DMH testar Hilti DX 2 krutdriven bultpistol

Ingenting för dig som håller på med finlir
DMH testar Hilti DX 2 krutdriven bultpistol

FAKTARUTA högKrutladdade bultpistoler finns i flera varianter där du kan skjuta spikar i både betong och stål från strax över 10 millimeter till spikar upp till 90 millimeter. Fram tills nu har dessa maskiner kostat en hel del pengar och kanske inte varit en prioriterad investering för framförallt mindre byggföretag eller enmansföretag. Men nu har Hilti kommit med en krutladdad enpetare för strax under 60 dosor snus, eller runt 2 600 kronor, som i alla fall borde krossa argumentet att bultpistolerna är för dyra. Men priset är inte allt, levererar den? Både ja och nej! Den är riktigt kraftfull och du behöver knappast vara orolig för att spiken ska lossna, men däremot har vi en hel del synpunkter på slutfinishen runt infästningen när du skjuter i betong. Det är mer regel än undantag att betongen runt infästningen krackelerar eller till och med att sjok av betongen lossnar. Så därför rekommenderar vi att du håller dig till att skjuta i stål eller i betong där finishen inte är så noga eller själva infästningen inte kommer att synas (formklossar mm). Idén med bultpistol är bra. Du slipper allt damm som borra och plugga medför samtidigt som det går bra mycket snabbare. Men så länge slutfinishen är som den är kommer Hilti DX 2 inte att kunna ersätta borr och plugg fullt ut.

Storleken har betydelse – för vibrationerna
Hilti DX 2 är en liten och kompakt bultpistol som inte är mycket större än en skruvdragare. Även om det är en enpetare där du måste ladda varje spik manuellt är det ingenting som stör eftersom det är sällan man måste skjuta snabbare än det tar att ladda en ny spik. Den är enkelt uppbyggd och består av 8-10 delar som man kan plocka isär på några sekunder när det är dags att rengöra den. Den är avklädd och har inte massa lull-lull i form av vred eller moduler som ska ställas in eller bytas. Bestäm vilken infästning du ska ha sedan är det bara att göra en mantelrörelse, stoppa in infästningen i mynningen och avlossa vapnet. Nackdelen med att Hiltin är så pass avklädd är att det även har sparats in på vibrationsdämpande ytor vilket gör att du får hela rekylen direkt i handen varje gång du skjuter av ett skott. Nu finns det ingen standard när man mäter peakvärden/stötvärden på så kallad hand/arm, men i DMH:s mätningar kom vi upp mellan 80 och 100 m/s2 i vibrationsvärde precis i skottögonblicket. Det kanske inte säger så mycket för gemene man, men det är inte helt hälsosamt om man planerat att använda maskinen under ett längre tag. Så ska du använda en krutdriven bultpistol mer frekvent måste du kliva upp en hel del i pris och storlek för att få bättre vibrationsvärden.

Extremt starka förankringar
Bult mindre 2Men trots sin storlek penetrerar Hiltin både hård prefab-betong och tjocka stålreglar utan problem. Maxlängden på spik när det gäller denna maskin är 62 millimeter, vilket gör att den även klarar att skjuta fast tvåtumsreglar. Med vilken kraft du gör infästningen avgörs på vilken variant av krutladdning du väljer. Det finns tre olika styrkor på laddning, grön, gul och röd, där grön är den mesigaste och röd är av ”hellfire-typ”. Det knepiga är att det inte finns något facit vilken färg på krutladdning du ska använda utan här måste du prova dig fram beroende på hur hård betong eller hur tjockt stål du ska skjuta i. Och det är inte det lättaste. Väljer du för mesig laddning går inte infästningen tillräckligt långt in i materialet, men den går ofta tillräckligt långt in för att du måste ta fram vinkelslipen om du ska osynliggöra den inskjutna spiken. Det är indirekt omöjligt att dra ut en inskjuten spik, och du kan glömma att hamra in den sista biten. Använder du för stark laddning är risken istället stor att du skjuter upp en krater runt infästningen som kräver både omspackling och målning (gäller betong) samt att du sliter både på kolven och genererar högre rekyler som påverkar din kropp. Anledningen till att det blir en extremt stark förankring är att energin/värmen som genereras när spiken skjuts iväg tränger undan betongen runt spikskaftet för att sedan tryckas ihop mot skaftet igen. Det är en annan princip som gäller när man skjuter i stål, där det skapas en elastisk klämeffekt efter att spiken penetrerat stålet som nästan blir som en sammansvetsning mellan spiken och stålet.

Svårt att göra snygga infästningar
bult mindre 1Hilti har tagit fram ett flertal varianter av infästningar till sina bultpistoler anpassade för att fästa elkablar, formklossar, M-gängor med mera. Problemet med dessa smarta lösningar när du ska skjuta fast dem i betong är att de är extremt svåra att få på plats på ett snyggt sätt. Som vi skrev tidigare, laddar du för tunt går inte infästningen tillräckligt långt in i betongen, laddar du för mycket skjuter du istället upp en krater runt spiken. Det problemet finns inte på samma sätt när man ska skjuta i stål.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER TESTER

VISA FLER