Norrlandstrall och “proffssortiment”
– Enkelt uttryckt har vi lagt upp vårt virkessortiment för att passa byggarna, säger Kay Strålin, regionchef på K-Bygg. Istället för att ha en massa längder av allt möjligt koncentrerar vi oss hellre på att ha flera längder i de dimensionerna som proffsen efterfrågar. Av den anledningen har vi kanske två längder av en ”konsumenttrall” som 22 x 95, och 8–9 längder av en ”proffstrall” som 28 x 120.
Det mesta av den trall vi säljer är vanligt grön- och brunimpregnerat virke, men vi erbjuder även komposittrall och tropiska träslag. Ett träslag som vi faktiskt har tagit bort från lagerhyllorna är lärk. Anledningen är att vi fått in så pass många reklamationer på det. Och reklamationer är det värsta jag vet.
Vad skiljer ett dyrare virke från ett billigare?
– Framför allt är det färre och mindre kvistar, tätheten på årsringarna och att virket är formstabilt [inte vridet och/eller krokigt]. För ytterpaneler är det till exempel väldigt uppskattat med täta årsringar, och när du jobbar med innerväggar blir arbetet betydligt lättare med ett formstabilt virke. Inom trall erbjuder vi dels ett mer ”alldagligt” sortiment och dels en lite dyrare ”norrlandstrall” som ger ett lugnare och mer harmoniskt intryck. Det vi märkt generellt är att försäljningen av de lite bättre kvaliteterna ökar för varje år. Snickarna betalar gärna lite mer för en bättre produkt.
Hur har den rådande bristen på virke påverkat er verksamhet?
– Över lag tycker jag att vi lyckats hantera situationen ganska bra. Men visst är det så att leverantörerna har svårt att tillhandahålla alla de längder vi vill ha. Vissa produkter är slut och det har vart lite extra letande i år att få tag på volymer. Spontant känns det som att det är större brist på furu än på gran i dagsläget, även om även gran har blivit svårare att få tag på. Vi har också en tät dialog med våra kunder, och där får man förklara att just nu kanske de inte kan få exakt den längd som de vill ha till sitt projekt. Och där tycker jag också att kunderna varit väldigt förstående.
Hur har tillgången påverkat priserna?
– Med en sämre tillgång på virke har såklart priserna ökat en del. Men det är inget att göra åt. Vi måste ju hänga med världsmarknadspriserna om vi ska ha kvar något virke här i Sverige. Till saken hör ju dock att ser man till ett bygge så är ju inte trävirket en särskilt stor andel av totalkostnaden.