Snart stundar Nordens viktigaste byggmöte
Snart smäller det. 23–26 april slår Nordens största mässa för bygg- och fastighetsbranschen åter upp dörrarna för utställare och besökare. De tuffa tiderna till trots har Nordbygg samlat 900 utställare från hela norra Europa, och för besökarna väntar ett späckat program, inklusive flera nyheter.
Övriga byggmässor i all ära. För den som vill få koll på branschtrender, förkovra sig inom sitt respektive verksamhetsområde, nätverka med kollegor och kunder samt klämma och känna på det senaste på marknaden har att erbjuda, finns inget event som Nordbygg.
I skrivande stund, mitten av mars, är det bråda dagar för Nordbyggs projektledare/mässgeneral Lina Hann, som tillsammans med sina kollegor lägger de sista pusselbitarna på plats inför eventet.
– Just nu är det extremt hektiskt, säger Lina. Det är mycket frågor från utställare, samtidigt som vi jobbar för att sätta de sista detaljerna.
Vilken påverkan, om någon, har den rådande lågkonjunkturen haft på arbetet med mässan?
– Branschen är ju mitt i ett stålbad, så är det ju. Och givetvis så kommer en stor byggmässa som Nordbygg att spegla det som branschen går igenom. Med det sagt måste jag ändå säga att vi är extremt stabila. Visst, det har kanske varit lite långsammare, och mer omständliga, processer med att få saker på plats. Men i slutändan kommer vi ändå att närma oss 900 utställare, precis som tidigare år.
Låt oss kolla på lite nyheter. En digital sådan till att börja med.
Ingen hinner med allt på ett evenemang av Nordbyggs storlek, men för den som vill optimera sin tid under mässan finns snart en lättnavigerad app att tillgå.
– Appen är en utveckling av det fysiska mötet på mässan, säger Lina. Som besökare eller utställare kommer det att vara möjligt att se vilka som kommer ”matcha” med besökare/utställare och skicka meddelanden direkt till intressanta personer och företag för att maximera sitt nätverkande. I appen ligger också besökarens biljett, seminarieprogrammet och utställarlistan. Man kan favoritmarkera de programpunkter man vill prioritera, och skapa ett personligt schema för mässan.
NORDBYGG BY NIGHT
Större nätverksmöjligheter och fler kontaktytor är också ambitionen med det efterfrågade nya evenemanget Nordbygg by night, ett nätverksmingel som arrangeras i samarbete med Byggföretagen på Brygghuset i centrala Stockholm 25/4. Under kvällen kommer också det prestigefyllda priset ”Årets byggkvinna att delas ut”.
– Nordbygg by night är ett slags ”after fair” för de besökare och utställare som vill träffas även efter mässan, säger Lina. Tidigare har det varit vanligt att utställare haft egna evenemang på kvällarna. Under kvällen kommer det att finnas lite snacks och dryck, och massor av kollegor att nätverka med.
Årets upplaga av Nordbygg har flera nya utställare. En av de mest intressanta i ”laguppställningen” på förhand är Byggbranschens Säkerhetspark, som inför mässan kommer att bygga upp ett urval av sina ”stationer” från det 15 000 kvadratmeter stora övningsområdet utanför Arlanda flygplats i Stockholm.
– Med tanke på det stora antalet arbetsplatsolyckor på senare tid känns det både viktigt och aktuellt att Byggbranschens Säkerhetspark kommer till Nordbygg, säger Lina. De kommer att hålla till i B-hallen, och där kommer det att finnas möjlighet att testa olika säkerhetsmoment inom områden som till exempel fallskydd, grävda schakt, arbete på hög höjd, vibration och buller. Säkerhet och säkerhetstänk är en aspekt som vi också försöker lyfta i det övriga programmet.
Ett av de områden där teknik- och produktutvecklingen gått absolut snabbast de senaste åren är solkraft. För att möta det ökande intresset kommer Nordbygg för första gången att ha ett eget område tillägnat segmentet i A-hallen, där utställare kommer att visa det senaste inom estetiska och energieffektiva lösningar.
