Islas Cies: Gudarnas öar

Visst, vattnet är kallare än kanarieöarna, det enda boendealternativet är camping och du behöver ett skriftligt tillstånd från Parque Nacional Islas Atlánticas de Galicia för att ens komma på färjan. Men var annars i Europa kan du ha några av världens vackraste stränder praktiskt taget för dig själv?
Islas Cies: Gudarnas öar

Islas Cies, eller Cies-öarna är tre små öar som vaktar fjorden Vigos mynning i Atlanten utanför norra Spanien: Monteagudo, Do Faro och San Martiño. De två ”huvudöarna” Monteagudo och Do Faro länkas samman av strandremsan Praia de Rodas som utsetts till ”Världens vackraste strand” av brittiska tidningen The Guardian, medan ögruppens sydligaste utpost San Martiño endast nås med privat båt.

Namnet ”Gudarnas öar” fick Cies-öarna av romarna, ett epitet som väl beskriver öarnas skönhet: kritvita stränder och turkosblått vatten som snarare för tankarna till Karibien än Europa.

Sedan 1980 är öarna skyddade från exploatering och har blivit något av kronjuvelen i Parque Nacional Islas Atlánticas de Galicia, den exklusiva klubb spanska atlantöar med nationalparkstatus. På Cies-öarna är turismen begränsad till 2 200 besökare per dygn och att du behöver ett särskilt tillstånd från Galiciens regering för att ens kunna boka färjebiljetter. Men eftersom den spanska turistnäringen inträtt IT-åldern maler byråkratins kvarnar snabbt, och du kan numera både ansöka och få svar online, vanligtvis inom 24 timmar. 

Vill du stanna över natten på öarna finns bara ett alternativ – campingen på ön Do Faro, som också behöver bokas i förväg. Ett bekvämt boende i tält med två tältsängar inklusive sängkläder och tillgång till fräscha duschar/toaletter kostar 600–800 kr/dygn, eller från cirka 300 kr om du tar med ditt eget tält. På campingen kan du också ladda telefoner/datorer/kameror med solceller. 

Med ”pappersarbetet” avklarat är det tämligen enkelt att ta sig till Cies-öarna. Från den spanska hamnstaden Vigo, som nås på en dryg timme med inrikesflyg från Madrid (eller på sex timmar med tåg för den klimatsmarte), avgår färjor från två rederier ett halvdussin gånger per dygn. Resan tar inte mer än 45–50 minuter, och kostar omkring 200 SEK tur/retur. 

FYRAR OCH VANDRINGSLEDER

Naturen på Cies-öarna är vild, kuperad och storslagen. Med dramatiska berg, naturliga grottor och vertikala klippor som störtar ned i Atlanten till öster, och sanddyner med tallar och eukalyptusträd till väster. Flera väl utmärkta vandringsleder av varierande svårighetsgrad slingrar sig från fyren O Peito i norr via spektakulära utkikspunkter som Alto do Príncipe och Pedra da Campá till fyrarna Faro och A Porta i söder.  

På Cies öarna finns också ett unikt djurliv som framför allt lockar många fågelskådare. Här hittar du till exempel en av Europas största kolonier av medelhavstrutar. En varning på förhand: Under häckningsperioden mars–augusti kan det vara befogat att undvika de klippiga stränderna utanför vandringslederna, då trutarna är ökända för att försvara sina bon med ”näbbar och klor”, kunna öppna dragkedjorna på väskor och till och med flyga iväg med GoPro-kameror.

När det kommer till stränder är den 1,2 km långa Praia de Rodas, som blivit något av Cies-öarnas varumärke, den största, mest tillgängliga och besökta – även om du, till och med under högsäsong, aldrig kommer att behöva trängas som på de mer etablerade turistorterna. Men utöver Praia de Rodas finns även ett halvdussin andra fantastiska stränder som du, särskilt om du väljer att besöka dem innan de första färjorna anländer vid 10-tiden på förmiddagen, i stort sett kan ha för dig själv: Praia de Areíña, Praia de Nosa Señora och (nudisternas favorit) Praia de Figueiras till exempel – eller Praia de San Martiño på den sydliga ön med samma namn (San Martiño), om du har tillgång till båt. 

PULPO A FEIRA 

För den som förväntar sig sedvanliga charterbekvämligheter som barer, nattliv, room service, pooler eller supermarkets är Cies-öarna definitivt inte destinationen. På Do Faro finns en liten närbutik med saker som solskydd, badkläder, vatten och ett mindre sortiment läkemedel, livsmedel, snacks och vin. 

På Monteagudo och Do Faro hittar du också tre rustika restauranger, varav det renodlade seafood-stället mellan Praia de Rodas och Praia de Nosa Señora antagligen är det bästa. Här finns inga menyer, utan kocken kritar upp dagens alternativ på en tavla efter att de lokala fiskarna lämnat sin fångst på morgonen.  

Missa till exempel inte den lokala specialiteten Pulpo a feira, bläckfisk med paprika och rostad potatis – eller långhalsar, de långsmala kräftdjur som lokalbefolkningen bokstavligen riskerar livet för att plocka från de branta eroderade klipporna. 

Cies-öarna är ett fantastisk resmål året runt, dock med ett betydligt svalare och mer tempererat klimat än fastlandet, Kanarieöarna och de Baleariska öarna. Under sommarmånaderna överstiger temperaturen sällan 25 grader, och det blir som regel heller inte kallare än 10 grader på vintern. Samma sak gäller vattentemperaturen, som på sommaren ligger runt 17–18 grader för att under januari–mars droppa till ”uppfriskande” 12–13 grader över nollan.

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER LIFESTYLE

VISA FLER