Nya lagar för utstationerade arbetare
Lagförslagen har nu skickats på lagrådsremiss av regeringen. Flera av lagförslagen föreslås på grund av ändringar som har gjorts i EU:s utstationeringsdirektiv.
Tanken är att det ska bli mer lika villkor mellan de arbetare som har utstationerats till Sverige för jobb och den inhemska arbetskraften. Bland annat föreslås det att villkoren för utstationerade arbetare i kollektivavtal ska utökas, så att den lön som kan krävas inte behöver begränsas till minimilön. Ett annat förslag är att skyldigheten för arbetsgivare att anmäla till Arbetsmiljöverket skärps, så att anmälningar ska göras från dag ett när personal utstationeras till Sverige, istället för fem dagar som brukligt är idag. Samma skärpning föreslås för att det ska finnas en kontaktperson i Sverige från första dagen.
Enligt lagförslaget måste företaget som utstationerat personal också visa för den person eller det företag som anlitat dem att en anmälan har gjorts. Om inte det görs måste mottagaren av tjänsten anmäla detta till Arbetsmiljöverket. Båda två riskerar vite om det inte görs.
Regeringen föreslår också att regionala skyddsombud får rätt att utföra sitt arbete på arbetsplatser där en fackorganisation inte har någon medlem, men där organisationen är, eller brukar vara, bunden av kollektivavtal med arbetsgivaren.