I vanlig ordning har Nordbygg dukat upp ett gediget smörgåsbord av föreläsningar, panelsamtal, utbildningar, prisutdelningar och andra inspirerande programpunkter. En tydlig trend för årets utbud är, inte oväntat, ämnen som hållbarhet, energi, återvinning och cirkulär ekonomi.
FÖRELÄSNINGAR OCH SEMINARIER
Några highlights bland de närmare 300 öppna föreläsningarna/seminarierna är Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärds föreläsning ”Det större perspektivet – byggsektorns roll i industrialiseringen, klimatomställningen och totalförsvaret”, Swecos återvinningsspecialist Amanda Bornekes föreläsning ”Hur hållbar kan en byggnad bli?” och Jenny Svärd, vd för Byggmaterialindustrierna, som kommer att prata om kommande EU-regler.
Under mässans fyra dagar kommer det också att live-poddas från scenerna. Två exempel är Installatörspodden med programledarna Heléne Stors/Leif Jitelius, samt VVS-Podden med VVS-Forums chefredaktör Fredrik Karlsson.
Ett hett tips från Lina är också Nordbyggs frukostseminarier, som kommer att anordnas under onsdagen och torsdagen (24–25/4).
– Under frukostseminarierna kommer vi att lyfta fram olika spännande byggprojekt, till exempel renoveringen av Avicii Arena, Stadsljus i Stockholm [OBOS bostadsprojekt] och H2 Green Steels nya stålverksbygge i Boden.
GULDMEDALJ TILL TRÄTORN?
Nyss nämnda Amanda Borneke kommer dessutom att hålla i Nordbyggs kvinnliga nätverksträff, som återvänder till mässan efter succépremiären 2022, och som denna gång kommer att arrangeras 26/4.
– Den kvinnliga nätverksträffen blev väldigt bra senast, säger Lina. Som tidigare kommer det att vara fokus på ledarskap, inkluderingsfrågor och att bygga relationer mellan branschens kvinnor. Glöm inte att anmäla dig i god tid, eftersom antalet platser är begränsat.
En spännande Nordbyggs-klassiker är såklart också utdelningen av Nordbyggs guldmedalj, där startfältet i år inkluderarar produkter som återvunnen färg, lättklinkersblock med inbyggd kolskänka, energismarta duschar, vindkraftstorn i trä och solcellskompatibla takpannor.
Några avslutande tips inför Nordbygg 2024?
– Att ta tåget till mässan är ett stående tips. Även om det kanske inte är något som hantverkare normalt är särskilt förtjusta i, så är det definitivt enklast och snabbast. Annars är det att förbereda sig i största allmänhet, skulle jag säga. Att använda den nya appen, och anmäla sig till bokningsbara evenemang i god tid. Så att man verkligen får ut så mycket som möjligt av sin tid på mässan.
***
8 utställare om Nordbygg 2024
DEWALT
En av de produktnyheter som stack ut mest under 2023 var utan tvekan lanseringen av DEWALT:s POWERSTACK-batterier – en teknik där de traditionella, cylindriska battericellerna ersatts med så kallade ”pouch cells” som staplats på varandra för en betydligt lägre impedans, högre effekt och en bättre termisk prestanda. Föga förvånande har också just POWERSTACK-sortimentet en framträdande roll på den kommande mässan.
– Under Nordbygg kommer du att kunna testa våra verktyg på riktigt, och dessutom träffa DEWALT:s verktygsexperter och influencers i vår monter, säger Tobias Waern, Key Account Manager på DeWalt/Stanley Black & Decker. Vi kommer också att ha exklusiva mässerbjudanden, och besökarna kommer att kunna vinna ett av våra populära vertygskit i vår 3-THRU-3 Challenge.
Bland verktygsnyheterna, lyfter Tobias bland annat fram den kompakta Limited Edition-versionen av DEWALT:s 18V slagborrmaskin DCD100, som rullades ut 2024 i samband med DEWALT:s 100-årsjubileum.
