Ny undersökning: Var sjunde byggnadsarbetare känner otrygghet på arbetsplatsen

Ny undersökning: Var sjunde byggnadsarbetare känner otrygghet på arbetsplatsen

Stress och för “tighta tidsplaner”. Det är en stor anledning till att den egna byggarbetsplatsen inte känns helt säker. Det visar årets Ramirentrapport, som bygger på svar från 500 personer inom byggbranschen.

I Ramirentrapporten uppger 54 procent att den egna byggarbetsplatsen inte känns helt säker. Bland byggnadsarbetare uppger var sjunde (15 procent) att deras arbetsplats inte känns säker.

– Rapporten visar att stress är den största anledningen till det. Men även brist på kunskap kring säkerhet och att man inte följer de säkerhetsregler som finns, säger Björn Wilander, ansvarig för Ramirentskolan.

Och fortsätter:

– 14 procent menar även att säkerhetsreglerna är otydliga och att företaget man jobbar på är dåliga på att följa upp tillbud och olyckor. För att skapa säkra arbetsplatser måste kunskapsnivån höjas och företagen bli bättre på att följa upp incidenter. Det är ett av de mest effektiva sätten att förebygga att allvarligare olyckor sker.


Björn Wilander, ansvarig för Ramirentskolan.

I undersökningen uppger 2 av 10 att det finns just en jargong, som gör att många utsätter sig för onödiga risker.

Något som Björn Wilander menar måste bli bättre för att inte tumma på säkerheten.

– En beteendeförändring behöver ske för att säkerheten ska öka. Det handlar om hela ledet i en organisation. De högre upp bör föregå med gott exempel, inte minst för de som är nya i branschen. Ofta brister personer i säkerhet när de har bråttom eller är stressade. Då omsätts inte det man lärt sig på utbildningar i praktiken. Men, det håller inte att skylla på det för att strunta i säkerheten. Likaväl som att klappa någon på axeln efter ett bra jobb, bör man lyfta kollegan som påminner om säkerheten. 

SLARV MED SKYDDSUTRUSTNING

I rapporten framgår att det slarvas mest med användning av skyddsutrustning (34 procent), följt av luftrenare (27 procent) och oförsiktighet vid arbete på hög höjd (22 procent). Vidare placerar sig otillräcklig behörighet eller kompetens högt upp på listan (14 procent) samt lyft med maskiner (14 procent).

Ta del av hela rapporten här.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER