https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Tema: Bygghjälmar

Utvecklingen har kommit långt inom bygghjälmar
Tema: Bygghjälmar

Bättre komfort, säkrare – och smartare än någonsin. Bygghjälmens utveckling går stadigt framåt, och idag finns det ett högkvalitativt utbud för att skydda det värdefullaste du har: huvudet. DMH har med hjälp av fyra tillverkare tillika specialister på skyddsutrustning synat dagens moderna bygghjälmar. Allt för att ge dig järnkoll nästa gång det är dags att förnya hjälmen.

Det kryllar av potentiella faror på en byggarbetsplats. Att skyddshjälmar – som står i fokus i detta reportage – är direkt avgörande för att skydda huvudet mot exempelvis fallande föremål, elektrisk spänning, hårda föremål och vassa kanter är en icke-fråga.

Vid arbete på byggarbetsplatser är det helt enkelt nödvändigt med huvudskydd, och många gånger dessutom ett absolut krav, då arbetsgivaren, enligt arbetsmiljölagen, ska ”vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall”.

Det ska också sägas att en skyddshjälm, som vi hädanefter kommer att kalla bygghjälm, inte är det enda huvudskyddet att tillgå. Det finns, exempelvis, även brandhjälmar och stötskyddsmössor. Viktigast är att huvudskyddet uppfyller kraven i riskanalysen, och i sig är godkända för de säkerhetskrav som ställs på den, vilket ska vara tydligt av märkningen i aktuella hjälmen.

SMARTA BYGGHJÄLMAR

Hur ser marknaden ut för bygghjälmar anno 2024? Vi kan gott hävda att en bygghjälm primärt ska se till att skydda huvudet. Dagens hjälmar klarar den uppgiften, men precis som med all teknisk utveckling har många av dagens hjälmar begåvats med diverse smart teknologi.

Vi har tagit fram den djupa spaden och pratat med fyra tillverkare av bygghjälmar, ett huvudskyddsombud plus två slutanvändare. Häng med!

3M, vars svenska huvudkontor återfinns i Solna, är ett globalt forskningsföretag som i över hundra år bedrivit forskning inom en rad affärsområden. Idag har man över 60 000 aktuella produkter, bland annat inom personlig skyddsutrustning.


3M har över 60 000 aktuella produkter i sin portfölj. Däribland inom personlig skyddsutrustning.

Marie Kransdal, Senior Application Engineer, Personal Safety Division på 3M, ser klara tendenser när det kommer till trender på bygghjälmsfronten.

– Det har skett ett skifte. Tidigare var det vanligare med industrihjälmar, men sedan något år använder fler så kallade klätterhjälmar och det tycker jag syns tydligt på byggföretag. De ser kanske lite coolare ut, och man har inte hjälmen högt uppe på huvudet, utan lite längre ner. Känns kanske lite bekvämare.


Marie Kransdal, 3M. Senior Application Engineer, Personal Safety Division.

Hur ska man tänka innan man slår till på en bygghjälm? 

– Man ska veta att det inte är så stora skillnader mellan en industrihjälm och klätterhjälm. Hjälmarna har olika typ av hakband, som löser ut vid olika belastning. Klätterhjälmen har ett godkännande som innebär att den skyddar mer från slag från sidan. Det är väl de största skillnaderna, och det finns inga krav när man ska använda vilken typ av hjälm. Ska man ha några kåpor till så ska man ha koll på att de är godkända tillsammans med hjälmen för att kåporna ska ge tillräckligt med tätning.

“RISKBEDÖMNINGEN ÄR VIKTIG”

Detta för oss in på riskbedömning. Varje arbetsplats har sina unika säkerhetsutmaningar, men det finns generella tips att tänka på. 

– Vilket hakband behöver man? Finns det risk att fastna någonstans? Riskbedömningen är viktig, säger Marie. Tittar man på industrihjälmstandarden så skyddar den mot en risk att man fastnar i någonting, kanske kommer en pinne i vägen och då ska man inte fastna och riskera bli strypt. På hög höjd finns risken att man ramlar och då vill man inte att hjälmen ramlar av. Hakbandet släpper då vid ett mycket högre tryck.

Bygghjälmarna hos 3M är väl anpassade för arbete på marken och på höjder. Här syns hjälmen SecureFit X5000, som kan nyttjas som klätter- eller industrihjälm.

