Gammalt blir nytt

Att återbruka tegel är något som har blivit alltmer populärt. För Taktegel.se i Trosa har det blivit så efterfrågat att de ökade sin försäljning med 50 procent förra året.
Gammalt blir nytt

Det är fler konsumenter som bryr sig om miljön än vad byggare gör, menar David Alfageme, försäljning och inköp, Taktegel.se. Företagen ska tjäna pengar, det är en lite annan vinkel på det. Men konsumenten har kommit i andra tankar och det märker vi bara genom förfrågningar, både inköp och försäljning. Vi köper tegel ifrån alla och säljer till alla, både konsumenter och företag

Ett vällagt med kvalitetsprodukter ska hålla i flera generationer, förutsatt att det underhålls korrekt. Underlagspappen byts i första hand när det är dags att lägga om, det är sällan som allt taktegel behövs ersättas.

– Men ibland har bruken tillverkat dåliga batcher, säger David. Vi brukar säga att om mer än 40–50 procent av takytan är frostskadad, är det kanske lika bra att byta till bättre tegel. Det släpper platta flisor från pannorna, det kallas för frostsprängningar. När det väl börjar så brukar det fortsätta eftersom ytan blir mer ruggig och porös och suger mer vatten. Att takpannorna förstörs har till stor del att göra med hårdheten i plattorna, och till viss del även läge.

– Bra tegel kan också frysa på ett taskigt läge, säger David. Om det är mycket skugga eller om det är väldigt fuktigt. Det kan även ha att göra med hur isolerat huset är eller om taklutningen är väldigt flack.

Norrsidan är oftast den som tar mest stryk.

– Där man får minst sol, fortsätter han. Pannor gillar sol så att de torkar, och de gillar vind också. Det brukar bli mer mossa på norrsidan och mer påväxt. Sedan beror det på hur man har byggt. Har man mycket träd runt huset blir hela taket en ”norrsida”, om man säger så. Men det handlar även om hur vintrarna är, hur många så kallade nollpassager som uppstår då snö smälter och sedan fryser. Enkupigt strängpressat tegel är det som efterfrågas mest. Det är lantligt och i tiden.

– Det där går i mode också. Man ser att 60–70-talsteglen har börjat bli populära igen. Vi har också väldigt bra kontakt med många andra i branschen, även utländska företag som gör samma sak som vi. Det är väldigt sällan vi inte kan få fram det kunden vill ha men vissa sorter som är väldigt efterfrågade har vi behövt ha kösystem för. Vi kan också ta fram väldigt speciella sorter, importsorter eller sådant som bruken slutade tillverka för 70 år sedan. Vi har samarbete med olika mindre tillverkare som kan göra kopior.

Vänster: David Alfageme, försäljning och inköp, Taktegel.se Höger: De flesta vill ha kvar patinan på gamla takpannor. Vill man istället ha rena takpannor tvättar Taktegel.se gärna av dem åt er

PATINA

Takteglet som kommer in renoveras i stort sett inte. Det som görs är att de trasiga pannorna sorteras bort.

– Där är vi ganska stränga och sorterar ganska gediget, fortsätter han. Vi accepterar väldigt små skador och skavanker. Framför allt handlar det om att sortera efter kvalitet, och sedan också efter sort. På ett gammalt tak kan det finnas 15 olika sorter som taket har lappats med genom åren. När pannorna är sorterade säljs de vidare efter sort och inte som blandade tak.

– Vi säljer pannorna efter en och samma tillverkare, säger David. Ytan gör vi ingenting med. De allra flesta vill ha kvar patinan. Ibland kommer det kunder som vill ha det tvättat och då gör vi det åt dem. Detta görs enklast med högtryck.

– Man kan säkert köra med mögeltvätt också men med vår ekoinriktning gör vi inte det. En spännande lösning gällande tvätt av takpannor är att Taktegel.se har börjat samla in regnvatten från lagrets ladtak.

– Det här med torkan på somrarna som medför att kommunerna inför bevattningsförbud, har gjort det svårt för oss att serva kunder som har velat ha tvättat tegel, förklarar David. Redan nu har vi tillgång till 8 000 liter regnvatten och med det kan vi spola teglet med högtryck.

1700-TALS TEGEL

Om teglet inte får någon mekanisk påverkan, att det fryser eller slås sönder, kan det hålla nästintill i evigheter.

– Har man tegel i ett bra och skyddat läge kan det hålla i flera hundra år, tillägger han. Vi säljer tegel från 1700-talet! Den ökande miljömedvetenheten och trenden att återanvända gammalt byggmaterial kommer inte att avta, anser Taktegel.se. Det är även något som de hoppas kunna fortsätta växa i takt med.

– Något vi har försökt jobba med de senaste åren är att försöka få fler företag att jobba med gammalt tegel, säger David. Dels att sälja till oss men även att köpa av oss. Branschen är lite konservativ, de flesta takfirmor jobbar mer eller mindre på samma sätt. Det leder också till att det blir en jättekonkurrens och väldigt låga marginaler i branschen. Att alla gör på samma sätt gör att man försöker rationalisera så mycket det går. Alla slåss om ett fåtal kunder.

– Det vi ser är att miljökunden och byggnadsvårdskunden är beredda att betala mer för att det görs på ett sätt som de tycker är rätt. Om man tillmötesgår dem finns det, för hantverkaren, mer pengar att tjäna. Att sälja tegel som redan har suttit uppe på tak är specialiserat, och kan vara avskräckande för en del firmor att jobba med.

– Det fanns flera hundra bruk en gång i tiden och alla hade sina modeller, säger David. Det tar ett tag innan man kommer in i kunskapen om allt. Det är också en anledning till att många takläggare inte riktigt vågar jobba med gammalt, och att det kan vara svårt att få tag i. Det är där vi kommer in. Är det svårt så hjälper vi till och vi har alltid telefonen på oss!

Takbranschen är konservativ. Taktegel.se hoppas se att fler aktörer vågar sig på återbruk.

CIRKULÄRT ÄR LÖNSAMT

Genom att inte lägga om ett helt tak kan både takläggare och beställare spara pengar. Taktegel.se råder er därför att inte kasta de gamla pannorna.

– Ring oss först, det kan löna sig! Antingen att vi kan skicka kompletterande pannor, då behöver man bara kasta kanske 10–15 procent av ett helt tak, då spar man in de pengarna. Eller så kan vi köpa upp taket av er, som man också kan tjäna en slant på. Trasiga pannor kan inte återvinnas. De som är hela återanvänds på nya tak, och de gamla som sorteras bort skickas på deponi.

– Leran går inte att göra något mer med, menar David. I bästa fall blir det tegelkross som dekorationen till trädgårdar och parker, eller fyllnadsmassa under vägar. Materialåtervinningen är väldigt svag på den delen. Men miljövinsten är enorm om man inte producerar nytt. Tegel eldas i en tusengradig ugn i sju dagar för att bli till. Spar man in det så har man gjort en stor miljövinst!

Genom att återbruka tegel bidrar man till en miljövinst. Dessutom kan det löna sig ekonomiskt.
SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här är en annons | Till sajten >