– Nya DCD100 Limited Edition är vår mest kompakta 18V XR slagborrmaskin hittills. Maskinen levererar 68 Nm vridmoment i en 164 mm kropp. Två hastigheter, 15 momentinställningar och en ljusstark LED-lampa positionerad i foten ger dig full kontroll över dina borr- och infästningsapplikationer.
HANSSON & FRIFE
Handverktygsspecialisten Hansson & Frife kommer att visa upp flera nyheter från Bessey, Wera, Alpen, Rennsteig, Picard och Halder.
Marcus Wärn, vd och försäljningschef på Hansson & Frife, berättar mer.
– Från Bessey har vi bland annat en ny serie tvingar som kan vridas 360 grader, och en passande monteringssats för enklare trallbygge. Bland nyheterna från Wera kan nämnas nya momentverktyg med snabbinställning från 2–6 Nm, nya bitshandtag med integrerad spärrfunktion, ett nytt spärrhandtag och en ny serie elskruvmejslar med färgmarkering. Vi kommer också att ha med Picards nya AluTec-hammare, och Halders nya, smarta SIMPLEX-mjukhammare med utbytbara delar och kortare skaft.
HILTI
Tro det eller ej, men det var faktiskt 10 år sedan Hilti senast var med på Nordbygg. När man nu äntligen gör comeback på mässgolvet, så är det med stor stil – och med närmare 100 produktlanseringar bara sedan Nuron-plattformen rullades ut, hösten 2022. Och fler är på gång under våren och hösten.
Utöver montern i B-hallen kommer Hilti även att ha en utomhusyta där större maskiner som motorkapar och bilningsmaskiner kommer visas och kunna testas.
– Under mässan kommer besökarna bland annat att kunna bekanta sig med nya borrskruvdragaren SF 10W-22 som är speciellt utformad för träbearbetning, säger Maria Hägg, Marketing Director på Hilti.
– För arbete med stål och metall är borrskruvdragaren SF 8M-22, med hög prestanda och maximalt moment, ett utmärkt val. För tyngre tillämpningar lanseras SIW 10-22 ¾”, en robust mutterdragare med avancerade säkerhetsfunktioner, och en uppgraderad version av mutterdragaren SIW 6AT-22 med Adaptive Torque-modul som ger snabbare infästning och större kontroll.
Ett spännande inslag är också nyheten Gateway, en lösning för automatisk geografisk spårning av verktyg och utrustning med hjälp av Hiltis befintliga, molnbaserade, mjukvara Hilti ON!Track.
Besökare kommer även att få en exklusiv förhandstitt på några av höstens nyheter. Ett exempel är SM 60-22, en batteridriven kap- och gersåg som öppnar upp för en rad olika tillämpningar inom träbearbetning.
Ett tips från coachen på förhand är definitivt att testa det nya exoskelettet EXO-T som ger extra stöd och underlättar vid moment som väggdemolering och tung borrning.
FLEX SCANDINAVIA
FLEX kommer under Nordbygg att presentera flera nyheter inom det snabbt expanderade 18V-sortimentet.
– En stor, och magiskt kul, nyhet att ha med på Nordbygg är såklart ”världens lättaste giraff”, säger Fredrik Sandberg, vd för Flex Scandinavia. Nya giraffslipen GE6R-EC kommer med öppen kåpa, och har ett kolfiberskaft som är 40 procent lättare än aluminium och 10 gånger starkare än stål. Vi kommer också att visa tre heta nyheter inom mindre, smidiga och batteridrivna 18V excenterslipar [ORE 2-125 18-EC, OSE 2-125 18-EC och ODE 2-100 18-EC] som ligger riktigt behagligt i handen.
Ett expansivt segment för FLEX är också batteridrivna metallverktyg. På mässan kommer besökarna bland annat att kunna testa ny 18V plåtsax (SHE16 18-EC C) för flexibel figurklippning av små radier, och en ny 18V nibbler (KNE16 18.0-EC C) med extremt smalt grepp för gnist- och metalldammsfri stansning av platt och formad plåt.
– Jag skulle också vilja lyfta fram vakuumlyften VLP18.0 C Grabo, säger Fredrik. Den har en hållkraft på upp till 130 kg och suger sig fast på nästan alla ytor, inklusive dammiga, grova och halvporösa material.
ESSVE
ESSVE:s utbud under mässan inkluderar bland annat materialbesparande konstruktionsskruv för konstruktionsvirke och limträ, samt produktnyheter inom lim och fog. Och såklart, en av förra årets största lanseringar ESSBOX+, 2.0-versionen av ESSVE:s populära förpackningslösning Essbox System.
– Vi kommer att ha en fullspäckad monter med produktnyheter, tävlingar och grymma aktiviteter, där besökare kan snacka infästning och framtida samarbeten med våra säljare, produktchefer och ambassadörer, säger David Tunberger, produkt- och marknadschef på ESSVE.
– Vi kommer bland annat att visa hur två konstruktionsskruvar [ET-T] kan ersätta balksko och ankarskruv. Och hur två tuber, montagelimmet ESSTACK NORDIC PRO och byggfogen ESS SEAL ESS1, kan lösa 90 procent av dina lim -och fogmontage. Jag vill också passa på att tipsa om vår Instagram, där följare kommer att ha chans att vinna biljetter till vår AW.
HIKOKI
HiKOKI kommer att rulla ut flera produktnyheter på 18V- och 36V-plattformen under mässan. Joakim Berg, försäljning- och marknadschef på HiKOKI har mer information.
– På Nordbygg kommer besökarna bland annat att kunna testa nyheter som skruvautomaterna W18DA och W18DB, som är kraftfulla nog för att kunna användas med en hand, 18V multiverktyget CV18DA med Starlock-kompatibelt verktygsfäste, samt HiKOKI:s nya IPX4-klassade 18V våt- och torrdammsugare med HEPA-filter, RP18DA.
Bland nyheterna finns också tre 36V-sågar: 165 mm cirkelsågarna C3606DUM och C1806DUM, som erbjuder ett skärdjup upp till 66 mm, och nya kap- och gersågen C3612DRA som också kan användas med nätadapter.
GRABBER
Med trallsäsongen runt hörnet kan du vara säker på att Grabber är laddade inför den stundande mässan. På Nordbygg kommer besökarna, bland mycket annat, att kunna kolla in trallskruvar för extremt krävande miljöer, och en produktklassiker som återkommer i ett nytt utförande.
– En nyhet vi ser fram emot att visa är den rostfria versionen av vår trall- och panelskruv PTX, som nu finns som A2 och A4 syrafast, säger Nicklas Thuresson, produktchef på Grabber. Perfekt för kustnära klimat, installationer under jord eller trallbygget runt poolen. En höjdare som gör comeback är också vår populära trallskruv TREX, som nu lanseras i en uppfräschad version med TX-bits. Nytt är också att TREX58 och TREX75 har uppdaterats med sågtänder under det cylindriska huvudet.
BOSCH
Bosch Professionals 18V-plattform har varit lite av ”the gift that keeps on giving” den senaste tiden. Mycket av det som rullats ut kommer självklart att finnas i deras monter på Nordbygg.
Ett tips är också att kolla in Bosch Professionals seminarium under fredagen (26/4), där bland annat verktygsexperten Jan Samuelsson kommer att prata om säkerhet på arbetsplatsen med utgångspunkt från Bosch Professional Safety Index, en undersökning som mäter säkerhetsmedvetenheten hos professionella hantverkare.
– Under Nordbygg kommer Bosch att visa upp flera nyheter på våran 18V-plattform, säger Jan Emanuelsson, produktspecialist på Bosch Professional. Några exempel är multiverktyget GOP 18V-34 Professional med Starlock Plus-fäste, gipsskäraren GCU 18V-30 Professional för kapning av gipsskivor runt fönster, dörrar, åtkomstpaneler och eluttag, och betongspikpistolen GNB 18V-38 Professional för spiklängder från 13 till 38 mm
Andra nyheter inkluderar SDS Plus-borrhammaren GBH 18V-22 Professional och den nya 18V dyckertpistolen GNH 18V-50 M Professional. Och såklart, Bosch första M-klassade dammsugare på 18V-plattformen, GAS 18V-12 MC Professional.