Juristen: Här är det nya byggavtalet

Juristen: Här är det nya byggavtalet

Efter intensiva förhandlingar under våren, förhandlingar som fortgått flera dagar efter att det tidigare byggavtalet löpt ut (30 april), har Byggnads och motparten Byggföretagen slutligen kommit överens om ett nytt, tvåårigt byggavtal för 64 000 anställda inom bygg- och anläggningsbranschen.

Det har sannerligen inte varit någon lätt resa, varken för Byggnads eller Byggföretagen, fram till det avtal som undertecknades så sent som 4/5.

Du som läser DMH regelbundet vet kanske att parterna så sent som för några veckor sedan stod relativt långt ifrån varandra i flera centrala frågor som byggavtalets längd, arbetstidens omfattning, anställningsvillkor för extern personal samt hur granskningen ska fungera på byggarbetsplatserna. 

Säkerligen var det många, som, när deadline för förhandlingarna löpte ut 30 april, mer eller mindre räknade med konflikt/strejk. Särskilt eftersom stridsåtgärder varit mer regel än undantag under tidigare förhandlingar.

Sedan 2013 har Byggnads nämligen varslat om strejk fyra av de fem gånger som byggavtalet förhandlats. Tre av dessa gånger har strejken kunnat avblåsas efter att parterna kunnat enas, men 2016 lade omkring 1 600 byggnadsarbetare ned arbetet under en vecka innan en överenskommelse kunde träffas. 

LÖNER ENLIGT ”MÄRKET” 

Så vad har man då kommit överens om? Hur ser det nya byggavtalet ut? Och vad betyder det för dig som arbetstagare/arbetsgivare? Låt oss titta på de viktigaste punkterna.  

• Avtalets längd

Det nya byggavtalet löper på 24 månader, fördelat på två avtalsperioder: 1 maj 2023–30 april 2024 respektive 1 maj 2024–30 maj 2025. Inte det ettåriga avtal som Byggnads yrkade på under förhandlingarna med andra ord. 

• Arbetstid

En ”utökad tidskorridor” kommer att möjliggöra att arbetstid kan förläggas 40 timmar per vecka, klockan 06.00–18.00 måndag–fredag – istället för 06.30–17.00 som det tidigare byggavtalet föreskrev. De nya, mer flexibla arbetstiderna ska bland annat göra det lättare att kombinera med familjeliv,

• Löner

Löneökningen för de yrkesarbetare som avtalet omfattar kommer att bli 7,4 procent, fördelat på 4,1 procent fram till 1 april 2023 och 3,3 procent fram till 1 april 2024. Denna ökning motsvarar också det ”märke” som förhandlats fram mellan facket inom industrin och arbetsgivarsidan tidigare under våren.  


Det nya byggavtalet ger en löneökning på sammanlagt 7,4 procent, fördelat på 4,1 procent fram till 1 april 2023, och 3,3 procent fram till 1 april 2024. Foto: Ramirent. 

Omräknat till kronor och ören motsvarar detta att lönen ska räknas upp med 8,48 kr/timme (till 181,50 kr/timme), alternativt 1 475,50 kr/månad (till 31 581 kr/månad under avtalsperiod ett – och därefter med ytterligare 7,06 kr/timme (till 188,50 kr/timme), alternativt 1 228,50 kr/månad (till 32 799 kr/timme) avtalsperiod två.

Arbetstagare kommer även att ges större inflytande över individuella lönetillägg. 

• Höjd pensionsavsättning

En extra pensionsavsättning på 0,1 procent kommer att utgå från och med 1 maj 2023, och lika mycket från och med 1 maj 2024. Inom ramen för det tvååriga avtalet kommer således en extra pensionsavsättning på 0,2 procent att göras. 

• Höjd reseersättning 

Reseersättningen kommer att höjas till 25 kr/mil för alla arbetstagare som har minst 2 kilometer till jobbet. Reseersättning kommer också att utgå för alla som åker till arbetsplatsen via arbetsgivarens lokaler.

• Krafttag mot arbetslivskriminalitet

En ny kontrollfunktion, kallad Svensk byggkontroll, kommer att etableras i syfte att stävja kriminalitet i byggsektorn. Det innebär bland annat att Byggnads anställda och förtroendevalda kommer att specialutbildas för att effektivt kontrollera företag och underentreprenörer.

Vidare kommer en arbetsgrupp med syfte att säkerställa obligatorisk skatteregistrering av utländsk arbetskraft att tillsättas. 

Vid granskning av företag ska det granskade företaget tillhandahålla de dokument som Byggnads begärt ut inom tre veckor. Medlemsföretag i Byggföretagen kan dock välja att visa dokumenten på Byggföretagens lokalkontor inom samma tidsperiod. Granskningen ska finansieras genom en särskild tillsynsavgift för hängavtalsbundna företag, vilken kommer att anslås på Byggnads hemsida.

• Familjeliv/arbetsmiljö

Föräldralediga kommer att kunna spara sin arbetstidsförkortning längre. Under en femårsperiod ska också samtliga duschar i personalutrymmen utrustas med lås.


Föräldralediga yrkesarbetare kommer framöver att kunna spara sin arbetstidsförkortning längre. Andra föändringar inkluderar höjd reseersättning. Foto: Ramirent. 

”KOMMER GÖRA SKILLNAD” 

Att döma av den information som tillkännagivits förefaller båda parterna nöjda med det nya avtalet, och med förhandlingarna, som enligt uppgift ”skett i god anda”. Detta bekräftar också Byggnads avtalssekreterare Thorbjörn Hagelin, när DMH till slut når honom på telefon. 

– Överlag är vi jättenöjda, säger Thorbjörn. Vi fick igenom det som vi tyckte var viktigast, kontrollerna på byggarbetsplatserna [Svensk Byggkontroll]. Och att arbetstagare ges ett större inflytande över individuella lönetillägg. Vi är också väldigt nöjda med att vi lyckades träffa en överenskommelse med motparten utan att behöva gå ut i konflikt.


Thorbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads. Foto: Byggnads. 

Med det sagt. Hur nära var det att ni varslade till konflikt?

– Det var väldigt nära. Det handlade om tre, fyra timmar. Framför allt var det frågan om Svensk Byggkontroll som skavde. När väl kommit överens om den så gick det ganska snabbt att få resten av avtalet på plats. 

So far so good. Ett nytt byggavtal är alltså på plats. I skrivande stund pågår dock fortfarande förhandlingar om tre avtal: entreprenadmaskinavtalet, glasmästeriavtalet samt VVS- och kylavtalet. 

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.