Hos 3M finns bygghjälmar för alla uppgifter. Här kan nämnas hjälmvarianter i X5000-serien, G3000-serien och H-700-serien. De två sistnämnda serierna är till synes mer ”enkla” och spartanska till utseende och form. Försäljningen på dessa hjälmar är blygsamma i jämförelse med modellerna i X5000-serien, som enligt Marie Kransdal blivit den stora hjälmen på nordiska marknaden.

– SecureFit Skyddshjälm X5000 har ett dubbelgodkännande (EN 12492 och EN 397) och kan användas antingen som klätterhjälm eller industrihjälm. Det finns en inställning du kan göra med hakbandet i hur den ska släppa.


3M:s bygghjälm SecureFit X5000 har en 4-punkts hakrem som gör det möjligt att växla mellan standarderna EN 12492 (klätterhjälmar) och EN 397 (industriella skyddshjälmar).

De godkända standarderna i fråga är EN 12492 (klätterhjälmar) och EN 397 (industriella skyddshjälmar).

Hjälmarna i X5000-serien har också ett hjälminrede med en särskild tryckfördelningsteknik för ökad bekvämlighet, som utvecklats tillsammans med ergonomer. 

– Det blir inte ett jämnt tryck över hela huvudet, utan man undviker punkter där man är extra känslig. Fördelar ut, säger Marie. 

UV-INDIKATOR

En annan detalj är UV-indikator som talar om för användaren när hjälmen bör bytas ut på grund av UV-exponering. Från början är indikatorn röd, men kommer till slut att övergå till helt vit när hjälmen utsatts för tillräckligt mycket UV-ljus och plasten brutits ned.  

– I Sverige är det inte vanligt att den blir helt vit. Det är mer andra breddgrader.


På 3M:s bygghjälmar finns en UV-indikator, som talar om för användaren när det är dags att byta hjälmen på grund av UV-exponering.

Att livslängden på en bygghjälm faktiskt kan förlängas vid rätt skötsel är kanske inte något man som användare tänker på i första taget. Men väl värt att lägga ett litet fokus på, menar Marie. 

– Om den är allt för skitig så torkar man av den på ett bra sätt. Vissa vill hänga upp hjälmen i innerredet, men hjälmar är inte gjorda för att hänga på krok och gör kanske att hjälmen blir utsliten i förtid. Många tar även av sig kåporna och trycker dem mot hjälmen, vilket kan ge slitningar i byglarna. Fukten blir samtidigt kvar i kåporna och hygienringarna blir ihoptryckta.

***

Zekler är en välkänd svensk specialist på produkter för skydd runt huvudet: hörselskydd, ögonskydd, andningsskydd och huvudskydd. Bland bygghjälmar hittar vi Zekler Zone Standard, Zekler Zone Mips samt Zekler Zone Electro. Med andra ord: tre hjälmar med olika egenskaper, i en och samma serie.

– En dubbelcertifierad, en med Mips och en elektriskt isolerad, säger Christopher Sunmo, sälj- och marknadschef på Zekler.


Christopher Sunmo, sälj- och marknadschef på Zekler.

Är Zeklers hjälmar anpassade för alla yrkesgrupper, exempelvis på ett storbygge?

– Ja, det kan man säga. Det finns alltid unika behov och generella basbehov. Vi började med skyddshjälmar för drygt tre år sedan. Innan vi satte igång genomförde vi omfattande studier för att ta reda på vad som var viktigt för användare vid val av hjälm. Sen är Zekler ett svenskt bolag, vår huvudmarknad är den nordiska marknaden och primärt Sverige, Norge och Finland.

Resultaten av studierna var talande.

– Det kom till exempel fram att åtta av tio användare använder någon form av tillbehör på hjälmen, och mer än hälften använder hörselkåpor, säger Christopher. I detta ljus betraktar vi säkerheten som en grundläggande förutsättning; dock strävar vi efter att gå ett steg längre. För oss är det inte bara viktigt att en hjälm erbjuder skydd – vi ser även hjälmen som en plattform för tillbehör för bästa skydd, komfort och upplevelse.


Zeklers nya Zekler Zone-serie består av tre hjälmar och har alla hög tillbehörskompatiblitet. Foto: Zekler. 

Vilka är de största fördelarna med era bygghjälmar?

