Stående mönstersättningar och naturkänsla trender i badrummet
Naturkänsla, taktila ytor, färgglädje, rejält stora plattor och stående mönstersättningar. Det är några heta badrumstrender, som väntas ta stor plats 2023.
Det är Golvbranschens VåtrumsKontroll (GVK) som synat årets badrumstrender, och för just badrum ses nu många parallella uttryck och designer.
Årets huvudtrender pekar mot ett stort intresse för naturkänsla, färgglädje, rejält stora plattor och stående mönstersättningar.
Naturen tar nu stor plats och naturstensliknande material syns såväl i kakel och klinker. Inte sällan med en rustik yta i varma, jordnära nyanser. Här visar trenden att man gärna inreder med gröna växter och trä i både möbler och detaljer. En behaglig, ombonad kontrast till de hårdare ytorna i badrummet.
Hos leverantörerna syns många avlånga plattor i stående sättning och taktila ytor är en annan trend. Här får keramiken med fördel ha en ojämn ytstruktur. De stora plattorna i badrummet får nu ge plats för än större format på 90×90, 120×120 och mer därtill.
Trenden gällande färger och färgkombinationer pekar åt olika håll. Dels syns mycket färgglädje och lekfullhet i badrummet. Här kan nämnas keramik i starka 70-talskulörer som grönt, rostrött, gult och orange. En annan trend på området är pigga, glada pasteller liksom olika nyanser av blått.
På kulörområdet syns nu också neutrala kulörer, som beige, brunt och nyanser av honung och vispgrädde. Gråskalan, som haft en stor roll i vardagsrummet, tar nu också plats i badrummet.
Trenden kring material inspireras mycket av Italien. Såväl äkta och imiterad marmor tar plats samt så kallad travertin. Det sistnämnda är en naturlig kalksten, som i sötvatten får ett grovt marmorutseende, liksom terrazzo, natursten, keramik och saltsten i mjuka pastellnyanser.
Hållbara, funktionella och vattensäkra alternativet våtrumsvinyl är även med som ett givet val i år.
En nygammal idé som trendar är också att inte kakla badrumsväggen ända upp mot taket, utan istället måla eller tapetsera sista biten. En bra metod ur ett hållbarhets- och plånboksperspektiv då det är lätt att förändra badrummet utan att riva ut kakel och tätskikt.