hantverkaren ”ändå är där”. Skruva upp en hylla eller ”titta lite på elen i spisen” till exempel. Just den här hantverkaren var utskickad av ett fastighetsbolag för att åtgärda något hemma hos en kvinna. Efter att jobbet är klart insisterar kvinnan på att något ytterligare ska göras. Efter mycket om och men går hantverkaren med på att hjälpa till och tackar sedan för sig, varpå kvinnan säger ”Kan du inte kolla snabbt på badrummet? Det är bara en liten grej där”. ”Jag måste verkligen gå”, invänder hantverkaren. Kvinnan försvinner in i sovrummet och kommer ut … med en pistol. ”Jag vill väldigt gärna att du ordnar den här saken i badrummet åt mig”, säger hon. Det är en stark berättelse.

Vad är planerna för Bygga åt idioter-podcasten i framtiden?

– Vi kommer att sända ut de avsnitt som vi spelat in, och sedan får Beijer ta sig en funderare. Men jag hoppas att det blir fler avsnitt, för jag har tyckt det varit väldigt, väldigt roligt att träffa hantverkarna och höra deras historier. Och det finns så många historier som inte är berättade än.

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.