Supertest av trall i Malmö

Snart är det slut på de eviga diskussionerna: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut genomför just nu tillsammans med Malmö stad ett herrejössestest av nästintill alla typer av trallvirke man kan få tag i.
Supertest av trall i Malmö

Testet drog igång 2013 och kommer att fortsätta i flera år till men reda nu kan man ana vilka de uthålliga vinnarna är. Två bryggor har spikats ihop med en blandning av 25 olika material (från vanlig billig tryckimpregnerad furu till ordentligt dyra kompositbrädor) och behandlingar (till exempel Thermowood).

Syftet är att undersöka motståndskraften mot mikrobiell påväxt och rötangrepp hos olika kommersiellt tillgängliga trämaterial, kompositer och behandlingar genom exponering utomhus i en extremt utsatt miljö, nämligen badbryggor vid Öresund.

Tanken med att skruva upp materialen i denna miljö är att relativt snabbt få besked om vilka material som ser ut att klara sig bäst och uppfylla Malmö stads krav på utseende, hållbarhet och funktion i en utsatt miljö. Som en bonus får hantverkare och snickare även reda på vilket material som helt enkelt står sig bäst.

gig-

De två testbryggorna består av sammanlagt 25 olika typer av virke.

Men det är en bit kvar innan testet är avgjort: de första brädorna skruvades dit 2013, resten av de 25 las 2014, men testet har inget satt slutdatum. Istället tänker SP göra regelbundna inspektioner.

Resultat hittills
Redan nu finns det dock några slutsatser att dra: så här långt har kompositmaterialen klarat sig utseendemässigt bäst. Bland trämaterialen har flera produkter klarat sig bra hittills trots färgförändringar. Thermowood och bankirai har klarat sig bäst från ytligt påväxt av missfärgade svampar. Inga material visar hittills tecken på begynnande rötangrepp.

Men allt som glimmar är inte guld, en del finare (och dyrare) träslag får ett släng av sleven. Inspektörerna konstaterar att “eken har grånat mycket och fått sprickor, några med uppfläkta kanter, som kan ge upphov till stickor i fötterna.” Inte heller trall av utländska ädelträn klarar sig speciellt bra, Kebony har fått en kraftig färgförändring från brunt till nästan helt grått med angrepp av missfärgande svampar.

 

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.