Tralltider! Bandad trallskruv flipp eller flopp?
Du kan jobba snabbt som vinden och spara på kroppen under tiden – så varför har inte den bandade trallskruven slagit igenom hos landets hantverkare?
– Det är nog mest gammal vana som håller tillbaka, säger Robert Åberg på Fredells bygghandel.
Fredells har sålt bandat trallskruv i sex, sju år, och de ser att segmentet växer – men långsamt.
– Till just byggarna säljer det bra men det kan inte jämföras med trallskruven i lösvikt, säger Robert Åberg.
Tillverkaren Essve säljer 15 miljoner bandade trallskruvar per år. De har nyligen utökat sitt sortiment av bandad trallskruv med en ny modell, Torpedo max III som är av syrafast A4 rostfri kvalité. A4:an tror Essve kommer att öka försäljningen med ca 10% ytterligare, speciellt bland västkustens snickare samt poolbyggare. Varken Mattias Sebell eller Robert Åberg tror att det kommer bli en plötslig revolution där alla över en natt börjar köra enbart bandad skruv. Däremot ser de att allt hårdare konkurrens med pressade tidsramar, kopplat med en bredare insikt bland hantverkare om att vårda kroppen, kommer göra att segmentet kommer fortsätta växa.
– Med gipsskruv är det 90 procent som använder bandat, men så kommer det nog inte bli för bandade trallskruv. Det kommer nog plana ut på kring 30 procent som använder bandad trallskruv, spår Mattias Sebell.
Det finns flera skäl till att bandad trallskruv aldrig kommer att bli lika vanlig som sin gipsdito. Vanliga skruvdragare har fler inställningar, de taggar inte över, och till skillnad mot många automatiska skruvdragare kan man köra ner skruven längre ner i virket, säger Robert Åberg.
Vanliga skruvdragare är dessutom smäckrare och mer välbalanserade. På skruvautomater kan vikten ligga fel. Att skruva trall med skruvautomat är ingen kioskvältare i dagsläget, men det finns tid att spara för den hantverkare som kommer lägga hektar av trall i sommar.