– Komforten, enkelheten och valmöjligheten att möta unika behov. Vår serie Zekler Zone innefattar tre hjälmar. Här kan du välja den som är aktuell för dig, exempelvis Zone Mips för att minska rotationsrörelser till huvudet vid vissa vinklade islag. Vi pratar mycket om pricken över i:et. Enkelheten. Det finns klickfästen för alla tillbehör, och de passar perfekt på alla våra hjälmar. Du bara klickar dit det och så funkar det.

En annan stor del Zekler har tagit med sig i utvecklingen är att det inte ska finnas något ljudläckage när man använder hjälm tillsammans med hörselkåpor.

– Ofta ser man hjälmars rem hamna mellan hörselskyddet och kinden, men vi har gott om utrymme mellan hakremmar och hörselkåpa. Vi jobbar med helheten så för oss är det självklart att en kombination med olika slags skyddsprodukter, som hörselkåpor, ska fungera bra tillsammans.  

“Vi har flera spännande produkter under utveckling som ytterligare kommer förbättra upplevelsen av bygghjälmar”

– Christopher Sunmo, sälj- och marknadschef på Zekler.

Christopher Sunmo lyfter också den positiva feedback man har fått kring Zeklers utbytbara och tvättbara hakband.

– På vissa hjälmar på marknaden går det inte byta rem och till slut slänger man sin hjälm och tar en ny. Kan man i stället underhålla sin hjälm sparar man både plånbok och miljö, tänker vi. Vi jobbar mycket kundnära med projekt och slutkunder där vi identifierar vad vi kan bli bättre på, och där det visat sig att det finns en andel personer på arbetsmarknaden med stora ansiktsformer. Vi har även XL-hakband och det är någonting som uppmärksammats för att alla ska kunna knäppa sin hjälm.

FROSTAT VISIRSKYDD

Tillbehör undrar du? Jodå, Zekler lägger som sagt stor tonvikt på olika tillbehör. Här finns bland annat ett populärt visirskydd.

– Det är ett smart tillbehör för alla som använder visir. Det klickas dit på hjälmen, och skyddar mot repor när visiret är uppfällt. Det förlänger dess livslängd markant och är ett smart och kostnadseffektivt sätt att maximera ditt visirs prestanda och hållbarhet.

Zeklers frostade visirskydd skyddar visiret vid uppfällt läge.

Christopher Sunmo tar också upp möjligheterna för de som behöver en pannlampa.

– Vår hjälm ger flera flexibla alternativ för att montera pannlampor. Exempelvis går det att montera pannlampa med band direkt på hjälmen, och även klicka fast pannlampan direkt fram på hjälmen. Använder du visir kan du montera uppe på hjälmen eller på visirskyddet. Beror lite på vilken pannlampa man använder. Vår ambition är att alla pannlampor ska passa vår hjälm.

DUBBELCERTIFIERING 

Zeklers Zone-serie är utvecklad i nära dialog med byggarbetare. Zone Standard-hjälmen är, som tidigare nämnts, dubbelcertifierad för industri (EN 397) respektive klättring (EN 12492) och i Zekler-anda enkel att anpassa med diverse tillbehör samt har inget ljudläckage vid användning av hörselkåpor.

– En lågviktshjälm med innerskal av luftfyllda celler av termoplast. En skön hjälm som utmärker sig med sin dubbelcertifiering, vilket möjliggör en smidig övergång vid användning som klätterhjälm, säger Christopher.

Zekler Zone Standard är dubbelcertifierad och kan användas som industrihjälm eller bygghjälm. Foto: Zekler. 

Hjälmen Zone Mips är, som namnet antyder, bland annat, utrustad med det numera välbekanta Mips-säkerhetssystemet.

– Mips-teknologin ger ett utökat skydd mot rotationskraft och rotationsskador, vilket vi vet är farligt för hjärnan, säger Christopher. Hjälmen har fullt integrerad Mips, så värdesätter man Mips så finns det som alternativ. Pratar man med kunder inom branschen så pratas det mer och mer om Mips, vilket är bra. Vi ser det som ett tecken på att man värderar den senaste säkerhetsteknologin inom bygghjälmar för att skydda det mest värdefulla: vårt huvud. 


Zeklers Zone Mips är som namnet antyder utrustad med välkända skyddssystemet MIPS Safety System.

Zone Electro är den tredje hjälmen i Zone-serien och är en skyddshjälm för användning vid elinstallationer där höga krav ställs på en elektrikers säkerhet.

– Den är elektriskt isolerad och certifierad för upp till 1 000 volt [AC], säger Christopher. Tätt skal, inga strömledande delar ska kunna gå genom hjälmen och få kontakt med huvudet. Helt utan ventilationshål. Vi har kunder som kör Electro-hjälmen som ”vanlig” hjälm fast utan ventilationshål och den passar ypperligt även för det eftersom den också är certifierad som industrihjälm, säger Christopher Sunmo.

Zekler Zone Electro är godkänd för montage och elarbeten i lågspänningsanläggningar upp till 1000 V (AC) och 1500 V (DC). Foto: Zekler. 

Hur ser du på framtiden när det gäller bygghjälmar i stort?

– Det kommer vara fortsatt viktigt att ha fullt fokus på skyddet, enkelheten och hur hjälmarna fungerar tillsammans med tillbehör. Man måste alltid ha användaren i fokus. Ska man kanske gå en hel arbetsdag med hjälmen på? Ja, då ska det vara skönt, enkelt och givetvis säkert. Vi har flera spännande produkter under utveckling som ytterligare kommer förbättra upplevelsen av bygghjälmar framöver.

***

När svenska Guardio kallade till pressvisning i Täby 2019 för att presentera världens första bygghjälm med MIPS-skydd i samarbete med företaget MIPS var intresset stort. Sedan dess har det, som det heter, rullat på för Guardio, som blivit en etablerad spelare bland hjälmtillverkare, och drivit på utvecklingen genom vetenskap och innovation.

– Vår hjälm med MIPS har gjort stor skillnad, säger Nawar Toma, kategorichef och grundare för Guardio. Vi har penetrerat marknaden sedan lanseringen och finns nu hos alla stora återförsäljare och distributörer i Norden. Någonstans visade vi med Mips Safety System och deras produktlösning att det går bra att använda i bygghjälmar. Flera andra tillverkare använder numera Mips Safety System, som Zekler, Uvex och så vidare. På så sätt är vi stolta att vi gick i bräschen för en helt ny produktkategori.


Nawar Toma, kategorichef och grundare, Guardio.

Guardio var först i världen med att implementera MIPS Safety System i en bygghjälm. Tekniken finns nu hos en rad andra hjälmtillverkare. Foto: Guardio.

Sedan maj 2023 ingår Guardio i Båstadgruppen, vilket har gett Guardio ett lyft, enligt Nawar. 

– För oss har det varit en jättefin start hos Båstadgruppen. Helt andra förutsättningar att växa och stort fokus på Guardio.

Och det har knappast stått stilla för Guardio sedan den banbrytande starten för fem år sedan. Utöver att man vidareutvecklat MIPS-hjälmen var man också först i världen med att implementera twICEme i en bygghjälm. En teknik som bygger på ett integrerat NFC-chip där användarens nödlägesinformation lagras.

– Hade man använt vår hjälm vid hissolyckan innan jul hade man kunnat skannat av hjälmen för att se vem personen var, närmast anhörig, passnummer, försäkringsnummer och så vidare, säger Nawar. Kortat ned tiden om det sker någonting. Det är en feature många uppskattar och även där har fler tillverkare av skyddshjälmar följt efter. Inte i Norden men både i Nya Zeeland och USA.


twICEme gör det möjligt att få tillgång till vital information i nödsituationer. Genom att använda en smartphone kan vital information sparas lokalt och sedan tillgänglig genom att använda appen twICEme.

I Guardios sortiment finns nu, bland annat, också en elektriskt isolerad hjälm, Armet Volt, med EN 397–440v- samt 1 000 VAC-certifikat. Och givetvis med Mips Safety System och twICEme.

– Vi vill tillgodose olika behov, säger Nawar. En hel del behöver en mer elektriskt isolerad hjälm, som vid vindkraft eller inom gruvindustrin men även inom övrig industri. Det finns en efterfrågan på den här typen av hjälmar. 

Om du får lyfta fram något tillbehör i ert sortiment, vad skulle det vara?

– Vi har tagit fram en otroligt omtyckt pannlampa [VisorFlex] som sitter på visiret. Den ger hela tiden rätt strålbild, även om visiret är uppfällt. Många har köpt våra hjälmar bara för att komma åt pannlampan.


Guardios pannlampa VisorFlex har fem ljuslägen och ger en bra ljusspridning, oavsett om visiret är uppfällt eller inte på hjälmen

Det verkar generellt som att det kommer mer och mer smarta tillbehör till bygghjälmar. Delar du den bilden?

– Absolut. Det är framtiden. Användarvänligheten är A och O. Det spelar ingen roll hur säker hjälm du har om den inte är skön och bekväm. Hjälmen ska vara enkel att använda, och enkel att kombinera med andra produkter. Det ska gå snabbt. Inte som förr i tiden där man var tvungen att skruva på saker. Det ska gå enkelt och snabbt, klicka i och på så smidigt som möjligt.

***

Avslutningsvis ger vi ordet till Milwaukee som för de flesta kanske inte främst är kända för sina bygghjälmar i Sverige och Norden. Men det har börjat röra på sig rejält även på det här området. 

Ett exempel är de nya bygghjälmarna i BOLT-serien; BOLT 100 och flaggskeppsmodellen BOLT 200 som finns både i en ventilerad och oventilerad modell.

– Vi lanserade BOLT-serien strax innan semestern förra året [2023], säger Bo Westerberg, försäljningschef för personlig skyddsutrustning på Milwaukee. Vi har inte haft någon range på hjälmar tidigare och man bestämde sig i princip på produktsidan att vi skulle börja tillverka hjälmar.

Sedan beslutet togs har två fabriker för ändamålet tillkommit utanför Milwaukees huvudkontor i Milwaukee.


Bo Westerberg, försäljningschef för personlig skyddsutrustning på Milwaukee.

Bakom utvecklingen av BOLT 200 ligger ett digert arbete och bland slutkunderna verkar hjälmen ha tagits emot väl.

– Det är en väldigt påkostad hjälm och är utrustad med allting man kan tänka sig. Dubbelcertifierad för både bygg och industri, och som klätterhjälm. Bara där försvinner rätt så många hjälmar. Man bara byter hakrem och så har man ett nytt ändamål för hjälmen. Det har funnits tidigare och vi är långt ifrån unika där, men det är en bra grej att ha.


Milwaukee lanserade sin nya BOLT-serie innan semestern förra året. Skyddshjälmen BOLT 200 är den mest påkostade varianten.

BOLT 200 är extremt motståndskraftig mot stötar. BOLT-systemet säkerställer också kompatibilitet mellan olika tillbehör.

– Det finns tre saker som utmärker hjälmen, säger Bo. Ett är säkerheten, vår hjälm är tillverkad i Lexan. Materialet är extremt slagtåligt och om oturen är framme så räddar det liv, vilket är den viktigaste USP:en. Den går inte sönder. Nästa grej är komforten och där har det inte snålats någonting. Otroligt generös inredning, optimal passform och en rattjustering som är outstanding.

– Sen har den marknadens största, vill jag påstå, storleksrange; från storlekarna 52–68 centimeter, vilket gör att hjälmen passar alla. Tredje saken som utmärker hjälmen är BOLT-systemet. Det finns massvis med fabrikat, tillverkare och många tillbehör men med just klicksystemet vi utvecklat går det snabbt att byta mellan olika tillbehör, som visir, helvisir och hörselkåpor. 


BOLT 200 är med sitt skal i Lexan extremt motståndskraftig mot stötar.
Heltäckande visir, uppladdningsbar pannlampa – möjligheterna är många när det kommer till tillbehör i BOLT-serien.

BOLT 100 är en enklare historia, men fyller sitt syfte väl.

– En ren industrihjälm, som är det vanligaste på marknaden, säger Bo. En standardhjälm kan man kalla det, där vi behållit rattjusteringen från BOLT 200 för bästa passform och komfort. Hjälmen bygger på samma principer som BOLT 200, men är en enklare hjälm som också kostar betydligt mindre. Hjälmen är gjord i ABS-material istället för Lexan. Lite mer spartansk inredning, men fortfarande en jäkligt bra industrihjälm. 

– Vi kan sälja hjälmen till nio av tio kunder. Det är de sista procenten, där man jobbar i riktigt höga temperaturer eller höga spänningstal, som vi inte visar denna för.SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.