Så lyckas du med trallbygget – från val av trallvirke till skruv och utrustning
Tryckimpregnerat furu är alltjämt det mest gångbara alternativet när proffskunderna ska välja trallvirke. Men en tydlig trend är att försäljningen av alternativ som kärnfuru, royalimpregnerat och andra alternativa träskyddsbehandlingar är på uppgång, och för den som vill lägga en extra peng på en premiumtrall är utbudet större än någonsin.
Med trallsäsongen i ankommande, alternativt redan stampande i farstun för verksamheter stationerade längre söderut, är det hög tid att se över marknadsutbudet inför vårens och sommarens projekt. För altaner, uteplatser och andra trallkonstruktioner är tryckbehandlat furu ofta det mest gångbara alternativet, särskilt när du har en budget att förhålla dig till.
I den här texten kommer vi dock att fokusera på alternativen, från värme- och kiselbehandlade produkter till exotiska träslag och underhållsfri komposit. Vad utmärker de olika varianterna? För vilka konstruktioner och miljöer passar de bäst? Och kanske framför allt, är de värda den extra investeringen, som i vissa fall kan bli ganska signifikativ?
TRE LEDANDE TILLVERKARE
För att kunna göra detta på bästa sätt har vi dels konsulterat expertis från Sveriges största helägda bygghandelskedja Beijer Byggmaterial, men också pratat med representanter från tre ledande tillverkare av infästning och tillhörande utrustning för trallkonstruktioner: ESSVE, Ejot och Grabber.
För att göra det hela enklare att följa kommer vi i den här texten att använda samlingsbegreppet ”alternativ träslag”, vilket då refererar till samtliga trallprodukter som inte är tryckimpregnerad furutrall.
Du som undrar över hur dessa ”alternativa” trallvarianter håller fortet mot vädrets makter över tid, lär inte vilja missa uppföljningen av Malmö stads långtidstest i Malmö, där 25 typer av trall har testats under tuffast möjliga förhållanden i över ett decennium.
BEIJERS NYA CENTRALLAGER
Är det ett brett utbud av trall du är ute efter så är Sveriges största helägda bygghandelskedja, Beijer Byggmaterial, en bra plats att börja. Senast i februari öppnades ett nytt byggvaruhus i Växjö, och så sent som i april öppnades ett nytt, tolv fotbollsplaner stort centrallager i Eskilstuna som enligt uppgift ska femdubbla sortimentet tillgängligt för ”dagen efter”-leverans.
Inom segmentet trallvirke erbjuder Beijer ett dussintal olika produkter, från traditionell tryckimpregnerad furutrall till obehandlade produkter, exotiska träslag och varianter som Thermowood och Organowood.
Peter Lundstedt, kategorichef på Beijer Byggmaterial, får inleda med en allmän lägesrapport inför den stundande säsongen.
– Försäljningen har hittills varit något lägre än normalt, vilket till viss del beror på att vi haft ”riktig” vinter i stora delar av landet. Det finns också fortfarande en viss osäkerhet på marknaden i form av inflation, räntenivåer och så vidare.
– Just nu ser det dock bättre ut, med en positiv trend under mars/april, säger Peter. När det gäller priserna skulle jag säga att de ligger på ”normala” nivåer, långt ifrån de toppar vi såg under pandemiåren, med en liten uppgång nu under april. Jag skulle också säga att det är god tillgång på det mesta i dagsläget. Både vi och leverantörerna har goda lager.
Den stora majoriteten av Beijers försäljning utgörs fortfarande av tryckimpregnerat virke. Men en tydlig trend visar också på ett ökat intresse för alternativa premiumprodukter.
– Det vi säljer överlägset mest av är vår standard 28 x 120-trall, som också är billigast, säger Peter. Mest populärt utanför tryckimpregnerat är kärnfurutrall och royalimpregnerad trall, och därefter kiselimpregnerad och värmebehandlad trall.
En central fråga för de stora flertalet, för att inte säga alla, som kollar på trall för nästa uteplats eller altan är naturligtvis priset. Och här kan det skilja en hel del mellan alternativen.
En snabb jämförelse från Beijers hemsida ger följande exempel:
14,36 kr/m för tryckimpregnerad 28 x 120 furutrall, 44,00 kr/m för 28 x 120 kärnfurutrall, 87,00 kr/m för 23 x 140 komposittrall, 199,20 kr/m för 21 x 145 mm cumarotrall och saftiga 300,00 kr/m för den som lyxa till det med Ipétrall på uteplatsen. Exklusive moms, that is.
– Valet av trall beror helt på kund, och typ av projekt, säger Peter. Vanlig tryckimpregnerad trall och royalimpregnerad trall köps av alla typer av kunder, medan kiselimpregnerad och värmebehandlad i större utsträckning går till de större projekten.
– Ibland kan det också vara föreskrivet att det ska vara ett viss typ av träslag, eller så finns det andra krav att förhålla sig till. Väljer man en obehandlad trall som kärnfuru, så får man ett miljövänligt alternativ utan tillsatta medel. En Royalimpregnerad trall är dubbelbehandlad, håller färgen bättre, och har en längre rötskyddsgaranti.
Fungerar alla träslag/tralltyper för alla konstruktioner?
– Vissa trallsorter finns bara i ett begränsat antal storlekar. Hårda träslag som bangkirai, ipé och cumaru behöver normalt förborras för att undvika sprickor/flisor. Komposittrall är ett material som förändras längdmässigt vid temperaturskillnader. Det är därför viktigt att planken kapas vid samma temperatur. Annars skulle jag säga att monteringen, och användningsområdet, ser ganska lika ut för de flesta träslag.
Organowood, som Beijer säljer, har ju fått en del kritik för sin trall genom åren. Är det en bra produkt, enligt dig?
– Nu har Organowood utvecklat sin produkt, och den senaste generationen skiljer sig en hel del mot de tidiga versionerna.
Hur ser underhållet ut för alternativa träslag och tralltyper?
– Det är olika beroende på trall. En obehandlad trall som kärnfuru behöver du inte behandla, även om möjligheten finns. En komposittrall är i princip underhållsfri. Men många andra typer av trall behöver egentligen behandlas och oljas in vid installationen, särskilt kapsnitt och så vidare, och dessutom underhållas löpande.
***
ESSVE, som idag är en del av koncernen Bergman & Beving, har tillverkat infästningsprodukter sedan 1970.
Kännetecknande för ESSVE:s produktutveckling är att den sker i samarbete med professionella snickare/hantverkare som kravställer, påpekar utmaningar, fälttestar och tillhandahåller feedback för de produkter som rullas ut på marknaden.
Inom infästning för trall erbjuder ESSVE flera produkter, från kostnadseffektiva Trallskruv Classic till premiumskruven ESSDECK Max och HDS Trallskruv för dolt montage. De två förstnämnda kan antingen beställas i kolstål (C4) eller i rostfritt utförande (A2/A4), medan HDS-skruven endast finns som rostfri A2/A4.
– Sett till försäljningen så är Classic fortfarande störst, men det skiftar från marknad till marknad, säger Jonny Tarrasson, produktchef på ESSVE.
När det kommer till infästning för alternativa träslag är det som regel rostfri infästning som gäller, menar Jonny.
– Följer man virkesleverantörers föreskrifter [för alternativa träslag] så föreskriver de rostfri infästning. Detta för att träslagen ofta är väldigt hårda, eller för att de har impregneringsämnen som kan reagera negativt med ytbehandlingen i vanliga kolstålskruvar. Ställer du till exempel möbler eller krukor av stål på en lärktrall, så kommer du i princip alltid få svarta märken.
En trall som sticker ut bland de alternativa träslagen, menar Jonny, är komposit. Detta för att den som regel kommer med infästning från leverantören.
– I och med att komposittrall expanderar på längden så skruvar man ofta fast den med clips. Det är en systemlösning där leverantören tillhandahåller trall, clips, kantlister och infästning. Det är inget som vi är inne och petar i.
Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan en premiumskruv som ESSDECK Max från en ”vanlig” klassisk trallskruv?
– Med en premiumskruv får du oftast en tjockare stam, och mer gods i skruven. Du får också bättre klämeffekt och ett snyggare avslut, särskilt när det kommer till större uteplatser, och mer komplexa konstruktioner med större rörelse. Då har du större nytta av en bättre skruv som kan ta upp rörelse, och som orkar hålla i allting.
Dolt montage verkar fortfarande vara lite av en vattendelare bland proffsen?
– Vi har inte haft några som helst reklamationer på vårt HDS-system, trots att både skruven och vårt HDS-monteringsverktyg funnits på marknaden några år. Men så har vi också varit väldigt noggranna, och bara jobbat med rostfritt stål i våra infästningsprodukter för dolt montage, just för att skruven ska klara av att ta upp rörelserna i trallen. ESSVE var länge ganska ensamma på marknaden inom det här segmentet. Idag har dold infästning. blivit något av en hygienfaktor. Det är ett montage som är här för att stanna.
***
Familjeföretaget EJOT, som nyligen firade 100 år i branschen (2022), erbjuder flera typer av infästning för trallmontage, från traditionell trallskruv till bandad trallskruv och premiumprodukter som trallskruven PONDUS.
Precis som branschkollegorna ESSVE har även EJOT ett eget monteringsverktyg för dolt montage, T-DECK Tool, inklusive tillhörande infästning.
Sett till försäljning så står den vanliga C4-stålskruven fortfarande för den stora majoriteten av intäkterna, men trenden är att det säljs allt mer rostfria infästningsprodukter.
– Det vanligaste misstaget, är nog fortfarande att man av ren snålhet väljer en stålskruv istället för en rostfri skruv, säger Mikael Sjövall, produktchef på EJOT. Även om du befinner dig i delar av Sverige där klimatet inte kräver rostfri skruv för korrosionsbeständigheten, så behövs ofta en rostfri skruv som klarar att ta upp rörelse, särskilt för större konstruktioner.
– Det kan trots allt bli ganska stora konsekvenser om man behöver göra reparationer för att skruvar hoppat av, fortsätter Mikael. Böjer du en vanlig stålskruv 90 grader och tillbaka så går den av. En rostfri skruv av bra kvalitet kan du normalt böja fram och tillbaka ett antal gånger.
De allt större uteplatserna ställer också högre krav på underkonstruktionen, menar Mikael.
– Jag har sett många tralldäck med lite för klena bjälklag, vilket innebär ännu mer stress, och ännu större rörelse, för skruven att hantera när tralldäcket kommer på.
Är det något material eller träslag som sticker ut, sett till vilken typ av infästning som behövs?
– Vissa material, kebony till exempel, har en impregneringsvätska i träet som kan reagera med zink i skruvens ytbehandling, vilket gör att man får en avfällning som sedan syns på tralldäcket som en missfärgning. Det slipper du med en rostfri skruv.
Vad tycker egentligen proffsen om dolt montage 2024, enligt din mening?
– Det känns lite som att hajpen har mattats av. Dold infästning är kanske inte superpopulärt bland snickarna, vilket till viss del beror på att virkestillverkarna inte vill lämna några garantier. Här kan jag kanske tycka att man gjort en höna av en fjäder. Vi har inte fått några reklamationer på dold infästning, och jag har inte hört att virkeshandlarna skulle ha fått några heller. Personligen tycker jag det är ett riktigt snyggt montage, och med rätt verktyg går det i princip lika fort att montera som traditionell toppskruvad trall.
Goda nyheter och dåliga nyheter som avslutning. De goda är att Mikael flaggar för en ny premiumtrallskruv för traditionellt montage. De dåliga nyheterna är att du kommer att behöva vänta på skruven tills nästa säsong.
– Det är en grövre, dubbelgängad 4,8 mm-skruv med bra klämkraft och en ganska liten skalle för traditionellt montage uppifrån, och för lite finare träslag, säger Mikael.
***
Grabber, som sålt infästning till proffs sedan mitten på 70-talet, har med sina patenterade dubbelgängade skruvar vunnit många snickares hjärtan, inte minst när det kommer till trallkonstruktioner. Visste du till exempel att det bara i Sverige används 15 stycken Grabber-skruvar per sekund?
Några highlights från förra året inkluderar lanseringen av den rostfria versionen av Grabbers PTX-skruv, och ”comeback” för den populära trallskruven T-REX i en omarbetad version.
Sett till försäljning så går det ungefär lika mycket vanlig ytbehandlad skruv som rostfri skruv ut till kunderna.
– Jämför man vår rostfria PTX-skruv med en vanlig ytbehandlad skruv så är skillnaden som natt och dag, sett till hur skruvarna är uppbyggda, säger Nicklas Thuresson, produktchef och skruvutvecklare på Grabber.
– De kostar också betydligt mer att tillverka. En vanlig traditionell trallskruv är i princip en gammal spånskruv. Vi ser dock att de här nya skruvarna med cylinderskalle blir allt mer populära. Det blir ett bättre slutresultat helt enkelt, och de sitter bättre i trallen.
Vad bör man tänka på vid montering av alternativa träslag?
– För träslag som sibirisk lärk rekommenderar vi till exempel rostfri skruv, för att undvika svarta fläckar runt skruvskallarna, säger Nicklas. Samma sak gäller obehandlat trä, där kan det också vara bra med rostfri skruv för att undvika rinningar. Och för vissa hårda träslag, som Cumaru, vill man gärna ha en rostfri skruv som tål större rörelse.
Är det något material som har en större tendens att spricka?
– Generellt gäller att desto hårdare materialet/virket är, desto större tendens har det normalt också för att spricka. Med en premium-skruv med borrspets och skärspår har du en avsevärt mindre risk för att virket ska spricka. Är man osäker bör man förborra, för att vara helt säker.
Några övriga trendspaningar att bjuda på?
– En trend som ser ut att hålla i sig är att det går åt mer kärnfurutrall. Annars är det ganska liten skillnad sett till material och träslag. Komposittrall utgör fortfarande en ganska liten del av marknaden. I USA är det järförelsevis jättestort med komposittrall. Det är väl för att det är ganska underhållsfritt, och att amerikanerna inte på samma sätt värdesätter träkänslan som här i Sverige.
11 års exponering
Våren 2021 publicerade DMH ett reportage om Malmö stads långtidstest av trallvirke, en studie med syftet att dokumentera effekterna av exponering för 25 typer av trall som monterats på två stycken badbryggor i Öresundsregionen 2013 och 2014.
Vid tiden för vårt reportage 2021 var den senaste uppföljningen av testet som fanns att tillgå en rapport som gjordes 2019. Efter detta har en ny uppföljning gjorts 2021, och ytterligare en rapport är planerad att publiceras sommaren 2024.
Redan nu kan vi dock publicera bilder från den kommande rapporten, från långtidstestet, tagna så sent som i april 2024, tillsammans med några korta, sammanfattande kommentarer från Jöran Jermer, expert på träbeständighet och tidigare sektionschef vid det svenska forskningsinstitutet RISE.
Klicka här för att ta del av hela trallskruvsguiden 2024 – 55 trallskruvar anpassade för tuffa klimat i stor översikt!