Mer ackord åt folket!

Det har inte slagits volter åt ackordsjobben de senaste åren, fast om du i går ut och in i din egen firma kan det vara trevligt att maximera inkomsten när du väl går i koppel hos något större bolag: vi visar hur du kan slipper högarna med pappersarbete kopplat till ackorden.
Mer ackord åt folket!

Golvläggaren Ronny Nilsson på Sandå Golv tyckte att det här med mängder av papperslappar för att hålla koll på ackordet var rätt drygt. Han valde att tillsammans med några kollegor utveckla en excelfil som enkelt räknade ut vad de skulle få ut för lön. Nu lägger han in uppgifterna en gång i veckan, och brinner för att fler ska börja arbeta på ackord.

– Det är ett huvudsyfte med detta. Göra det intressantare och enklare att föra tid. Det gäller inte minst de unga på bygget. De står ju ändå och fipplar med mobilen hela tiden. Orsaken till att han vill få fler att jobba på ackord är att han ser att det finns goda möjligheter att tjäna mer, säger Ronny till Byggnadsarbetaren.
Att predika för ackordjobben har dock mött mothygg ute på arbetsplatserna.
– Jag brukar fråga hur de känner när de går på tidlön och då svarar de att de är nöjda med tempot och hur kroppen mår. Sedan ber jag dem mata in deras egna verkliga siffror från deras egna tidlönejobb i datorn och ofta visar det att de hade tjänat bättre om de valt ackord, säger han.
Däremot är inte han och hans ackordivrande kamrater nöjda – det ska ju bli en app av det hela också.

Fördelar med ackord:
Högre timförtjänst:Ackordet ger mellan 20–40 kronor mer i timmen.
Mer inflytande över arbetet.
Du kan påverka din lön: Behöver du mer pengar kan du lägga in en extra växel under en period.
Lättare för företagen att beräkna den totala kostnaden för ett arbete. Ackord driver löneutvecklingen vilket påverkar löneläget för hela yrkesgruppen.

Nackdelar:
Ett litet merarbete som kan vara ovant i början
Ackord kan upplevas som stressande för vissa.
En del arbetsgivare är skeptiska till ackord. Men de kan inte neka eftersom kollektivavtalet säger att prestationslön ska vara huvudlöneformen i branschen.

Såhär gör du:
Om du inte är flink med att själv pilla i excel kan du boka en kurs med Ronny Nilsson själv, maila nilsson_ronny@hotmail.com.

 

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.