DMH testar tuffa telefoner
Hur irriterande är det inte när man går förbi en dåligt islagen spik och det enda hårda föremål man har till hands för att åtgärda problemet med är mobilen? Och när det sedan – ofta redan efter första eller andra slaget – visar sig att nallen är på tok för bräcklig för uppgiften, och liksom imploderar till en liten handfull kretskort och plastskärvor? Skandal, är ordet.
DMH har tittat på mobiler som utvecklats för att undvika den här typen av vardagsproblem. Såväl svenska som utländska förståsigpåare har försökt sätta ett klaschigt samlingsnamn på dem: De har kallats roughbooks, styktåliga telefoner, rugged phones (som på svenska fått den bisarra direktöversättningen ”ruggade mobiltelefoner” – det låter som om man ska prata i en uppstoppad sparvhök med 3G-anslutning, för guds skull). DMH har sonderat marknaden!
Sony Ericsson C702
C702 är en mobil för den som i första hand vill ha just en mobil, men som lever ett aktivt liv och som därför fått se sina tidigare, klenare telefoner gå en för tidig död till mötes. Stryktåligheten består främst i att telefonen är partikelskyddad, samt att den tål plask och stänk. Förutom detta är dragplåstren med C702 två till antalet: Dels har den gps, och dels har den vissa i sammanhanget avancerade kamerafunktioner. Detta antyder att mobilen kanske främst är framtaget med den äventyrlige semesterfiraren i åtankte snarare än den hårt arbetande hantverkaren – men om du vill fotodokumentera dina kollegor och/eller nöjda kunder finns hur som helst automatisk ansiktsfokus.
Mått: 106x48x15,5 mm, Taltid/vilotid: 12 timmar/318 timmar, Kamera: 3,2 megapixel, Övrigt: Kamera med ansiktsfokus, gps, fotolampa, Pris: Ca 2 200 kr.
Samsung B2700
B2700:s föregångare M110 var en besvikelse inte bara för den som ville ha en stryktålig telefon, utan även för den som nöjde sig med en telefon i största allmänhet. B2700 är beviset på att Samsung lyssnat på kritiken: Den är inte bara mycket mer stryktålig, den har även en uppsjö mer eller mindre användbara funktioner. Bland de sistnämnda kan vi nämna stegräknare och kompass, och med ”stryktålig” menar vi att den är partikelskyddad, tål regn och har uretanskal. Kamerans två megapixlar är inget att skryta med, men bättre är föregångarens 0,3 dito.
Mått: 115x52x18 mm, Taltid/vilotid: 5 timmar/350 timmar, Kamera: 2 megapixel,
Övrigt: Wap, höjdmätare, mp3-spelare, videospelare, ficklampa, stegräknare, kompass, bluetooth, Pris: Ca 1 800 kr.
Sonim XP3
Sonims nylanserade Extreme Performance 3 hånskrattar åt andra tuffa mobilers ambition att se något sånär normala ut – XP3 ser ut som om den utvecklats av militären. För att döda folk med. Stryktålighetsmässigt ska det tåla att tappas från flickvänshöjd (1,65 meter – men överlever trevåningstapp utan problem) och vattentätheten är total. Tillverkarens treåriga garanti innebär att om du har sönder den, får du en ny. Den går att surfa med om än med ett nödrop, men saknar en hel del andra funktioner: MMS, kamera, mp3-spelare. Om man kan klara sig utan dylikt bjäfs är XP3 rätta valet.