Maskinexpo – lite för alla

Det har blivit ett formidabelt maskin-zoo med inslag från en mängd branscher. Maskinexpo 2015 i Stoxa är på väg upp till nivåerna de hade innan de flyttade från Barkarby och slår över sin viktklass med en tydlig och bred entreprenörsvinkel.
Maskinexpo – lite för alla
Fullhybridtraktor

Fullhybridtraktor

Maskinexpo gör sitt fjärde år på den nerlagda golfbanan som Stoxa förvärvat, och mässan har växt med 20 procent sedan i fjol. Arrangörerna har även dragit om banan så att man inte längre går en väldigt lång slinga utan istället kan korsa över, samt gjort trafiksituationen bättre. Och det behövdes.

– Förra året var det katastrof. Nu känns det verkligen som att de har fått ordning på området, säger Måns Hermelin, som är säljare på Hitachi och gör sitt sjunde år på Maskinexpo.

Några av verktygsnyheterna, bland annat denna multimaskin från Hitachi, fanns på mässan.

Några av verktygsnyheterna, bland annat denna multimaskin från Hitachi, fanns på mässan.

För honom har det lyft detta år, samtidigt som han hoppas att flera personer i bygg- och hantverksbranschen kunde hitta dit.
– Det är ju en hel del byggare som hittar hit, men mest är det en entreprenad- och verkstadsmässa, men det finns mycket annat, säger han.
Mässpriser kan vara känsligt för många tillverkare som ställer ut, men inte för alla. Säljaren Mattias Schill jobbar på mässan för första gången. Han står i solen framför maskintillverkaren Milwaukees illröda monter. För honom är det självklart att man ska bjuda lite om hantverkare tar sig ut på landet.
– Vi har 20 procents rabatt på allt de köper här. Och det har gått bra, det är mer folk än vad jag trodde det skulle vara och vi har sålt en hel del, säger han.

Demoområdet gick varmt.

Demoområdet gick varmt.

Produkttätt
Och det finns överraskande mycket att botanisera i för den pryltörstande hantverkaren, oavsett om du jobbar med totalentreprenad eller är en nischad elektriker. Svetsar, lampor, spänningsmätare, lasermätare och glättare kan skymtas mellan de stora grävarna, hjullastarna och traktorerna.
En av mässnyheterna är Leicas nya laseravståndsmätare som både kan mäta punkt till punkt och räkna ut areal och vinkel. För den finlirande hantverkaren finns det en liten kamera med inbyggd zoom för att kunna mäta exakt på tilltänkt punkt.
– Det fina med kråksången är att man sedan kan skicka över datan rakt in i ett CAD-program, säger Joakim Larsson, säljare på Scanlaser AB.

Behöver man ingen millimetermätning men däremot lyfthjälp presenterar Warn en skruvdragardriven vinsch med en dragkapacitet på maximalt 227 kilo och nio meters lina. Henrik Bergström på Rindab, Warns återförsäljare i Sverige, ser den som en multifunktionell dröm.
– Säg den hantverkare som inte har en bra skruvdragare?

Det fanns även testbana för flera olika fordon.

Det fanns även testbana för flera olika fordon.

Samtidigt finns det bland de 404 företagen som ställde ut på den gamla golfbanan mer traditionella nyheter. Hitachi har plockat fram en ny kolborstfri multimaskin på 5 Ah som, även om den inte lovar guld och gröna skogar, säger sig lösa detaljer som stör proffsen.
– Den har ett gummerat tumgrepp som gör att det är skönare att hålla längre fram, och i och med att den känner av motståndet så går den ner i varv när man inte använder den, säger Måns Hermelin.

Växer – med ett pris
Det finns annat att göra än att leta godsaker och mässpriser bland det 130 nyheter som mässan ståtar med: Testbana för hjullastare och dumper, bana för fyrhjulingar och segway samt provkörning av lastbilar. Men ta på dig promenadskorna, för området är riktigt stort. Och glöm heller inte pengarna. I år var inträdet gratis, men parkeringen kostade pengar. Ett nytt inslag var ett utökat demoområde på drygt 2 000 kvadratmeter där 14 företag visar maskiner i arbete, men förvänta er inga omvälvande uppvisningar i grävdjup: När DMH var på plats var det några enstaka grävmaskiner som petade lite i jorden. Sammantaget är Maskinexpo ett värdigt inslag i mäss-Sverige och är du lika prylintresserad som vi kan du både göra kap, få inspiration, och jobba på din solbränna.

 

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är en annons | Till sajten >