Tejp för bygget: “Kommer bli ännu viktigare i framtiden”

Utbudet av byggtejper för olika applikationer är idag enormt
Tejp för bygget: “Kommer bli ännu viktigare i framtiden”

Tätning av väggar och tak. Installation av fönster och dörrar. Maskering vid målningsarbeten. Eller till och med montage av objekt som speglar och hyllor. Under det senaste decenniet har utvecklingen av tejp för byggapplikationer gått snabbt. Och med produkter som fäster bättre, håller längre och är mer miljövänliga är användningsområdet bredare än någonsin. 

Du har säkert hört uttrycket ”silvertejp kan användas till allt”. Med den utveckling som skett på byggtejpsidan de senaste 10–20 åren är det snart en sanning även på arbetsplatsen. 

Ett exempel: När Nils Janbert, teknikchef på TECCA, började på företaget 1999 fanns det en byggfolietejp i TECCA:s sortiment – en produkt som dessutom var svårjobbad vid kalla temperaturer, och hade en tendens att släppa efter något dygn om det var smutsigt/fuktigt på arbetsplatsen. Idag tillverkar man över 25 produkter inom segmentet, och erbjuder tejper som sitter på plats i flera decennier. 

Vi ska återkomma både till Nils och TECCA, efter en liten introduktion till byggtejper som produkt. 

CAYENNEPEPPAR

En kort historik orkar ni med. De första användningsbara tejperna hade medicinska tillämpningar. Först ut lär den amerikanske läkaren Horace Day ha varit, som 1845 framställde en tidig version av kirurgtejp bestående av tygremsor med häftämne tillverkat av bland annat terpentin, blyoxid, cayennepeppar och tallgummi. 

Först under efterkrigstiden började tejper användas i byggsammanhang, och då för jobb som att skydda ytor, täta luckor och lappa ihop ventilationskanaler. 

Det finns ett antal etablerade termer som används för att beskriva tejpers viktigaste egenskaper. Några av de viktigaste har vi listat i en separat ”ordlista” på nästa uppslag. 

De kraftigaste monteringstejperna kan klara belastningar på flera hundra kilo. Några klassiker i tungviktsklassen är till exempel T-Rex vävtejp T-Rex Brute Force, som figurerat i Guinness rekordbok, och 3M:s dubbelhäftande foamtejp VHB, som bland annat används till vingklaffar på flygplan, stålpaneler på tåg och undervattenskameror. 

NISCHADE PRODUKTER

Utbudet av byggtejper för olika applikationer är idag enormt, och de ledande tillverkarnas produktsortimentet sträcker sig från breda allroundprodukter till nischade tejper för specifika användningsområden som tätning av gjutformar, krypgrunder eller projekt med höga miljökrav. 

För att kunna ge en bra bild av utbudet i dagsläget, och hur produkterna kan och bör användas, har vi pratat med två av branschens vassaste experter: Nils Janbert, teknikchef på TECCA och Jonas Lundqvist, kategorichef på Beijer Byggmaterial. 

Med över 100 byggvaruhus över hela landet är Beijer Byggmaterial inte bara Sveriges största helägda bygghandelskedja. De har också ett av marknadens bredaste utbud av tejp för byggapplikationer från maskeringstejper och byggfolietejper till specialprodukter som formbordstejp och fasadtejp – dels från egna varumärken, dels från välkända tillverkare som Stockvis, 3M och Tesa.

Beijers armerade byggfolietejp RAW har stark häftförmåga och god åldersbeständighet. Foto: Beijer Byggmaterial. 

Hos Beijer är byggtejperna ofta färgkodade för att enklare kunna sorteras efter användningsområde. Grönt för byggfolietejper till exempel. Utöver den klassiska gula maskeringstejpen finns även blå maskeringstejp för utomhusapplikationer och lila UV-beständig maskeringstejp.

– Den största produktgruppen, sett till försäljning, är byggfolie- och reparationstejper, säger Jonas Lundqvist, kategorichef på Beijer Byggmaterial. Där ingår också de klassiska väv- och silvertejperna. Sett till antalet produkter i sortimentet så är det maskeringstejper. Där erbjuder vi en mängd produkter för till exempel inomhusbruk/utomhusbruk, med eller utan UV-beständighet och tunnare tejper för finmålning av kanter.


Jonas Lundqvist, kategorichef, Beijer Byggmaterial. 

Vilka egenskaper är viktigast för proffskunderna? 

– Det beror på vilken typ av tejp det handlar om. Men generellt måste produkten vara lätt att jobba med. Ett exempel är maskeringstejpen PG5, som säljer väldigt bra. Det är en hållbar tejp, vilket också gör den väldigt användarvänlig. Det är inga problem att dra ut ett antal meter på ett golv, och sedan dra upp tejpen igen i ett stycke utan att den går sönder. För finare måleri så är det ju också stor skillnad på en allroundmaskeringstejp och en tejp av tunt rispapper. 


RAPTOR Byggtejp ORANGE, en bra skyddstejp vid fasadarbeten och på grövre ytor. Foto: Beijer Byggmaterial. 
Tesa Betongband är en extra stark vävtejp lämplig för användning på murverk och trä. Foto: Beijer Byggmaterial. 

