Tunga lyft

Fatta, säkra, lyft!
Tunga lyft

Det tar tid, det är jobbigt och framförallt – det är skadligt. Alla tunga lyft på jobbet sliter inte bara ut dig utan även din plånbok om du är tvungen att vara borta på grund av skadorna. Var smart från början och använd smarta hjälpmedel, så sparar du både din rygg och ditt bankkonto smärta.

Alla kan väl lyfta rätt. Eller? Rak rygg, böjda knän, och håll den nära kroppen. Den gamla sanningen från uppväxten är däremot lätt att glömma bort i dagens uppskruvade tempo och när du ska lirka byggmaterialet igenom alla de konstiga vinklarna, vrårna, trapporna och skrymslena du stöter på ute hos kunderna. Oavsett om det är en gipsskiva på 40 kilo eller ett fönster på det dubbla ska man tänka till både en och två gånger innan man hivar upp åbäket.

Utbrett problem
Enligt Arbetsmiljöverket lyfter minst 35 procent av alla i bygg- och hantverksbranschen över 35 kilo varje dag. Mellan 2011–2012 var fysisk överbelastning den näst största orsaken till arbetsplatsolyckor med nästan 1000 incidenter. Häften av dessa resulterade i 14 dagars sjukfrånvaro för den drabbade. Sammanräknat blir det ett bortfall på ungefär 56 000 arbetstimmar. Arbetsmiljöverkets föreskrifter som reglerar Arbetsmiljölagens bestämmelser heter ”Belastningsergonomi: Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om belastningsergonomi” och är över 40 sidor långt. Detta omfattande dokument tar upp det mesta man som byggare och hantverkare kan vilja veta, men saknar vissa vitala delar.

– Det gäller i största utsträckning antingen arbetstagare eller arbetsgivare. Det står inte så mycket om egenföretagare, säger Robert Kaczmarek på Arbetsmiljöverket.

På ett fåtal ställen nämns egenföretagare, men han eller hon behöver bara följa reglerna när de antingen har med egenföretagare att göra, som på en byggarbetsplats, eller när det ” kan föranleda ohälsa eller olycksfall”. Inte jättetydligt helt enkelt. För en entreprenör som ska slita ut ett badrum i en villa samtidigt som en elektriker ska dra in kabel så finns det anledning att tänka till.

– Då finns det ett samordningsansvar: det ska upprättas en arbetsmiljöplan. Alla på byggarbetsplatsen är skyldiga att följa det. Då är det byggherren som har ansvaret, det vill säga uppdragsgivaren, påminner Robert Kaczmarek.

I sådan här fall kan det betyda att det är villaägaren själv som blir ansvarig utifall något händer.

Mängder av hjälpmedel
Idag finns det en uppsjö av praktiska och smarta produkter för att underlätta slitgörat och några av de kanske vanligaste hjälpmedel man kan snubbla över är till exempel trotjänaren skottkärran, gipsvagnar och skivlyftar. Det finns också mer avancerade hjälpmedel såsom batteridrivna vakuumlyftar, mobila lyftkranar, fönsterlyftar och mycket mer.

Många av dessa mer avancerade hjälpmedel kräver ofta certifieringar i att använda dem, en liten insats för att spara på ryggen.

– Om man använder till exempel en lyftanordning som man lyfter plattor med finns det krav på utbildning och liknande som man måste följa. Det gäller egenföretagare likväl som anställda och arbetsgivare, säger Robert Kaczmarek.

Även fast man som egenföretagare kommer undan stora delar av Arbetsmiljöverkets regler så finns de där av en anledning

– Vi rekommenderar ju att man följer de föreskrifter som står i Belastningsergonomi, avslutar Robert Kaczmarek.

Lyft rätt för att undvika ryggskott!

Ett särskilt utsatt område längs ryggraden om du lyfter fel. Undvik ryggskottet – lyft rätt!

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *