Skidåkning – det förlovade vintergrisandet

Längdskidåkning har varit inne sedan bokstavligt talat Gustav Vasas dagar när han pulsade igenom Dalarnas snödrivor på flykt undan dansken.
Sälen 100307 Starten för det 86:e Vasaloppet har skett i Sälen. Foto Nisse Schmdt

Sälen 100307 Starten för det 86:e Vasaloppet har skett i Sälen. Foto Nisse Schmdt

Längdskidåkning har varit inne sedan bokstavligt talat Gustav Vasas dagar när han pulsade igenom Dalarnas snödrivor på flykt undan dansken. För varje år så ökar antalet anläggningar i Sverige som erbjuder konstfrusna spår, och fler ger sig på att åka Vasaloppet – den svenska klassikern framför andra. Om du i ett svagt ögonblick har lovat bort dig att i mars gråta blod i nio mil från Sälen till Mora så finns det ändå hopp. Även om du aldrig stått på ett par längdskidor tidigare.

Varför längdskidor?

– Det är så mångsidigt och skonsamt. Man använder hela kroppen och man får vara ute i naturen.

Så beskriver Erik Wickström fördelarna med längdskidåkning. Och som personlig tränare, skidinstruktörer och författare till boken ”Längdskidåkning för dig!” borde han veta. Han har haft att göra de senaste åren.

Träningstrenden i Sverige har slagsida åt konditionsidrotter och skidåkning är inget undantag. Snarare tror Erik att skidåkningen får extra bra glid för att det sitter lite i folksjälen.

– Jag tror att skidåkningen har kommit fram ännu mer än andra konditionsidrotter för att det är lite klassiskt. Man kan också förbättra sig på många områden som till exempel teknik, taktik, styrka, val av skidor pch valla. Även om man är äldre. Tänk själv, det är inte så lätt för en 50-årig löpare att förbättra sig väsentligt, men det kan en skidåkare i samma ålder göra, säger Erik.

Det är lite ”back to basic” menar Erik, och han vill betona tillgängligheten:

– Det ska vara enkelt att ge sig ut i spåret, säger Erik .

Materialsport

Något som många omedelbart associerar med längdskidåkningen är faktumet att man måste valla skidorna. För att få en bra valla känns det för nybörjare som att man måste kunna bemästrat alkemi, spå i teblad, ha doktorerat i fysik samt tillbringat tre år i tyst meditation i Tibet. Fast nu finns det hopp för oss vanliga dödliga: vallningsfria skidor.

– Jag rekommenderar det till alla. Glöm de där fiskfjällsskidorna som lät så högt. Sedan ungefär fem år tillbaka finns det riktigt bra modeller, säger Erik.

Kul i grupp

När man tar sina första stapplande steg mot Vasan så finns det lite att tänka på. Först och främst gäller det att i lugn och ro klämma och känna på utrustningen. Upp i skidspåret med dig och hitta balansen. Och tveka inte för att använda modern teknik till hjälp.

– Det finns många bra videor på Youtube som ger tekniktips, säger Erik.

Han rekommenderar även att man är ett gäng som siktar på att komma igång samtidigt, så kan man ta lektioner tillsammans och kanske till och med göra ett företagsevent av det.

Träning och teknik

Det är ingen idé att som nybörjare dra på sig ett par rullskidor i slutet av november. Men om man gör det så är Eriks experttips att man ska se till att ha hjul nummer tre.

– De hjulen som säljs i butiken har nummer två, det är alldeles för lätt motstånd. Trean är närmare vinterskidåkning, och man tränar bättre, säger han.

Som sagt är rullskidor kort inpå Vasaloppet inte att rekommendera för nybörjare, även om det är det bästa om du har åtminstone ett halvår på dig.

– Annars är stakmaskinen på gymmet och löpning med stavar bra. På stakmaskinen är det viktigt att köra intervaller, det är vansinnigt tråkigt att bara stå och staka, säger Erik och skrattar.

Han menar att man kan också kan varva med stavar och köra ”skidgång”. Då går man uppför backen som om man skulle åka skidor. Eftersom skidåkning är så mångsidigt så blir man bättre med just mångsidig träning. Styrketräning där man fokuserar på allmän bålstyrka samt triceps är alldeles utmärkt för att stärka upp sig inför loppet.

Det finns ändå inga genvägar, det gäller att lägga ner timmar i spåret. För till syvende å sist är det som Stenmark sa: ”De e bar å åk”.

 

Veckoträningsschema

Kanske lovade du för mycket när du i ett svagt ögonblick bestämde dig för att ge dig på Vasaloppet. Kanske känner du att det kommer bli oöverstigligt när du i slutet av året för första gången kliver upp på ett par längdåkningsskidor. Oroa dig inte, skidfantomen Erik Wikström har ett veckoschema för dig. Spänn på dig skidorna och gör följande:

Dag 1: 40 minuter lugn åkning med 10 stycken spurter utspridda över passet + 20 minuter styrka (bål, triceps och rygg) efteråt.

Dag 2: Intervaller. Till exempel 4 gånger 6 minuter med 2 minuters vila eller 6 gånger 3 minuter med 1 minuts vila. Eller träningstävling mot själv på 5-10 kilometer. 10 minuter uppvärmning, 10 minuter nedvarvning.

Dag 3: 2 timmar åkning. Först lugnt första halvan och hårt andra halvan. Sista 10 minuterna trycker du på så fort det går.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *