Grillningens tio budord

Liksom dubbdäcken ska av i april är det förbjudet att laga mat inomhus fram till september (minst). Här kommer tio snabba råd på vägen från flintastekskrematorium till gourmetgrill!
Grillningens tio budord

Foto: Marco Verch

kolgrill

1. Rätt grill
Du behöver rätt grill för att kunna grilla god mat, och till skillnad från vad många fått för sig kan man inte bara betala sig till framgång. För att åstadkomma den delikata, rökiga grillsmaken som får även den mest mediokra köttbit att spela harpa på gomseglet gäller det att dels använda kol, dels ha ett lock på grillen. Gas? Ja, då kan du lika gärna släpa ut ugnen på gräsmattan, för i jösse namn. Den gamla skruttiga Webergrillen med sin klassiska runda form är i mångt och mycket en fulländad produkt trots sitt förhållandevis lågteknologiska utförande, och kommer att resultera i en långt mer njutbar måltid än grannens gasoldrivna tvåtonsmonstrum. Locket, då? Med dess hjälp hålls temperaturen kvar, liksom röken. Det förstnämnda bidrar till en enklare och mer konsekvent matlagning, den andra är livsviktig för smaken. Med lock kommer du aldrig att få en köttbit som är förkolnad på undersidan, ljummen mitt i och kall ovanpå, eller en hamburgare där cheddarosten vägrat smälta.

2. Rätt kol
Grillkol och/eller briketter kan köpas hos varje handlare med självrespekt under hela sommaren, och varje given säck kommer göra ett habilt jobb, i alla fall om dina ambitioner begränsar sig till att brassa på några korvar till knattarna. Men om du verkligen vill ha det lilla extra smakmässigt är det mer seriösa grejer som gäller, och då snackar vi kol som faktiskt ser ut som det trä det en gång var, med virkets naturliga arom kvar och dessutom med långt generösare brinntid. Utan tillsatser! Ek och hickory är två träslag som ingen frisk människa kommer att opponera sig mot i sammanhanget. Vill du uppnå liknande effekt med tajtare budget kan du köpa grillanpassade träflisor att strö på din ordinarie kol. Du låter dem svälla i vatten ett tag och lägger dem sedan på glöden, varpå ditt kött kommer att ta smak av röken.

3. Rätt glöd
Kolen ska vara helt grå när köttet slängs på. Glöm aldrig det. Inga öppna lågor.

4. Rätt temperatur
Håll kolen på ena sidan grillen, och lämna den andra tom. På så vis kan du enkelt flytta köttet så att det varken blir genomstekt eller kallnar före servering.

5. Rätt verktyg
Det här borde väl du veta, om någon: Jobbet blir inte bättre än verktygen. En grillvante är mycket bra att ha, då tjut av smärta kan få sällskapet att ifrågasätta din manlighet, och utan att behöva stressa med tången över grillgallret med stigande panik över att smärttröskeln när som helst riskerar att överskridas kommer du att grilla bättre och mer metodiskt. Och så tången, då: Välj en som passar dig, som ligger bra i handen och som ger ett bra grepp om köttet. Få saker är tristare än att förlora fint kött genom gallret och se den en gång så vänliga och hjälpsamma glöden förvandlas till ett girigt monster.

6. Tvätta gallret
Grillgaller tenderar att höra till de mest försummade delarna av grillningen, och av någon anledning läggs fint kött direkt på galler så rostiga att de ser ut att ha lyfts direkt från medeltida fängelsehålor. Gallret får gärna blänka, eller åtminstone vara rent från inbrända matrester från ifjol. En skrapa och en stålborste räcker långt, och tricket är att låta gallret bli varmt över glöden innan du går på det med borsten.

7. Pröva fisk
Man måste inte grilla kött på grillen. Man kan även grilla fisk. Detta är en hemlighet som få känner, men nu hör även du till de invigdas skara. Extra bra att veta är detta när vi kommit en bit in på sensommaren och du som familjefar måste avstyra dagliga myteri- eller självmordsförsök så fort det börjar skramlas med kolsäcken.

8. Marinera mera
Röksmaken hos en korrekt hanterad grill är så dominerande att blyg marinering lika gärna skulle kunna vara ingen marinering. Den välförberedde ser till att låta köttet vila i sitt marinadbad över natten, och står även beredd med penseln för att dutta på marinad även under pågående grillning.

9. Bränn rätt, inte fast
Lite vegetabilisk olja på gallret hindrar dina utvalda födoämnen från att bränna fast och sitta som vore de marinerade i epoxi. En servett dränkt i olja och hållen i tången fungerar utmärkt alldeles innan du slänger på köttet.

10. Släck i tid (helst före)
Droppar det från köttet, varpå lågor slår upp från glöden, slickar biffarna och får dem att smaka som skit på tallriken strax därpå? Det är fett som smälter, och den öppna elden ger en smak som få av oss finner angenäm. Du undviker detta genom att välja köttbitar med mindre fett på redan i butik, samt att trimma dem ytterligare innan det blivit grilldags. Om lågan ändå skulle vara framme kan du lätt rädda situationen genom att ha en blomspruta nära till hands.

SKRIVEN AV
Niklas Natt och Dag
Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *