Test av Essve ”Edgefast” spikpistol!

Antalet lösningar för dolda infästningar i trallvirke ökar från år till år, och snart har var och varannan skruvtillverkare en egen variant av montagesystem. I våras tog Essve denna infästningsteknik till en ny nivå när de lanserade deras nya och unika spikpistol Edgefast där skruvdragaren och skruven ersatts med en spikpistol och en bandad platt utstansad spik. DMH har under sommaren fått chansen att testa denna infästningsteknik grundligt för att se vad den går för.
Test av Essve ”Edgefast” spikpistol!

Edgefast är en kompressordriven (8 bar) spikpistol med en magasinkapacitet på 100 spikar som klarar tjocklekar upp till 28 mm. Spiken har till skillnad från traditionell spik stansats ut och är med andra ord helt platt. Den platta skallen och tandade kroppen ska se till att spiken håller sig på plats och inte börjar vandra upp i träet när det torkar. Spiken finns med ytbehandlingen C4 samt rostfritt. Spikpistolen är fäst på en bygel med en distansbricka (0-6 millimeter) som placeras mellan två brädor. Först skjuts insidan på den första brädan, därefter förs spikpistolen längst bygeln för att skjuta fast insidan på den andra brädan. Det går fort och smidigt, och enligt Essve själva ska Edgefast klara jobbet 4-5 gånger snabbare än befintlig infästningsteknik.

Det kanske också kan stämma om underlaget är optimalt, det vill säga att du kan skjuta hela längder utan skarvar, och har helt raka brädor. Har du skarvar rekommenderas att man dubbelreglar i övergångarna, vilket både tar extra tid och kostar pengar. DMH har under testperioden skjutit skarvarna även utan att dubbelregla, och det är inga som helst problem, men hur det håller i längden får vi återkomma till om några år. Men att det blir snygga, eller snarare osynliga, infästningar med Edgefast är det ingen tvekan om.

Rekommendationen är att man dubbelreglar i skarvarna. DMH har testat både med och utan dubbelregel. Hur det sistnämnda håller i längden får framtiden utvisa.

Däremot gäller det att vara noggrann både när du väljer vilken trallbräda du ska skjuta fast, och att brädan ligger perfekt innan du avlossar skotten. Eftersom det är en spikpistol finns det ingen klämkraft som drar ihop några glipor eller rätar ut en vriden bräda. Med andra ord: Så som du placerar brädan kommer den också att skjutas fast. En felskjuten spik eller en spik som träffar en kvist sitter där den sitter, och det kan krävas både kofot och multimaskin för att lossa en felskjuten bräda eller avlägsna en spik.

Edgefast vandrar över en bygel där man skjuter insidorna på respektive trallbräda.

Eftersom spiken skråas in i sidan av virket krävs det utrymme åt sidorna för att spikpistolen ska få plats. Så brädor intill en fasad eller en stolpe kräver toppskruvning. I vissa trånga utrymmen eller i smala skarvar kan det vara svårt att veta om spiken kommer att träffa eller inte, därför rekommenderar vi att du kompletterar Edgefast med någon variant av dolt montagesystem där man använder sig av borrskruvdragare och skruvar, och inte spikar som till Edgefast. Då slipper du chansa på om spiken kommer att fästa eller inte. En skruv går att flytta, det gör inte en spik.

Spiken är helt platt och klarar tjocklekar upp till 28 millimeter.

Vill man ha en trall med dolda infästningar och jämför Edgefast med varianterna där man använder skruv känns det som att Edgefast rent visuellt är ett bättre och skonsammare alternativ mot träet. Den platta spiken gör inte samma åverkan i virket och tränger inte in lika djupt i trallen som en skruv. Det minskar risken för att vatten ska tränga in och förstöra träet. Men om det stämmer eller inte och vilken lösning som håller trallen på plats längst får framtiden utvisa.

Intill stolpar eller fasader måste man toppskruva eller skråa in skruvarna på fri hand.

SUMMERING:

Fördelen med Edgefast är att det går snabbt och att det blir riktigt snygga (osynliga) infästningar. Nackdelen är om du ska byta eller lossa en bräda. Då blir det till att ta fram kofoten och bryta upp virket. Även om det inte är några problem att skjuta en altan helt själv får du ut maximalt av Edgefast om man är två; en som bara fokuserar på att skjuta och en som håller brädan på plats, trycker den mot distansen eller lägger en fot på en vriden bräda. Då går det fort!

Pris Edgefast spikpistol: 4 500 kr exkl. moms Distansbrickor: 0–6 mm Magasinkapacitet: 100 spikar Pris spik: C4: 1,43 kr/st och A2 rostfritt: 3,16 kr/st. Kompressor: 8 bar Materialsponsor: KBygg & Grund

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER TESTER

VISA FLER