Experten: Så ser de nya reglerna för rut och rot ut

Små men naggande goda är de nya reglerna som gäller för redovisningen av rut och rot. Hela paketet är riktat mot att sätta tummen i ögat på hantverksbranschens oseriösa företag.
Experten: Så ser de nya reglerna för rut och rot ut

Små men naggande goda är de nya reglerna som gäller för redovisningen av rut och rot. Hela paketet är riktat mot att sätta tummen i ögat på hantverksbranschens oseriösa företag.
– Man vill ge skatteverkets större uppföljningsmöjligheter, och branschen gör en stor insats i det arbetet. Tanken är att det minska fusket, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Skatteverkets höjning av ribban när det gäller mängden information som de vill få in för att du ska få din utbetalning är inte till för att du ska riva ut dig: istället kan lagändringen ses som en del av statsmaktens satsning på att komma åt oseriösa företag – oavsett om de är svartjobbare från Polen eller vanliga svenska skattefifflare.
– Det är byggbranschen själva som vill att det ska vara mer uppgifterna när man söker utbetalningen, Det finns en känsla i branschen att man förlorar jobb för att vissa inte använder rot-avdraget rätt, säger Pia Blank Thörnroos.
Enligt henne gör de nya reglerna att det blir lättare för Skatteverket att följa upp vilket arbete som utförts och vilka kostnader som varit med.
Ordentlig omställning
Trots att det bara är fyra punkter där lagen har förändras så är sättet hantverkarna ska skicka in sina uppgifter helt nytt. Under 2014 skedde det 4,6 miljoner köp som åberopade rut- eller ROT-avdraget. Enligt Pia Blank Thörnroos var denna masshantering av papper inte hållbar. Riksdag och regering har därför klubbat igenom att det nu är slut på valfriheten:
– Man måste skaffa e-legitimation, vi tar inte emot pappershandlingar längre. Det är första gången vi har ett så här stort system som är helt elektroniskt, säger Pia Blank Thörnroos.
Allt blir elektroniskt, även själva utbetalningen görs bara till företagets egna konto, det kommer inte ut några avier.
Anonyma uppgifter
Ett av de nya kraven på hantverkarna är att de ska kunna meddela Skatteverket hur många timmar de har lagt på varje jobb. Det gäller även om du inte har meddelat kunden det, till exempel om du är värmepanneinstallatör och kör med fast pris. Om du då är orolig för att kunden ska kolla upp hur många timmar du faktiskt jobbade kan du vara lugn.
– Vi lämnar inte ut de uppgifterna till kunder som ringer och frågar. De är hemliga, och det enda som skulle kunna göra att man lämnar ut det är om det blir en tvist, säger Pia.

De nya reglerna gäller från första januari 2015 men gäller bara rot- eller rutarbete som betalats efter den 1 april nästa år.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *