Snabbtest av arbetshandskar

Arbetshandskar för vintern ska klara olika behov. Är det bara kylan som ska motas, eller krävs också god rörlighet? DMH snabbtestar ett urval av vinterhandskar.

Arbete i låga temperaturer är tillsammans med dålig arbetsergonomi och stressig arbetsmiljö faktorer som ökar risken för arbetsskador. Skador som kan leda till försämrad gripkraft, vita fingrar och andra cirkulationsproblem, försämrad finmotorik, fumlighet och liknande som kan bero på neurologiska problem som uppstår som en följd av exempelvis arbete i kyla. Bra arbetshandskar kan förhindra den typen av problem.
De senaste åren har utvecklingen av arbetshandskar lett till smidigare produkter som ändå klarar att hålla både kyla och väta borta. Nya vattenavvisande material kan sys in som skyddande membran i handskar och olika konstmaterial för bättre isolering. Materialet Thinsulate har visserligen funnits sedan 1979, men används numer allt oftare som foder/isolering i olika tjocklekar i arbetshandskar.
Men utöver att klara kyla på olika nivåer måste arbetshandskar också fungera som skydd för andra risker under arbetstiden. Hur skyddande handskarna är kan man se från vilken EN-klassificering de har.
De klassificeringar som i första hand berör arbetshandskar för vinterbruk är EN 388 och EN 420.
För att testa de arbetshandskar som är särskilt anpassade för vinterbruk har vi tagit hjälp av en testpatrull som använder handskar på jobbet., och de har provats ur tre aspekter: rörlighet, tjocklek och övergripande.
En ny funktion som vi också noterat är vilka handskar som klarar så kallad touchfunktion för smarta mobiler och surfplattor. I takt med att fler använder sådana ökar behovet att kunna hantera dem utan att ta av handskarna. Nya ledande PU-material gör detta möjligt.
Från varje tillverkare har vi fått in en handske som i första hand är tänkt för dem som ska kunna utföra olika motoriska moment i kyla, samt en som i första hand ska hålla kylan borta även om det innebär att motoriken blir nedsatt.

oversikt

FAKTA
EN 388
Är en europeisk standard som olika produkter kan testas mot. Resultatet består av fyra värden; Nötning, skärbeständighet, rivhållfasthet och punkteringsmotstånd.

EN 420
Definierar de allmänna krav som gäller för alla skyddshandskar:
➔ Handskarna i sig skall ej utgöra en risk eller orsaka skada.
➔ Handskmaterialet skall ha ett neutralt pH-värde där läderhandskar skall ligga i intervallet 3,5-9,5.
➔ Högsta tillåtna gräns för krominnehåll är 3 mg/kg (6-värt krom).
➔ Tillverkaren måste informera om det ingår känt ämne som kan
orsaka allergier.
➔ Storlek på handskarna är också standardiserat – avseende bl.a. minimilängd.

EN 511
Mäter dels hur materialet i handsken leder kyla och dels materialets isoleringsförmåga (vid kontakt).

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FLER TESTER

VISA FLER