Tema: Power stations

Tema: Power stations

På kort tid har batteridrivna strömförsörjningslösningar gjort resan från ”powerbanks” för mindre, bärbara enheter till mobila, kraftfulla ”power stations” med kapacitet för att driva tunga nätdrivna maskiner på fältet, som på allvar kan konkurrera med de bensindrivna elverken. Och detta utan vare sig buller eller utsläpp. 

Det finns många tillfällen där du kan ha nytta av en egen, portabel strömkälla. Det mest uppenbara är såklart på arbetsplatser som saknar, eller har begränsad tillgång till, uttag för att kunna använda nätdrivna verktyg/maskiner, ladda batterier och driva annan utrustning som hör en modern arbetsplats till. Alternativt så vill du kanske bara spara tid, och slippa hanteringen med vindor och förlängningskablar. Eller slippa oron över att bostadshusets säkringar ska smälla när du startar upp bordsågen. 

Fram tills för två, tre år sedan var det enda egentliga alternativet för yrkesproffs i behov av en portabel strömkälla bensindrivna elverk/generatorer. Och visst, de enheterna gör jobbet. Bensindrivna elverk är inte bara den absolut vanligast förekommande lösningen för de som hyr eller köper en enhet för fältet. Ibland är det också den enda möjliga vägen att gå. Men hur länge till? 

KLARAR DRIVA DET MESTA

Du som läser DMH regelbundet känner kanske till att vi skrivit om en hel del batteridrivna strömkällor, eller så kallade ”power stations”, på senare tid. Idag erbjuder flera av de största verktygstillverkarna kompakta, IP-klassade enheter som levererar flera kW, och klarar tillfälliga belastningar på minst det dubbla, vilket betyder att de faktiskt klarar att driva det mesta i verktygsväg, inklusive krävande maskiner som kombihammare, stora dammsugare och stationära sågar. 


Idag erbjuder flera av de största verktygstillverkarna kompakta, IP-klassade enheter som levererar upp till flera kW, och därmed på allvar kan konkurrera med bensindrivna generatorer/elverk. Foto: STIHL och Milwaukee. 

Men hur stor effekt behöver man egentligen? Vad skiljer kW från kWh? Och är en batteridriven proffsenhet värd de 25–30 k den kostar? För att kunna reda ut begreppen har vi pratat med tre stycken tillverkare: Milwaukee, Festool och STIHL. Gemensamt för samtliga är att de nyligen rullat ut en kraftfull, batteridriven lösning för proffsbruk. Utöver detta har vi även pratat med slutanvändare och representanter för uthyrningsbranschen. 

Innan vi lämnar ordet till experterna, låt oss först kika närmare på några för sammanhanget centrala begrepp. 

Konstant effekt är hur stor effekt det är möjligt att plocka ut från strömkällan kontinuerligt under arbetets gång. För att strömkällan ska klara att driva ett visst verktyg/maskin behöver den konstanta effekten vara minst lika stor som det nätdrivna verktygets effekt.

Alltså: En strömkälla med en konstant effekt på 2 000 W klarar av att driva Milwaukee SDS-max kombihammare K 850 S (1 400 W), eller Festools Kap-/gersåg KAPEX KS 60 E (1 200 W) plus en 350 W dammsugare – men inte Hiltis kärnborrmaskin DD 350-CA (3 600 W). 

FIXAR HÖGRE EFFEKTER

Tillfällig effekt/peak-effekt. När ett verktyg startas uppstår normalt en kortvarig ”topp” där effekten är betydligt högre. För att klara dessa toppar är moderna batteridrivna strömkällor konstruerade för att kortvarigt klara högre effekter än den konstanta effekten. 

Med kapacitet menas hur mycket ström som finns i ”tanken” på batteriet, vilket i sin tur avgörs av batteriets storlek och utformning. En enhet som erbjuder 1,8 kWh kan till exempel driva Bosch slagborrmaskin GSB 13 RE PROFESSIONAL (600 W) i tre timmar. Som jämförelse rymmer de flesta elbilars batterier någonstans mellan 40-95 kWh. 

Med en konstant effekt på 3 680 W, 18 000 W tillfällig effekt och en kapacitet på 1,5 kWh är SYS-PowerStation, eller ”el-uttaget som följer med” som Festool själva benämner produkten, som lanserades våren 2021 en av de kraftfullaste batteridrivna strömkällorna som finns att tillgå på marknaden i dagsläget. 


Med Festools Systainer-system kan SYS-PowerStation placeras ovanpå Festools dammsugare. Foto: Festool. 

Laddningstiden är en annan styrka. På cirka tre timmar laddar du den från 0–100 procent i ett vanligt 230 V-uttag. 

Unikt för SYS-PowerStation är också Festools Systainer-format, som gör att enheten kan kombineras med andra Systainers. En populär set-up är till exempel att stapla SYS-PowerStation på någon av Festools dammsugare. 

– SYS-PowerStation kan användas till alla typer av arbetsuppgifter där du inte har tillgång till ström, säger Robert Reiskog, produktspecialist på Festool. Ett vanligt exempel är stugor och Attefallshus i fjällen. Ett annat är när man börjar med grunden till ett hus. 


Robert Reiskog, produktspecialist på Festool. Foto: Festool. 

SYS-PowerStation klarar utan problem att driva mer än en maskin. Detta kräver dock att man använder en portabel (medföljande) jordfelsbrytare. Detta eftersom SYS-PowerStation inte har ett jordat uttag.

En batteridriven strömkälla kan även göra arbetet mer bekvämt. 

– Jobbar du på fjärde våningen i Stockholms innerstad så vill du kanske inte springa upp och ned med kabelvindor eller använda ett uttag 30–40 meter bort. Då har du istället ström direkt på platsen. 

“KAN KAPA 3 000 SNITT”

För dig som undrar hur långt 3 680 W konstant effekt och en kapacitet på 1,5 kWh räcker, så har Robert några praktiska exempel. 

– Med vår nätdrivna cirkelsåg HK55 [1200 W] kan man kapa 3 000 snitt i 45 x 90-reglar. Använder du vår betongslip RG130 [1 600 W] tillsammans med en dammsugare kan du slipa 68 kvadratmeter. Eller om vi tar en specifik uppgift, som att göra urtag i en bänkskiva för en häll, ett jobb där du vanligtvis använder sänksåg, sticksåg och en dammsugare. Med SYS-PowerStation, och verktyg från Festool, så kan du göra omkring 50 sådana urtag i bänkskivor. 


Festools lösning SYS-PowerStation erbjuder en konstant effekt på 3 680 W, och en kapacitet på 1,5 kWh. Foto: Festool. 

Inget uttag? Inga problem. Med SYS-PowerStation kan du slipa upp till 68 kvadratmeter med en 1 600 W betongslip – och dammsugare ansluten. Foto: Festool. 

Är det någonting man INTE ska driva med SYS-PowerStation?

– Rent prestandamässigt fungerar det mesta. Ett undantag är dock vår bordssåg TKS 80 som är utrustad med SawStop-teknik. Eftersom sågen använder jordanslutningen som referenspotential för SawStop-tekniken, och SYS-PowerStation inte har jord, så går det inte att garantera att tekniken fungerar fullt ut. Det är också viktigt att använda antistatiska slangar till de dammsugare du vill ansluta till strömkällan. Risken är annars att du kan få dig en ”kyss” av slangen. Det är förvisso inte farligt, men kan vara obehagligt. 

Vilka yrkesgrupper är det som köper de här lösningarna?

– Det är väldigt blandat. Alla behöver ju ström. Men framför allt är det kanske byggfolket som använder dem när de jobbar i fritidshus och liknande platser. Eller i hus där säkringarna smäller så fort du kopplar in dammsugaren. En del elektriker har köpt SYS-PowerStation som backup för tillfällen som när strömmen behöver stängas av för att man ska kunna koppla in elskåpet. Annars fungerar ju SYS-PowerStation för det mesta. Jag hade till exempel en målare som köpte en enhet för att kunna driva sina liftar på jobbet, men som också använde den i husbilen. 

Hur ser du på framtiden för batteridrivna strömkällor?

– Jag tror fortfarande vi bara har skrapat på ytan för vad som är möjligt. Det är bara titta på hur batteritekniken i stort har utvecklats de senaste åren. Med en SYS-PowerStation behöver du heller inte ha lika bråttom med att byta ut dina nätdrivna maskiner, eftersom du fortfarande kan jobba mobilt med dem. 

Milwaukees portabla strömkälla MXF PS-602, som lanserades förra året, erbjuder användaren en konstant effekt på 1 800 W och upp till 3 600 W under kortare perioder.  


Med Milwaukees lösning MXF PS-602 (utrustad med M18 B5-batterier) har du kräm nog för 1 210 snitt med en 190 mm cirkelsåg. Den levererar en konstant effekt på 1 800 W och upp till 3 600 W under kortare perioder. Foto: Milwaukee. 

Det som skiljer MXF PS-602 från de flesta konkurrenters lösningar är att strömkällans batterier, är utbytbara. MXF PS-602 drivs nämligen av MX FUEL-batterier, Milwaukees största batterier som är särskilt utvecklade för att driva just stora och tunga applikationer som bilningsmaskiner, motorkapar och kärnborrmaskiner. Med två stycken fulladdade MXF XC406 (6 Ah) batterier landar kapaciteten på 0,86 kWh. 


