Så påverkar vårbudgeten ditt företag

Hur den faktiska budgeten kommer att bli är oklart, i juni kommer vårbudgeten att röstas igenom. Om partiernas decemberöverenskommelse håller kan egenföretagaren förvänta sig ett antal förändringar. Den kloke gör nog rätt i att se över varifrån intäkterna kommer ifrån: är man beroende av ett stort antal ROT-jobb från kunder kan man ligga pyrt till. På samma sätt om man har anställda under 25 år, för regeringen kommer slopa subventionerna på arbetsgivaravgiften för dem. Samtidigt lovar regeringen att en massa traineer ska ut på arbetsplatserna vilket gör att den hantverkare som suktar efter arbetskraft kan komma att få tag i det billigt. Vi har låtit Kennet Andersson som driver och äger hantverksfirman Mäster Bygg med sex anställda i Hörby kommentera regeringens förslag.
Vi går igenom de förslag som påverkar dig i din yrkesroll mest…
Slopade subventioner på sociala avgifter för unga: Du kommer stegvis få betala samma sociala avgifter för alla anställda – oavsett ålder. För en anställd under 26 år betalar du just nu 15,49 procent av dennes lön i sociala avgifter till staten. Om budgeten klubbas igenom kommer du med start under 2016 få betala full arbetsgivaravgift, 31,42 procent av lönen. Ett räkneexempel: har du tre anställda som var och en får 25 000 kronor i månaden före skatt kommer du sammanlagt betala 11 782 kronor mer i månaden i sociala avgifter för dem.
Kennet: – Det är väldigt negativt, ett helkorkat förslag. Det drabbar företagen och ungdomarna själva. Om kostnaden är lika mycket för en ung oerfaren som en erfaren så kommer man aldrig ta den unga killen. Det är ju en bra morot för företagen som man gör sig av med.
Sänkt subventionsgrad i ROT-avdraget: Regeringen vill sänka subventionerna i ROT-avdraget från 50 till 30 procent. Detta tror många (1,2) kommer öka svartjobben i Sverige och tvinga omkull fler hantverksföretag. Vi tipsar att du gör två saker nu:
- Nyttja den förväntade vågen av ROT-avdrag som privatpersoner vill göra innan det sänks. Gå ut hårt i din marknadsföring.
- Förbered dig på en tid där färre kommer välja att göra renoveringar hemma eller bygga om något. Börja redan nu se över din marknadsföring så att den riktar sig mera mot företag eller rot-okänsliga jobb
Kennet: – Hälften av våra jobb är ROT-jobb, och jag tror att de kommer minska. Det kommer bli ett inkomstbortfall för oss och samtidigt kommer svartjobben öka. Det var jättebra när de svarta pengarna försvann, säger Kennet
Mer pengar till traineeplatser: Regeringen vill satsa på traineejobben till 20-24-åringar i deras led att uppfylla garantin att alla unga ska få jobb inom 90 dagar. Satsningen riktar sig främst till den offentliga sektorn, men även privata arbetsgivare som har brist på arbetskraft ska kunna få trainees. Traineejobben ska vara 50 procent arbete med lön och 50 procent utbildning. För företagare inom hantverksbranschen kan detta innebära att man för en lägre kostnad kan få tag i arbetskraft. Samtidigt är det stressigt nog för hantverkare i dagsläget utan att de ska behöva lägga tid på att utbilda ung och oerfarna personer på jobbet. Kanske kan det bli en återgång till gamla tiders springsjasar.
Kennet: – Just nu är man bara irriterad på allt som drar in, men det här förslaget kan nog funka. Vi orkar i alla fall med att utbilda på arbetsplatsen och vi har tagit in lärlingar och långtidsarbetslösa förut.
Höjd a-kassa: I vårbudgeten vill regeringen höja taket och dagsersättningen för a-kassan. Förslaget innebär att alla som har en månadsinkomst upp till 25 000 kronor får 80 procent av sin inkomst i a-kassa de första hundra ersättningsdagarna. Därefter sker en nedtrappning till en högsta dagpenning på 760 kronor. För arbetslösa som får sjukpenning höjs det högsta beloppet från 486 kronor till 543 kronor per dag. Detta betyder att om firman går omkull, eller du bara behöver ta ett temporärt uppehåll så kan du behålla en större del av din lön än tidigare. Regeringens förhoppning är att du ska känna dig tryggare och våga ta fler risker på arbetsmarknaden. Vad du än tycker om det här tipsar vi dig om att i alla fall gå med i en a-kassa om du inte gjort det än.
Kennet: – Det finns många som är glada i bidrag, som tycker att de kan stanna hemma eller strunta i att jobba när de har lite ont i huvudet, speciellt sossarna, men det är fel väg att gå. Vissa behöver det men det är inte bra för samhället.
Vad tycker du om vårbudgeten, och hur kommer ditt företag påverkas? Kommentera och diskutera här eller på vår facebooksida.
FLER NYHETER
VISA FLER