En egenskap som blivit allt viktigare, enligt Jonas, är miljöbedömningar. 

– På godkännandesidan har det hänt en hel del. Det finns ett helt annat intresse för miljöbedömningar, märkningar och tekniska detaljer Att produkter fungerar för Svanen-märkta projekt till exempel. Miljöbedömningar och godkännande är ett stort fokus för de varumärkena som vi jobbar med.

Vilka är de svåraste ytorna att tejpa, generellt? 

– Det finns ytor där man verkligen har nytta av en specialtejp. Puts, natursten, porösa material eller trä är några exempel. Det kan också vara att du vill använda en viss tejp för att inte lämna märken på ytorna du limmar. Andra faktorer att ta hänsyn till är väderlek och temperatur. Lite föreklat kan man säga att det varken ska vara för varmt eller för kallt för att tejperna ska fungera optimalt, och du vill alltid undvika kondens på ytorna som du limmar. 

Vilka är de starkaste tejperna i ert sortiment?

– Generellt så är byggtejperna väldigt starka. Kanske till och med för starka ibland. Hur mycket häftämne man vill ha på sin tejp är till stor del en smaksak, och beroende på hur man jobbar. Ofta vill du ju till exempel kunna justera tejpen under arbetet. Vissa tejper fäster ganska omgående, och är sedan väldigt svåra att ta av. 

Jag behöver en riktigt stark tejp för ett visst jobb. Vilka siffror/specs är viktigast att hålla koll på?

– Vanligast är att tillverkarna snarare anger tejpers styrka med formuleringar som ”extra stark” och så vidare. Ofta kan man också titta på vilket häftämne som används, till exempel akrylbaserat häftämne, och det handlar om en tejp som är lämplig för utomhusbruk. 

I vilken utsträckning är det möjligt att använda dubbelhäftande tejp för montage av speglar, hyllor och så vidare? 

– Dubbelhäfftande tejp för permanent montage är inte särskilt stort bland proffsen, skulle jag säga, annat än för PVC mattor, eller kanske för att sätta upp krokar och kanske någon spegel i badrummet. 

Några allmänna råd vid köp av byggtejp?

– Att inte köpa första bästa tejp, utan att välja en produkt som faktiskt är lämpad för det tilltänkta användningsområdet, och som fungerar med med de produkter du använder i övrigt. Som exempel kan det vara viktigt att bygg- och reparationstejper är systemgodkända i kombination med en viss byggfolie. Vår byggfolietejp RAW Multi Sealer Flex har till exempel 20 års kompabilitetsgaranti i ett godkänt ”RAW-system” mot RAW Byggfolie, RAW Vindskydd, RAW Vindskydd Premium, RAW Ångbroms, RAW Ångbroms Variabel, RAW HP235, RAW Underlagstak.

***

TECCA (tidigare T-Emballage Bygg) utvecklar och säljer byggmaterial, konstruktionslösningar samt olika typer av klimatskärmar och membran för byggnationer. 

Sedan början av 2000-talet har antalet tejper för byggapplikationer ökat stadigt. Idag erbjuder man sina kunder över 25 produkter för tätning av väggar, golv, tak och fönster/dörrar. 

En byggtätningstejp består ofta av flera olika funktionslager för att säkra åldringsbeständighet, vidhäftning och lufttäthet. På bilden: TECCA:s byggfolietejp T-Flex. 

Tejpning av invändig ångspärr. Foto: TECCA. 

TECCA erbjuder också särskilda tejper att användas mot cementytor, betong och puts. 

Andra lösningar inkluderar tejper specifikt för fönstermontage, och för olika typer av genomföringar. Därtill finns en hel del andra typer av skyddande tillfälliga tejper för byggplatsen.

– Klimatskärmar och membran finns på ett antal platser i konstruktionen, säger Nils Janbert, teknikchef på TECCA.


Nils Janbert, teknikchef på TECCA.

– Tittar man till exempel på väggar finns det ett antal olika klimatskärmar och membran som hjälper till att skilja utomhusklimatet från inomhusklimatet, fortsätter Nils. Det innebär att de skall ha god beständig vidhäftning vid olika temperaturer och på olika underlag med påverkande fukt eller soljus. Även om vi inte levererar själva stommen, isolering och så vidare, så är det här klimatskärmarna av stor vikt för att hålla klimat och miljö på insida och utsida intakta. Det är där som tejperna kommer in. De ser till att den lufttäta klimatskärmen även är lufttät i skarvarna.

KLARAR SOLEXPONERING

Fönster och dörrar står för upp till 30 procent av ett hus värmeförluster. Har man inte rätt tejp/skarvhjälpmedel så faller hela principen då klimatskalet ska vara lufttätt. 

– Tittar man på utsidan, så levererar vi klimatskärmar som fungerar som vindskydd, att man skyddar konstruktionen från kyla, fukt och så vidare. säger Nils. Samtidigt vill man ha en utsida med en viss ”Gortex-effekt”, som andas lite. Och då finns det tejper till det, som klarar av att exponeras för sol, extrema temperaturer, nederbörd och så vidare. Det finns helt diffusionsöppna lösningar som andas, som är anpassade för att kunna användas lika bra som det diffusionsöppna vindskyddet.


