Reportage: Slutet på kundkonflikter?

”Du vet ju hur det här funkar. Du kan få hälften av pengarna”. Så kunde det låta när Jesper Zandin ringde till kunder som inte betalat fakturan. Nya tjänsten Ireno är ett digitalt verktyg som gör det lättare för seriösa byggföretag att få betalt, som stävjar kostsamma konflikter mellan hantverkare och bostadsägare och som fått desillusionerade entreprenörer att återvända till privatmarknaden.
Reportage: Slutet på kundkonflikter?

Problemet med privatkunder som inte kan eller inte vill betala är något som alla hantverkare är bekanta med, inte sällan till den grad att många snarare väljer att acceptera skambud eller att se en obetald faktura som ”lärpeng” framför prospektet att dra en kund som lutar sig mot konsumenttjänstlagen inför rätten.

ENLIGT KONSUMENTVERKET ORSAKAR

konflikter mellan hantverkare och privatpersoner en konsumentskada motsvarande 10 miljarder kr varje år. Jämförelsevis är det mer än dubbelt så mycket som handeln med bilar, som är den näst största ”boven” inom samma kategori.

– Som hantverkare blir man fort smärtsamt medveten om hur maktlös man är om en privatkund inte betalar, säger Jesper Zandin, grundare och utvecklingsansvarig på Ireno. Det spelar liksom ingen roll hur bra jobb man gör, hur seriös man är och hur bra kontrakt man skriver.

Konsumenttjänstlagen tycks alltid ge kunden rätt i viss mån. Problemet med att så många företag lämnar privatmarknaden är också att det fylls på underifrån med aktörer som ofta är betydligt mindre seriösa. Det är också anledningen till att så pass många privatpersoner upplever att det är svårt att hitta duktiga och seriösa hantverkare.

BETALNINGSVILJA OCH BETALNINGSFÖRMÅGA

Efter en karriär inom IT sadlade Jesper Zandin om till hantverkare 2009, och drev sedan under nästan ett decennium flera framgångsrika byggföretag. Vakna läsare kanske även känner igenom honom från tv-produktionen Nytt Läge på TV3. Återkommande problem med oseriösa kunder satte dock käppar i hjulet för verksamheten, och till sist ledde flera obetalda fakturor på kort tid till en likviditetskris som gjorde att Jesper tvingades lägga ner.

– Jag brukar prata om att det finns betalningsvilja och betalningsförmåga, säger Jesper. Om någon av dem brister så kommer du att få problem med att få betalt. Som exempel nämner Jesper en familj där mannen i huset blev uppsagd. Fakturan var uppe i flera hundra tusen och familjen fick inte låna på huset.

– Vad skulle vi göra? säger Jesper. Stämma familjen och i stort sett sätta dem på gatan med tre små barn? Eller acceptera en avbetalningsplan som var väldigt ogynnsam för mig som företagare? I det här fallet slutade med det senare. Andra kunder är helt enkelt inte intresserade av att betala.

– En av våra kunder, en ordförande för en större stiftelse, ringer mig när det är dags att betala och säger ”Du vet ju hur det här funkar. Du kan få hälften av betalningen. Konsumenttjänstlagen kommer att ge mig rätt, och du kommer inte att kunna ta mig till Tingsrätten”. Det slutade med att kunden betalade 75 procent av fakturan. Till saken hör ju också att innan man hamnar i Tingsrätten så är det ju förlikningsförhandlingar, och där brukar rekommendationen vara ett ganska rejält prisavdrag, ibland upp till hälften av fakturabeloppet. Jag var heller inte den enda hantverkaren som den här kunden hade gjort så här mot. Det är lite som klyschan, ”Man gör inte jobb åt advokater i Danderyd”. Jesper nämner också ett tredje scenario.

