Förändring eller förvaltning?
Välkommen tillbaka efter en förhoppningsvis välförtjänt semester. I skrivande stund är det bara ett par veckor kvar till valet och det var tänkt att DMH skulle göra en valenkät som vi skulle presentera i detta nummer. När vi gick igenom vad alla partier svarade på våra frågor inför förra valet 2014, kändes det som bortkastad tid att genomföra en enkät inför årets val. Svaren anpassas till frågeställaren (i detta fall DMH) och kryddas med så mycket valfläsk och tomma löften att man som politiker borde skämmas när man efter fyra år vid makten gör sitt bokslut.
Inför förra valet lovade Sossarna och Miljöpartiet att de skulle ta bort sjuklöneansvaret för den andra sjukveckan för småföretagare (upp till 10 anställda), och Vänsterpartiet ville slopa den helt. Vad hände? Ingenting. Den frågan har inte ens varit uppe till diskussion under de fyra år de suttit vid makten. Rotavdraget skulle inte heller förändras, och alla vet vad som hände där. På fråga efter fråga hittar vi brutna vallöften som skulle gynna små- och medelstora företagare.
Årets valrörelse har blivit en tävling om vem som vill anställa flest poliser, sjuksköterskor och lärare. Och visst behövs det, men någon måste betala kalaset. Där har diskussionen om vilken avgörande roll småföretagare och entreprenörer har för Sveriges tillväxt och sysselsättning helt uteblivit. Alla vet att Reepalu-utredningen, som ska begränsa vinsterna i välfärden, är ett enda stort skämt som aldrig kommer att genomföras eftersom det inte finns ett enda företag som kan överleva, eller ens vill driva ett företag, med de föreslagna villkoren. Ändå fortsätter regeringen tillsammans med Vänsterpartiet att hålla en hög svansföring och låtsas som att förslaget kommer att klubbas igenom bara de får fortsätta att regera i ytterligare fyra år.
Riksdagen har blivit en stor sandlåda där partierna istället för att föra sin egen politik, som ska vara långsiktig och hållbar, tävlar om vem som kommer ge Sverigedemokraterna minst inflytande efter valet. Oavsett om de tycker lika. Ulf Kristersson, Moderaterna, efterlyste ett mer moget debattklimat när han tillträdde som partiordförande, men det visade sig att han sitter med den största hinken och spaden i hela sandlådan. Risken att vi får ytterligare en variant av decemberöverenskommelsen, DÖ, efter valet är överhängande om ingenting drastiskt sker. Det skulle ge Sverige ytterligare fyra förlorade år där det blir mer av förvaltning än förändring. Nu är det dags för alla partier att växa upp och på riktigt försöka driva igenom sin egen politik… oavsett om SD tycker lika.