Sekundärtätning i botten av fönsteranslutningen. Foto: TECCA. 

T-Expand Pro från TECCA används för installation av fönster. Foto: TECCA. 

En viktig aspekt är Boverkets krav på byggnaders täthet. 

– Tittar man på kravbilden idag, så får det enligt Boverkets byggregler inte läcka mer än någon knapp handflata i area ungefär. Det är så pass mycket som en byggnad får läcka. Kollar man på passivhus/nollenergihus så är det ungefär en knytnäve. Och samtidigt så minskar fuktskadorna. Då säkrar de här skarvhjälpmedlen detta, säger Nils.

– Det är egentligen de senaste tio åren som användningen av den här typen av produkter eskalerat. Förr var det mer så att kraven var lägre. Det fick läcka mer från husen med de lite äldre skarvningsfunktionerna, det läckte mer värme utåt. De sista 20 åren har de här tejperna blivit ett måste.

“Vi använder oss av ett tiotal polymerer som för oss är kända och pålitliga, som också är miljövänliga och kostnadseffektiva”

– Nils Janbert, teknikchef på TECCA om de egna tejperna för byggapplikationer.

En annan egenskap som Nils framhåller med är tejpers livslängd. 

– Det ska vara ett material som tål många års miljöpåverkan och åldring. Att en tejp ska hålla 25 eller 50 år efter installation. Det är tufft. Det klarar inte billigare lösningar. Det är lite som att jämföra en galvaniserad och en obehandlad spik. Efter att antal års miljöpåverkan så kommer den obehandlade spiken med största säkerhet att rosta. Du måste bygga in rätt komponenter. Det är inget man ser med blotta ögat, så det gäller att säkerställa detta med sin leverantör. 

ACCELERERAD ÅDRING

För att åstadkomma den större beständigheten, jobbar TECCA med så kallad accelererad åldring. 

– Det är en teknik där vi i laboratoriemiljö kan visualisera 50 års åldring på 24 veckor, förklarar Nils. Det kan till exempel vara att man utsätter tejpen för extrema temperaturer, UV-strålning och så vidare. Där kommer man ganska nära. Att produktutveckla en produkt tar upp till två år, men kan ofta göras inom ett års tid. Man kan också använda testresultat från tidigare produkter. 


Anslutningstejpning mot betonggrund med TECCA:s dubbelhäftande, åldringsbeständiga produkt T-Duo Concrete. Foto: TECCA. 

Vilka material använder ni i era tejper?

– Byggtejper innehåller till 95 procent olika typer av polymerer, alltså plastmaterial. Just polymerer är en jättekomplex värld. Vi använder oss av ett tiotal polymerer som för oss är kända och pålitliga, som också är miljövänliga och kostnadseffektiva. Dessa polymerer läggs i olika skikt, och beläggs sedan med olika typer av häftämnen. Utöver detta är det också en del cellulosa och pappersbaserade produkter.

När det kommer till användning och goda råd, lyfter Nils fram två exempel. 

– Varför ska vi ha en invändig klimatskärm? Det är för att lufttätheten och fuktsäkerheten blir bättre. Huset, isoleringen och stommen. Allt mår bättre. Vi ska inte låta luften tryckas fram och tillbaka som i ett gammalt timmerhus. Idag kan vi inte tillåta oss att utelämna den här typen av klimatskärmar. Sätter jag nu dit en klimatskärm utan att tejpa den, då är risken att huset blir otätt. Då uppnår man lätt den här ”handflatan” av otäthet [hur mycket ett hus får läcka enligt Boverkets byggregler]. 

“FUKT KAN LETA SIG IN”

Det andra exemplet involverar energismarta, och dyra, fönster. 

– Många sätter in moderna, energieffektiva fönster som kanske kostar 6 000–8 000 kr eller ännu mer. Det innebär att de skall ha god beständig vidhäftning vid olika temperaturer och på olika underlag med påverkande fukt eller soljus. Det kan i värsta fall vara flera ”handflator” [av läckage] bara runt ett fönster. Trots hög kvalité på fönster visar det sig att fukt kan leta sig in i fönster och i anslutningarna med tiden. Detta orsakar mer eller mindre fuktskador i nedre delen av stommen och fönstret. För ett antal år sedan var det inte ovanligt att man helt förlitade sig enbart på drevningen och isoleringen runt, utan att tejpa eller försegla ordentligt på ut- och insida.

Hur ser du på framtiden för byggtejp-segmentet?

– Byggtejp är ett område som kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Allt efter energi- och fuktighetskraven ökar så finns det en naturlig plats för byggtejper. De fyller verkligen en funktion. Byggtejp kan användas både för att göra konstruktionerna enklare och tätare. Samtidigt kan vi bygga in åldersbeständighet. Samtidigt har vi en utmaning på miljösidan, och en utmaning att hitta bättre, billigare och mer hållbara material. Det finns både förbättrings- och utvecklingspotential.

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *