Satsa dig igenom dippen

Du har säkert hört talas om fenomenet. Puckeln av människor som stormar in på alla Sveriges gym i januari, men lyser lika intensivt med sin frånvaro i februari-mars. Tiden är i och med denna tidnings pressläggning inne att hålla i gång ditt nyårslöfte, att bli av med de där kilona, att bli snygg naken, kunna bänka 150 kilo, eller vad nu dina mål är. Någon som vet hur svårt det kan vara att pressa sig upp från soffan dessa mörka kvällar och ta sig iväg till träningen är Hans Chrunak. Han har bland annat varit föreläsare, expertkommentator till SVT, samt mycket framgångsrik förbundskapten för simlandslaget åren 1991-2000. Han vet hur man motiverar både elitidrottsmän och vanliga motionärer.
– Man måste resonera sig fram till ett mål som man jobbar emot, för har man inget mål så blir inte motivationsgraden lika stark, säger han.
Hans Chrunak borde veta, de priser han har fått ta emot för sitt ledararbete är Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarpris, Prinsens plakett och Nordic Price of Honour. Hans expertområden är simning och hockey, och han menar att båda dem idrotterna har unika fördelar motivationsmässigt.
– Du har möjligheten att ha en tränare som peppar dig, samt att du gör någonting i grupp vilket ökar motivationen. Det är svårare att i februari komma iväg till ett gym själv, säger han.
Pryltokigt
Ingen har väl missat trenden att träningsteknologi ska bli smartare, dyrare och allt mindre livsnödvändigt. Hans Chrunak menar att funktionen att använda nyinköpta prylar som ett sätt att pressa iväg sig själv till träningen snabbt visar sina baksidor.
– Då måste man ha en rätt stor plånbok, säger han.
Däremot är inte alla tekniska hjälpmedel värdelösa, själv använder Hans ett aktivitetsarmband för att se till att han rör på sig tillräckligt mycket per dag.
– Idag finns det en mängd teknik som hjälper dig att hålla motivationen vid liv. För mig betyder det mycket, det kan låta konstigt när det kommer från någon som har hållit på med simning hela sitt liv, men jag gillar faktiskt inte att simma. Däremot promenerar jag gärna i skogen i flera timmar. Där är aktivitetsarmbandet min motivator.
Den mörka tiden
Flera här på DMH-redaktionen (skribenten undertecknad) klagar som aldrig förr när minusgraderna samsas med mörkret. Att ta sig iväg och träna när solen visar sig kanske tre timmar om dagen frestar på för oss vanliga dödliga. Hans Chrunak menar att allting handlar om inställning.
– Det gäller bara att gilla läget, det ser ut som det gör där vi bor. När jag flyttade upp till Luleå var det många som skakade å huvudet och sa ”hur kan du flytta upp till där det är så mörkt?”. Men, alla träningsanläggningar är ju upplysta. Det kan inte vara något större problem. Jag kan tycka att sommaren uppe i norra Sverige är jobbigare, då lurar man sig själv och tänker att ”det är ljust hela tiden, jag kan träna lite senare”, säger Hans.
Tips från proffsen
Hans Chrunak återkommer hela tiden till vikten av att sätta upp mål. Ett system med mål som han har arbetat mycket med är mål över en fyraårsperiod. Vad händer vart fjärde år? OS.
– Om vi snackar elitverksamhet så pratade vi hela tiden i fyraårsmålsättningar, sedan hade man delmål under det. Varje gång man har uppnått ett delmål ska man ha en ”julafton”. Under hela processen ska man spela upp en bild i huvudet över hur framgångsrik man kommer att bli, säger Hans.
Nu är ju få utav oss några simmare på elitnivå. Faktum kvarstår dock, motivation kommer inifrån. Men man kan hjälpa den på traven.
FLER REPORTAGE
VISA FLER






