Tema: lim – så limmar du smartare

Tema: lim – så limmar du smartare

Med dagens snabba, starka och snabbtorkande lim är det möjligt att sammanfoga fler material, och använda lim i fler sammanhang, än någonsin tidigare. Men hur mycket vet du egentligen om de lim du använder på jobbet? Vad är skillnaden mellan SMP/MS och ”vanliga” polyuretanlim? Går det att limma gipsskivor? Och var går egentligen gränsen mellan lim och fog? Tillsammans med branschens vassaste experter och yrkesproffs reder vi ut begreppen.

Människan har sammanfogat material med olika slags bindemedel i princip lika som länge det funnits människor. Från stenålderns växtbaserade och animaliska blandningar som kåda, gummi, harts, gummi och glutinlim (ett samlingsnamn för hud-, ben- och fisklim) till egypterna och romarnas mer avancerade recept och dagens polymerbaserade, miljövänliga lim för specifika uppgifter.

Innan vi dyker rakt ned bland produkterna, och pratar med experterna och yrkesproffsen, låt oss först ta en liten stund för att reda ut några centrala begrepp. 

Begreppen lim och klister, till att börja med. Tidigare var man noga med att skilja på lim och klister. Historiskt sett är lim bindemedel framställda ur animaliska produkter som fiskskinn eller djurhudar, medan klister kan framställas från vegetabiliska råvaror eller på kemisk väg.

TALAR SÄLLAN OM KLISTER

En limmad fog ansågs också betydligt starkare och mera hållfast än en klistrad. Med introduktionen av syntetiskt framställda häftämnen har betydelseskillnaderna mellan de två begreppen avtagit, och idag talar man sällan om ”klister” som begrepp. 

En annan distinktion är skillnaden mellan lim och fog, två produktgrupper som båda har limmande egenskaper, men som skiljer sig åt sett till användningsområden. Förenklat kan man säga att lim skapar en hård och hållbar fog när det härdar, medan fog skapar en mjukare fog som kan hantera rörelse i konstruktioner. 

* Klicka här för att läsa hela verktygsguiden som e-tidning

LÄS HELA REPORTAGET SOM E-TIDNING!
SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER REPORTAGE

VISA FLER