Nordbygg 2022 – fyra års väntan är över

Nordbygg 2022 – fyra års väntan är över

Efter att ha skjutits fram två gånger på grund av pandemin är förväntningarna skyhöga på årets Nordbygg, som arrangeras 26–29 april på Stockholmsmässan. Mässhallarna kommer fullkomligt sprudla av entusiastiska utställare, som vill snacka maskinnyheter och visa smarta prylar som kan ge verksamheten ett lyft. 

För den som vill göra sig en bild av de viktigaste trenderna, se vad marknaden erbjuder och kanske lära sig något nytt inom sitt verksamhetsområde, så finns ingen motsvarighet till Nordens största byggmässa. Underskatta heller inte de spontana mötena med utställare och branschkolleger. 

Det mesta talar för att årets Nordbygg kommer att ha ungefär lika många besökare som tidigare år, det vill säga runt 50 000. Lägg till detta cirka 900 utställare, en imponerande siffra med tanke på att den totala mässytan bantats med cirka 2 000 kvadratmeter för att bredda gångarna mellan montrarna.

Folktätt i Festools monter på Nordbygg 2018. Foto: Bosse Lind. 
FM Mattsons monter på Nordbygg 2018. Foto: Nordbygg. 

Ett intressant faktum är också att 30 procent av utställarna inte har ställt ut på Nordbygg tidigare, vilket talar för att besökarna kommer att ges större möjligheter än någonsin att spana in nya produkter. 

Så vad kan du då som besökare förvänta dig av årets Nordbygg? Förutom de sedvanliga maskinerna och verktygen i B-hallen samt fastighetsautomation, VVS, ventilation och värmepumpar med mera i A-hallen, är årets mässa späckad med intressanta temadagar, debatter och framtidspaning med hållbarhet i fokus. Här är ett litet axplock av Nordbyggs utbud. 

Nordbygg Talks Live

Digitalt forum med paneldebatter, forskarsamtal och föredrag med fokus på ett resurseffektivt och hållbart byggande. 

Renoveringsdagen

Miljömässig, ekonomisk och socialt hållbar renovering. Temaprogram, blixtföredrag och forskarsamtal med Sveriges vassaste experter.  

Energismart byggande – från byggmaterial till
inneklimat

Bygg- och anläggningssektorn har lanserat en färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Men vad görs egentligen inom cement-, betong- och golvbranschen?

Ny teknik, nya affärsmodeller

Ny teknik ställer nya krav på beställare och entreprenörer, men kan också öppna för nya affärsmodeller. På innovationsarenan, en scen med ett mindre program, har entreprenörer bakom startups i byggbranschen möjlighet att pitcha sina idéer. 

Arkitekturprogrammet

En annan programpunkt är guidade turer för arkitekter. Från scenen kan vi också följa en föredragsserie initierad av Sveriges Arkitekter med titeln ”Arkitektens ögon på”, där materialval står i centrum.  Det återkommande studentprojektet ”Nya ögon på” presenterar desssutom ett spektakulärt kafé i byggkeramik.

Energismart framtidsspaning är en satsning av Installatörsföretagen med fokus på områden som framtidens värmepumpar och fastighetsägarnas utmaningar. 

På glasscenen lyfts just glas som material fram, från ”planglasets hemliga liv” till praktisk återvinning och hållbarhet inom glas- och aluminiumkonstruktioner.

Kvinnlig nätverksträff 

Ett helt gäng priser kommer i vanlig ordning även att delas ut. 

Nordbyggs guldmedalj har vid det här laget drygt tio år på nacken, och är en av mässans återkommande och mest uppmärksammade priser. 

Recomas byggskivor, som är gjorda av återvunna kompositförpackningar, är en av de nominerade produkterna till Nordbyggs Guldmedalj 2022. Foto: Recoma. 

Värt att nämna är också priset för årets mest innovativa produktnyhet i byggbranschen, ett samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst.

På Nordbygg hittar du också programpunkter som syftar till att främja en jämställd byggsektor. Ett sådant exempel är en kvinnlig nätverksträff som arrangeras på förmiddagen den 28 april. Syftet med nätverksträffen är att skapa en plattform där kvinnor i byggbranschen kan känna gemenskap och dela erfarenheter, tips och råd. Alla branschens kvinnor är välkomna oavsett position. Initiativtagare är Sandra Mobaraki, också känd som instagramprofilen ByggSandra. Det kvinnliga nätverket Jämnt på jobbet kommer också att delta. 

AVGÅENDE NORDBYGGSGENERALEN

DMH ringde upp Peter Söderberg, Nordbyggsgeneralen som lett arbetet de senaste åtta mässorna. För Peter blir dock Nordbygg 2022 hans nionde och sista vid rodret. Efter mässan ska han nämligen pensionera sig.

– Mässan har ökat i anseende genom åren. Senaste Nordbygg var 2018. Mässan fick då rekordbetyg både från utställare och besökare. Det tyder på att mässan som helhet mognat till en mycket bra produkt genom åren. Det är ett givande och roligt samarbete med hela branschen. Att hitta nytta för både utställare och besökare är nyckeln till framgång. Visst är besökssiffrorna viktiga, men framför allt vill vi skapa förutsättningar för många kvalitativa och värdefulla möten mellan ”rätt” besökare och utställare, berättar Peter Söderberg.

På frågan om hans egen betydelse för mässan svarar mässgeneralen ödmjukt. 

– Jag har nog bidragit med mitt ledarskap och de visioner och idéer jag, tillsammans med mitt team, har haft kring hur man driver en mässa. Jag har också fått respekt för att jobba långsiktigt. Den stora utmaningen har varit att hålla mässan aktuell och angelägen. Det är ett arbete som aldrig blir färdigt. 

JURIST PÅ PLATS

Peter vill också slå ett slag för ett återkommande mycket uppskattat inslag. 

– Även i år kommer en jurist att finnas på plats som besökarna kan ställa frågor till. Det är en punkt som inte minst vänder sig till DMH-folket, alltså de mindre företagen som har behov av snabb juridisk hjälp.

Glöm förresten inte att registreringen av mässbiljetter i år endast sker på nätet. Där man själv skriver ut sin kostnadsfria biljett och tar med sig den till mässan. 

Vad ska du nu göra av all tid du får som pensionär?

– Nu hägrar golfsäsongen. Jag har haft en paus från seglingen. Och det blir en del resor framöver, och sedan har jag barnbarn att ta hand om. Så jag kommer skaffa mig en ny vardag. Det är något jag ser fram emot. 

* DMH kommer självklart att vara på plats. Du hittar oss vid Monter EH: 11 – kom gärna förbi och snacka!

SKRIVEN AV
Anders Myrdal
Bilfantast med stor fäbless för rock från det glada sjuttiotalet. Ansvarar bland annat för DMH:s provkörningar och sätter gärna tänderna i nya transportbilar. Och du, vi vågar nästan lova att du får tillbaka bilen i gott skick...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *