Trotjänaren: S-pluggen
Kungen av innovationer. Så beskrivs den tyske uppfinnaren Artur Fischer, och det är med gott fog. Med över 1 100 patent (!) vid sitt namn är det inte många som kan slå honom på fingrarna. En av dessa uppfinningar är ingen mindre än den klassiska expanderande S-pluggen. Trotjänarnas trotjänare i över sex decennier.
Det finns uppfinnare och så finns det Uppfinnare.
När Artur Fischer lämnade jordelivet 2016 vid en ålder av 96 år gjorde han det, som en av 1900-talets stora uppfinnare.
Sett till antalet patent, över 1 100 stycken (sju fler än självaste Thomas Alva Edison), får han Oppfinnar-Jocke att framstå som en amatör, McGyver som en klåpare och Skalman att aldrig krypa ur sitt skal.
Vi kan givetvis inte lista allting denna makalöse tysk har åstadkommit under sin långa yrkeskarriär, och det har vi heller inte lust med.
LANSERADES 1958
Men allting bleknar i jämförelse med hans allra vassaste uppfinning: den klassiska S-pluggen. En banbrytande uppfinning vars användbarhet löst åtskillig huvudvärk för professionella hantverkare, och för den delen glada amatörer, sedan den lanserades 1958.
”Vad Bill Gates var för persondatorn är Artur Fischer för gör-det-själv-hemreparationen”, skrev tyska Der Spiegel i sin minnestext när Fischer gick bort 2016.
Vi får anledning att återkomma lite senare till just S-pluggen, vilket är den centrala punkten i den historien.
Men för att förstå denna uppfinning måste vi förstå Artur Fischer.
Att Artur Fischer skulle göra sig ett namn i världen stod klart i unga år. Han födde 1919 i tyska staden Tumlingen (nuvarande Waldachtal). Fadern var skräddare och modern strök kragar för att få ekonomin att gå ihop. Fisher själv visade tidigt en fallenhet för allt mekaniskt och snart nog fick den unge pojken en då omåttligt populär modellbygglåda, som baserades på maskinteknik.
TVINGADES GE MODELLFLYGPLAN TILL HITLER
Vid 13 års ålder var han lärling hos en låssmed, men inte många år senare blev det krigstjänstgöring när Andra världskriget var ett faktum. I armén agerade han mekaniker för Luftwaffe och vart stationerad vid en bas kring Pfalz-regionen där en viss Adolf Hitler kom på besök 1939.
”Jag hade gjort ett modellflygplan, som jag skulle ge i julklapp till min mor”, berättade Fischer i en intervju med Der Spiegel. Sen sa min befälhavare att jag var den bästa mekanikern och borde ge planet till Hitler. Det var en förskräcklig tid”.
Artur Fischer höll på att stryka med i Slaget om Stalingrad, men lyckades ta sig därifrån med sista flygplanet. En svår tid väntade emellertid när han så småningom greps i Italien och placerades i ett fångläger. Först 1946 kunde han återvända till sin hemstad. Och det var nu det tog ordentligt fart.
FÅNGLÄGER TILL SUCCÉFÖRETAG
1948 grundade han företaget Fischerwerke GmbH och resten är, som de säger, historia.
Tio år efter uppstarten, år 1958, lanserades den numera sedan länge klassiska S-pluggen — världens mest kopierade plugg.
En av de allra största största succéerna när det kommer till byggmaterial och en smärre revolution. Idag känns det otänkbart med en värld utan denna S-plugg av högkvalitativt nylon.
Epitet trotjänare är i sammanhanget ett smärre understatement för att beskriva denna klassiker.
När Artur Fischer tog emot utmärkelsen ”Lifetime Achievement Award” av Europeiska Patentverket 2014 förklarade han hur han tänkte när idén formades om S-pluggen.
”Tidigare pluggar hade alla en cylindrisk form med en slät yttre yta och förankringen som är tänkt att hålla både mjukt och hårt material behövde tänder”.
Fischerwerke GmbH & Co. KG är fortfarande familjeägt och är sedan 1980 under Artur Fischers son Klaus ledning. Miljontals olika Fischerpluggar tillverkas alltjämt varje dag av företaget, och så lär det fortsätta inom överskådlig tid. Var så säkra.
Över 1 100 patent
➔ Artur Fischer hade över 1 100 patent när han dog 96 år gammal 2016.
➔ Miljontals olika pluggar från Fischerwerke GmbH & Co produceras varje dag och används världen över.
➔ Förutom den klassiska S-pluggen ligger Artur Fischer bakom mängder med andra uppfinningar. Två exempel är den synkroniserade fotoblixten (1949) och FischerTeknik (1964) — pedagogiska byggleksaker för att lära barn grunderna i pneumatik, hydraulik och elektronik.