– Det finns kunder där allt flyter på jättebra under hela projektet, tills fakturan dimper ned i brevlådan. Då ringer kunden och säger ”Det var en liten småsak jag skulle vilja ha fixad innan jag betalar fakturan”. Du åker bort till kunden, fixar någon list som kunden tycker sitter lite snett eller vad det kan vara. Men sedan är det istället någonting annat som ska fixas. Till slut inser man vad det handlar om: kunden har helt enkelt inte någon lust att betala.

OPARTISK BEDÖMNING

Hur fungerar då tjänsten? När hantverkaren fått ett uppdrag läggs ett digitalt avtal baserat på ABS 18 upp i systemet tillsammans med all övrig information som är relevant för projektet: offert, beskrivning av uppdraget, avtal, pris, betalplan och ritningar. Projektet skickas sedan digitalt till kunden som ser över det, signerar med bank-ID och deponerar kostnaden för jobbet till Irenos klientmedelskonto. När pengarna är på kontot blir hantverkaren informerad om att betalningen är säkrad och jobbet kan sätta igång.

– Idén är att man redan från start kan säkerställa både att betalningsförmågan och betalningsviljan finns där, säger Jesper. På så sätt skapar vi en trygghet för hantverkaren, istället för att man ska behöva gå på magkänsla. Vi tar aldrig ägandeskap av de pengar som sätts in på klientmedelskontot, det är fortfarande kundens pengar som vi endast har mandat att hantera. Under arbetets gång använder hantverkaren Irenos enkla app för att dokumentera arbetets gång. Särskilt viktigt är det att vara noggrann med arbeten som kan vara svåra att besiktiga i efterhand: golvbrunn i badrummet, fuktspärr, väggenomföringar och eldragningar. När hantverkaren är klar med ett delmoment, eller med hela jobbet beroende på vad som avtalats, får kunden en notifiering och kan därefter granska arbetet, antingen på plats eller med hjälp av den dokumentation som hantverkaren skickat in.

När kunden godkänt jobbet skickas betalningen från Irenos konto till hantverkaren inom 24 timmar. I samband med godkännandet genereras också ett underlag för projektet med kvitton, fakturor etc. Eftersom all dokumentation kring projektet ägs av fastigheten följer den också med till den nya ägaren vid försäljning, utan att någon överlämning behöver göras. Ireno är en kostnadsfri tjänst för kunden, medan hantverkaren betalar en avgift på 1,5–3 procent av det fakturerade beloppet beroende på hur mycket jobb som utförs.

Vad händer om kunden inte är nöjd med hantverkarens jobb?

– En av de stora fördelarna med tjänsten för kunden är möjligheten till opartisk granskning. Är man inte nöjd, eller osäker på om ett arbete är korrekt utfört, så meddelar man detta i en kommentar. Ärendet går då vidare till våra granskare som är utbildade besiktningsmän eller KA. Granskarna tittar på ärendet, gör en bedömning och kommer sedan med en rekommendation, till exempel att kunden bör släppa betalningen, eller att hantverkaren behöver se över jobbet innan pengarna kan betalas ut.

Är det inte lite väl mycket begärt att kunderna ska deponera hela kostnaden för större projekt? Det kan ju handla om sjusiffriga belopp.

– Poängen är ju att du inte behöver göra allt i ett stort projekt. Det är fullt möjligt att dela upp ett större jobb i delmoment där kunden kanske betalar in 200 000 eller 300 000 kr i taget. Då ser man ju som hantverkare också att kunden hela tiden betalar, och kan välja att avbryta arbetet om pengarna slutar komma in. Just finansieringslösningar för kunden är också en del av tjänsten som vi arbetar med att kunna koppla på i framtiden. Sedan får man ju som hantverkare också själv bestämma hur långt ned i skalan det är värt att gå för ett visst projekt.

Är det värt att använda tjänsten för ett jobb för 5 000 kr? Ireno rullades officiellt ut på marknaden i oktober 2020. Nyligen tillkännagavs också ett samarbete med Beijer Byggmaterial.

Avslutningsvis är Ireno såklart bara en av ett stort antal digitala tjänster med olika inriktning och utbud på marknaden. I faktarutan intill detta reportage har vi listat några andra av dem

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.