Unikt för Milwaukees lösning MXF PS-602 är att strömkällan kommer med utbytbara batterier. Foto: Milwaukee. 

Några exempel på vad detta betyder i praktiken: 270 snitt med en 305 mm kap- och gersåg. 1 210 snitt med en 190 mm cirkelsåg. Pumpning av 25 kubikmeter vatten med en dränkpump. Laddning av sex stycken Milwaukee M18 B5 (5 Ah)-batterier. 

Att batterierna är utbytbara har flera fördelar. Du kan till exempel byta batteri under arbetet, istället för att behöva ladda enheten via ett uttag. MXF PS-602 ger även full effekt bara med endast ett batteri, fast då såklart med en kortare drifttid.

Utbytbara batterier gör också enheten uppgraderingsbar i takt med att Milwaukee utvecklar större batterier. Ett större batteri påverkar dock inte effekten, men ger en betydligt längre drifttid. 

– Det har varit ett enormt intresse för MXF PS-602 från uthyrarna, säger Gustav Olsson, produktchef på Milwaukee.


Gustav Olsson, produktchef på Milwaukee. Foto: Milwaukee. 

– Flera av de större har redan köpt in ganska många enheter för att kunna hyra ut dem tillsammans med nätdrivna maskiner som till exempel dränkpumpar, luftrenare och bilningsmaskiner. Alltså maskiner där kunder tidigare också hyrde bensindrivna elverk. Nu hyr de istället vår enhet, eftersom den fungerar för att driva samma maskiner, utan buller och utsläpp. 

Att jobba med långa förlängningssladdar, som många tvingas göra på arbetsplatser med långt till uttag, kan också ha problem, menar Gustav. Utöver den praktiska hanteringen. 

– En förlängningssladd ska helst inte vara längre än 25 meter lång. Därefter börjar det bli problem med spänningsfall. Det är inte ovanligt att förlängningssladdar behöver dras flera hundra meter. Då kan du med MXF PS-602 ha kontinuerlig drift på grejerna på ett annat sätt. 

LEVERERAR REN SINUSKURVA

En egenskap som Gustav lyfter fram hos MXF PS-602 är också att enheten levererar en ren sinuskurva. 

– Batteriernas likström behöver göras om till växelström. Med äldre teknik så blir denna växelström ofta väldigt ”hoppig” när den växlar mellan faserna. Det kan fortfarande fungera för enklare verktyg och andra applikationer med statisk belastning, men inte för utrustning med elektronik inblandad, som datorer eller mätinstrument. För dessa applikationer behöver du en mjuk sinuskurva som går upp och ned 60 gånger per sekund.

Var går gränsen för vad MXF PS-602 kan driva?

– Den är absolut inte ideal till maskiner med höga statiska laster, som en större värmefläktar eller luftrenare. Då behöver du springa och byta batterier ganska ofta. Generellt skulle jag säga, att ska man använda verktyg på fältet, och inte har tillgång till nätström, så ska man så långt det är möjligt använda direkt batteridrivna maskiner. Det är effektivare, och du har inte lika stora förluster. Du får mycket mer ”bang for your buck” med batteridrivet. Men för de maskiner som du behöver använda via ett uttag utanför elnätet är MXF PS-602 ett jättebra alternativ. 

Hur länge till kommer vi att jobba med bensindrivna elverk/generatorer?

– Idag är det fortfarande en överväldigande majoritet som använder de bensindrivna strömkällorna. Det har såklart också att göra med att alla batteridrivna portabla strömkällor som fungerar är relativt nya. De flesta kom för ett eller två år sedan. Personligen är jag dock övertygad om att vi kommer att få se ett ganska snabbt skifte från bensindrivna till batteridrivna lösningar. Allt pekar åt det hållet, bort från fossildrivna produkter.

– Tycker man att utvecklingen mot eldrivet går fort på bilsidan, så är det ingenting mot hur det ser ut på verktygssidan. Flera kommuner har redan gått ut med att de kommer att sluta använda bensindrivna maskiner under 3–4 kW under 2023. Samtidigt finns krav på hållbarhet och fossilfritt arbete med i allt fler upphandlingar, fortsätter Gustav.

En lösning som är så pass ny att den i skrivande stund ännu inte landat hos de svenska återförsäljarna (enligt uppgift ska den vara tillgänglig i början av april) är STIHL:s batteridrivna strömkälla PS 3000. Men givet att den levererar en konstant effekt på 3 600 W, 18 000 W kortare perioder och har den högsta kapaciteten bland strömkällorna i det här reportaget, 2,074 kWh, så tyder mycket att enheten är värd att vänta på. 


Den som väntar på något gott … Enligt uppgift ska STILH:s lösning PS 3000 vara tillgänglig i början av april. Strömkällan har en konstant effekt på 3 600 W, och en kapacitet på hela 2,074 kWh. Foto: STIHL. 

Utöver ett traditionellt 230 V-uttag är PS 3000 även utrustad med ett Neutrik powerCON, ett uttag särskilt framtaget för de krävande utomhusapplikationerna.


STIHL:s lösning PS 3000 är utrustad med ett Neutrik powerCON-uttag för krävande utomhusapplikationer. Foto: STIHL. 
Tyska Instagrids lösning Instagrid ONE har en konstant effekt på 3 600 W och en kapacitet på över 2 kWh. Foto: Instagrid.  

De flesta av STIHL:s egna verktyg och maskiner är idag batteridrivna, men enheten fungerar självklart att använda för all typ av utrustning som kräver nätström – eller som backup när det inte är möjligt att ladda batterier via elnätet. 

– Man kanske kan tycka det är dyrt med en sån här lösning, säger Niclas Zetterberg, produktchef på STIHL. Men om alternativet är att ha med dig fler batterier i fält så är ju detta inte gratis heller. Våra ”värsting-batterier” [STIHL AP 500 S] som levererar 337 Wh ligger idag runt 6 000 kr. Och med PS 3000 kan du ladda fem, sex stycken. 


Niclas Zetterberg, produktchef på STIHL. Foto: STHIL. 

När kommer då en lösning som PS 3000 bäst till sin rätt? Här har Niclas, inte oväntat, några bra alternativa applikationer. 

– Vi har ju många kunder som jobbar i skog och mark, där det ofta är långt till närmaste uttag. En annan kundgrupp är landscapers som jobbar mot privata kunder. Och om kunden inte är hemma kommer de kanske inte in i huset för att ladda sina batterier. I Stockholm är hantverkare ofta inne i äldre lägenheter och jobbar med renoveringar med nätdrivna verktyg. Där är det största problemet inte tillgång till uttag, utan att de äldre säkringarna går så snart de har flera maskiner igång samtidigt. 

Som flera av kollegorna bland tillverkarna, tar Niclas även upp de ökade kraven på fossilfritt arbete. 

– En av våra kunder är en firma som arbetar inom skogsröjning, och där kan det på vissa sträckor vara krav på att köra fossilfritt, både med maskiner och bilar. Och det är ju samtidigt en miljö där du långt ifrån alltid har tillgång till nätström. Tittar man på kommuner och kyrkogårdsförvaltare så blir det allt vanligare att man sätter egna hållbarhetsmål, utan att det kommer som krav från beställare. Det är en utveckling som går allt snabbare, åtminstone i de större kommunerna.

“Genom att använda mindre och lättare batterier kan man jobba med bättre ergonomi och ett vettigare kraft/vikt-förhållande.”

– Niclas Zetterberg, produktchef på STIHL.

Att kunna ladda sina batterier oftare, menar Niclas, kan också skapa bättre ergonomiska förutsättningar, genom att man då kan jobba med mindre/lättare batterier.

– De mest effektkrävande maskinerna för vår huvudsakliga målgrupp, som är proffs inom park/grönyta, skogsbruk och förvaltning, är lövblåsar och motorsågar, medan exempelvis häcksaxar är förhållandevis energisnåla. Genom att använda mindre och lättare batterier kan man jobba med bättre ergonomi och ett vettigare kraft/vikt-förhållande. Det gäller ju såklart även inom byggbranschen. 

SAMARBETAR MED BOTT

Värt att nämna i sammanhanget är också STIHL:s aktuella samarbete med det tyska bilinredningsföretaget bott (Yes, det stavas med litet b), som erbjuder praktiska lösningar för olika yrkesgrupper. Nytt för 2023 är den flexibla inredningen vario3 powered by STIHL som kan kompletteras med STIHL:s laddare, fästen och produkter.


Ett nytt användningsområde för STIHL:s lösning PS 3000? Tyska inredningsföretaget botts flexibla inredning vario3 powered by STIHL. Foto: STIHL. 

Sedan tidigare erbjuder man även lösningen bottTainer powered by STIHL, ett batterihanteringssystem för flakbilar och pickuper med plats för upp till 8–28 batterier. 

– Kör man eldrivet som hantverkare så finns det troligtvis redan 230 V, säger Niclas. Men har man ett dieseldrivet fordon så skulle PS 3000 kunna vara ett bra komplement för att driva de laddare man har i bilen.

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *