En målande framtid

En målande framtid

Målaryrket står aldrig stilla, det utvecklas i takt med att produkter förfinas, arbetsmetoder justeras och trender ändras. Vi har pratat med tre stora färgtillverkare som samtliga är inne på att branschen står inför nästa stora utveckling.

Vad det blir är färgat av konjunktur och det rådande världsläget. Men ett är säkert: att målaryrket är en konst, och du som målare har mycket spännande att se fram emot både när det gäller säkrare produkter samt hållbara metoder och arbetssätt.

Vi har kontaktat de stora tillverkarna, varav flera inte återkopplade, eller av annan anledning inte kunde ställa upp på en intervju. Med med de som tackade ja blev det några spännande samtal, och godbitarna hittar ni här, i våra intervjuer med Jotun, Flügger och Nordsjö.

JOTUN

Palettänk och återanvändning

Efter en pratstund med kulörchef Birgit Torkildsby på Jotun får vi en inblick i hur en stor aktör jobbar med färg, hur de ser på trender och vad som krävs för att hänga med i utvecklingen. 

Lite bakgrund kan vara på sin plats först. Jotun är ett norskt företag som grundades på 1920-talet och började förse med färg för skeppsmålning, som var stort i regionen Sandefjord med fiskebåtar och valfångst. Skeppsmålning och marint är ett segment som är stort än i dag för Jotun.

Utöver Shipping-segmentet jobbar Jotun med Performance Coating (skyddande färg för exempelvis broar och oljeplattformar) Powder Coating samt Deco. Inom Deco-segmentet ingår produkter som främst används av läsare av tidningen du håller i just nu, DMH. Du, det vill säga. 

– Eiffeltornet målades under väldigt många år med Jotun, innan de bytte leverantör för några år sedan, berättar Birgit. Och nu sägs det att tornet har börjat rosta! Av världens tio högsta byggnader är 50 procent av dem målade med Jotun. Toppen på Burj Khalifa – spiran högst upp – har målats med en färg som gör att den aldrig behöver behandlas igen. 

250 KEMIKALIEINGENJÖRER

Laboratoriet i Norge är ett sjuvåningshus där nästan 250 kemikalieingenjörer arbetar. Här studerar man olika ingredienser och råvaror som används i modern färg och nya produkter.

– Det är ett kontinuerligt arbete, säger Birgit. Det som är allra mest hållbart är att använda slitstark färg både interiört och exteriört – så att man inte behöver måla på nytt på väldigt länge – allt vi nyproducerar har en negativ effekt på miljön.

Detta lägger extra stor vikt vid att ta fram produkter som håller och står emot hårt slitage. En färg som bleknar ger ett trött utseende vilket man gärna målar om, även om färgens skyddande funktion finns kvar. Ett beteende som Jotun vill motarbeta.

– I våras släppte vi en helt ny exteriörfärg: Demidekk Infinity Pure Matt. Den färgen var färdig redan för två år sedan. Den har fått stå ute på testfält i två och ett halvt år. Den målades på plankor i 45 graders vinkel och har fått stå ute i Sandefjord, i Bergen där det regnar väldigt mycket, Lindesnäs där det blåser och regnar mycket, på Svalbard som är en kulle och i Florida, där UV-strålningen är extrem.

Möjligen har du redan hunnit testa denna produkt då den släpptes lös i våras för alla målare. Har du inte hunnit kika på den än kan vi berätta att detta är en supermatt fasadfärg, med en INFINITY-teknologi som ska ge oöverträffad kulörhållbarhet och självrengörande egenskaper som håller fasaden uppe – bildligt talat – i år efter år. Svanenmärkt, är den också. Läs mer på www.jotun.se

Samtidigt jämför de med konkurrerande produkter för att se hur Jotuns färg står sig. Om färgen inte klarar samtliga tester lanseras den inte, vilket är särskilt utmanande med en väldigt matt färg då den är benägen att suga åt sig smuts. Andra viktiga parametrar är att färgen står emot mögel och hålls ren. 

– Färgen är självrengörande, vilket inte alltid är fallet för matt färg, fortsätter Birgit. Och kulören ska heller inte blekna. Tänker man på typiska svenska röda hus, ofta målade med slamfärg – färgen står sig inte så länge. Men nu kan man få samma supermatta yta utan att kulören bleknar. Det ligger enormt mycket research och tester bakom. Och vi testar även i labbet med konstgjord UV-belysning och konstgjort regn, även som du säkert har sett på Ikea, med slitagetest. 

“Vi kommer från ett antal år där dovare och mörkare kulörer har använts mycket”

– Birgit Torkildsby, kulörchef på Jotun.

På frågan om kommande visioner är de försiktiga med att avslöja för mycket. Birgit nämner dock att de tittar på olika lasyrer för fasader och terrasser. Dessa nyheter får vi vänta till 2025 för att få se. 

– Och vi lanserar aldrig ”årets kulör”, det tycker vi är meningslöst. För då är det många som tycker att man ska måla om. Nej, det vill vi inte. En gång om året lanserar vi en ny färgkarta och då är det också med några äldre kulörer, som vi tänker att folk kanske redan har hemma. Men med nya kombinationer, så kanske man känner igen en kulör man har på väggen men vill nu också måla taket. Vi vill hela tiden ha ett palettänk.

Den senaste färgtrenden är att vi går mot lite mörkare kulörer. Birgit menar att globala händelser som inflation, den oroliga politiken och pandemin påverkar hur vi inreder. 

– Vi kommer från ett antal år där dovare och mörkare kulörer har använts mycket, men ser att efter pandemin, när alla var hemma i större utsträckning, att detta har ändrats till en lite ljusare och fräschare palett. Vi ser mycket användning av grönt och gult, och har stor tilltro till dessa kulörer under de kommande åren.


En symfoni av gröna kulörer: Jotuns LADY Pure Color-nyanser Subtle Green (7685), Pistachio (7386) och Mindful Green (7686).

Vi har även mer och mer gått ifrån fondväggar och börjat jobba med helheter. Alla väggar får samma kulör, även snickerier. Till och med taket målas in med väggarna. Den vita vågen är inte längre vad den en gång var. 

– Ur ett historiskt perspektiv så är det nytt med vita tak, säger Birgit. Tar vi en tur till Rom eller Paris, går in och tittar på taket – det är inte bara färg, det är bilder, stuckaturer, dekorationer, kanske geometriska former, målade i olika kulörer. Vi är mer och mer på väg tillbaka till det. Det blir som i naturen – naturen är trygg. Det är tryggt att gå runt i skogen.

***

NORDSJÖ

Om att höja statusen och
ta rätt betalt

I vårt samtal med Heli Ekman, som är Nordic Brand Manager på Akzonobel för varumärket Nordsjö Professional, pratar vi om att måla smartare, nya produkter och om yrkets status. Precis som med övriga intervjuer i detta reportage är fokus väldigt mycket på hållbarhetstänk i branschen. 

– I det här segmentet med premiumprodukter som man brukar kalla det, har man har ganska likvärdiga produkter hos de ledande färgtillverkarna, säger Heli. Men det man har mest fokus på är miljö. För vår del är det inte längre bara att producera en väggfärg till exempel, utan det ska vara flertalet miljömärkningar, den ska vara bedömd i byggvarubedömningar, man ska ha EPD:er på produkterna.

Heli Ekman, Nordic Brand Manager på Akzonobel för varumärket Nordsjö Professional.

En EPD är en miljövarudeklaration där tillverkare ska visa en produkts miljöpåverkan från vaggan till graven. Något som nu kommer till Danmark är DGNB, ett tyskt byggcertifieringssystem, och i Norge är det BREEM-NOR som sätter spelplanen. 

– Så det tar ganska mycket tid, fortsätter hon. Plus att målerierna behöver allt mer ta del av vårt företags miljöledningssystem och certifieringar som de behöver visa till sin kund.

Det handlar inte enbart om att ta fram en produkt, utan det är flera aspekter att ha i beaktning inför en produktlansering. Utöver detta arbete jobbar Nordsjö samtidigt med att förenkla för målaren – att det ska vara enkelt att hitta rätt produkter till rätt projekt. 

– Vi tittar mycket på det här med hur man ska räkna ut koldioxidavtryck, men sedan är det så klart också nya produkter och tjänster.

TRENDEN: MÖRKARE TONER

Trenden är att vi går mot mörkare toner, vilket också ställer helt andra krav på färgen. Ytan behöver vara tåligare då allt syns på en mörk kulör – fingeravtryck, släpljus, ”rullgator” och så vidare. Att optimera produkten är den ständiga processen. 

Att optimera för målaren är också centralt för Nordsjö. Här har de tagit fram ett koncept som heter Rationellt Måleri. Konceptet handlar främst om produkter och hur de appliceras. Heli berättar att i princip alla deras färger går att både måla och spruta, även deras spackel. 

– Det handlar om att man ska kunna göra mer på kortare tid. Och samtidigt skona kroppen. Vi hjälper också målerierna i sin tur med att vara konkurrenskraftiga genom att de kan göra jobbet på kortare tid. Efterfrågan på detta ökar då man inser nyttan med att sprutapplicera. 

Vi diskuterar även vilka produkter målarna söker, vad som efterfrågas mest. Då blir svaret just, billigare produkter. Det här är ett resultat av konjunktur och konkurrens.

– Det har kommit trender där man vill ha svarta fasader på trävillor, förklarar Heli. Då behövs en produkt som klarar minusgrader i norra Sverige, till en varm sommar i södra Sverige där fasaden kan bli uppemot 70 grader varm. Produktmässigt är det kanske där vi ser att det finns en efterfrågan. Men det är klart, innovationer vill man alltid ha. Men en färg är alltid en färg.

LANSERAT APP FÖR MÅLARE

Det är tydligt var fokus ligger för Nordsjö. Att optimera för målaren på alla plan – hälsa, produktmässigt och affärsmässigt. Förutom konceptet Rationellt Måleri, har de även tagit fram en app – Proactivity-appen. 

– Jag var själv med och tog fram den, och den handlar egentligen om att målaren verkligen måste ta hand om sin kropp och inte jobba med monotona arbeten. Vi förespråkar att man använder spruta, bredspacklar och att man inte ska jobba med samma sak hela tiden. 

“Vi som färgtillverkare måste hjälpa till att få upp statusen på målaryrket”

Appen kom till utifrån hur viktigt det är med mikropauser under arbetstiden. Den visar bland annat hur man kan göra vissa övningar med sina verktyg, såsom sträckningsövningar med förlängningsskaftet. 

– Vi arbetar med support för målarna. Vi hör hur trenderna går, man hör i en viss region att man kan ta en viss timpenning för sitt arbete och man hör en annan ta en lägre. Det är bland annat där jag ser att vi som färgtillverkare, oavsett vilken, måste hjälpa till att få upp statusen på målaryrket, säger Heli och fortsätter:

– Det kommer längst ned i kedjan. Där hade jag gärna sett att alla färgtillverkare försöker få upp statusen på målaryrket och att man lyfter upp det här med fackmannakunskap. 


Nordsjö One Supreme är en evolution av flaggskeppsprodukten Nordsjö One. Skillnaden är att färgen presterar ännu bättre vad gäller kulörhållbarhet och självrengörande egenskaper. Den är lättare att applicera och här pratar vi om ”bra häng” i penseln, gubbar och gummor. Torkar snabbt och tillåter två strykningar på en dag. Skyddar träfasaden i upp till 16 år. Läs mer på www.nordsjoprofessional.se.
Denna produkt lanserades i våras och är framtagen för att prestera i ljusa och mörka kulörer. Trots sitt låga glanstal har färgen ett motstånd mot svåra fläckar av exempelvis kaffe och vin. Så pass att forskningsinstitutet RISE gav produkten bäst i test när den ställdes mot konkurrenternas motsvarande produkter. Nordsjö Professional Rezisto Easy Clean, för er som undrade. Läs mer på www.nordsjoprofessional.se

***

FLÜGGER

Att navigera rätt i branschen

När det kommer till Flügger har de en lite annan approach till branschen. Från början är det ett familjeägt företag från Danmark, där man tidigt riktade in sig på att bygga upp ett butiksnät både mot konsument- och proffsmarknaden. 

– Vår huvudsak är att utveckla sortiment och distribuera till den professionella marknaden, berättar Christian Backman, ansvarig för produktavdelningen i Flüggerkoncernen. När vi väl har valt att sätta en butik på en ort, är den butiken öppen och tillgänglig för konsumenten också.

Christian Backman, Senior Product Manager, Flüggerkoncernen.

Vår diskussion berör det rådande läget i hantverksbranschen. Ännu vet vi inte hur utvecklingen blir – branschen är i lite av ett vakuum där man inväntar åt vilket håll konjunkturen är på väg. 

– Skulle det vara så att inflationen stiger och konjunkturen sjunker, kommer vi ha tuffa tider framöver, förklarar han. Det andra, om man utgår ifrån branschen som hantverkare/målare, ser vi att mer och mer byggmaterial i dag är prefabricerat och premålat: det är färre kvadratmeter som är kvar för hantverkaren ute på byggena. Däremot finns det alltid en renoveringsdel. Om den proportionellt sett blir viktigare, eller om vi utökar och går in på det prefabricerade, vet jag inte, men yrkesmålarens kvadratmeter sjunker på nybyggnationer. 

Några av utmaningarna i branschen beskriver Christian som hållbarhet och att hålla sig i framkant gällande miljökravsutvecklingen. Kraven blir hårdare för varje år och regleras av flera faktorer. 

– Dels har vi kemikalielagstiftning med olika ämnen som inte bör finnas, säger han. Och nu när alla har vattenbaserad färg är man inne på mikrometernivå av olika ämnen och konserveringsmedel gällande allergier och liknande.

“Hantverkaren ska ha en tekniskt välfungerande produkt”

– Christian Backman, Senior Product Manager, Flüggerkoncernen.

Produkten, färgen, ska vara så skonsam som möjligt för målaren som använder den och utsätts för färg åtta timmar per dag. Den andra reglerande faktorn är den som sedan bor i rummet, som kan påverkas av astma och allergi, och den tredje faktorn är deklarationskrav på produkten.

– Alltså kravet på deklaration av våra produkter i ett sammanhang gentemot klimat och miljö, exempelvis med CO2-avtryck. Så det är alla de här krafterna samtidigt, plus att hantverkaren ska ha en tekniskt välfungerande produkt.

Utöver det tillkommer branschkonkurrensen där målaren ska ha betalt för utfört arbete. Är produkten inte fungerande rent tekniskt, behövs exempelvis mer färg per kvadratmeter vilket i sin tur sänker lönsamheten. 

– Yrkesmålaren ska ha en produkt som är rationell i sin arbetsprocess, tillägger Christian. Det vill säga, vi utvecklar produkter och produktkoncept som totalt sett kan bidra till att målaren kan öka till lönsamhet genom att använda våra produkter på vårt sätt.

STÄNDIG KAMP

Och detta är ett ständigt pågående arbete. Man har aldrig ”landat”, som Christan beskriver det. Det är en ständig kamp mellan funktion och att vara så lite miljöbelastande som möjligt. 

– För oss räcker det inte bara med att den har en fin yttre miljöbelastning med hela klimataspekten – det har den också – men vi måste tänka på målarens arbetstimmar och de som sedan ska bo där. Nu kommer nya nordiska kriterier för astma och allergi, som totalt förbjuder allergiframkallande konserveringsmedel. Vi hoppas det ska bli klart under 2023 – det innebär ännu större krav på produktions- och hanteringsprocessen, men i slutändan positivt för miljö och människa. 

Miljövänlig som få. Flüggers klimatsmarta vägg- och takfärg Dekso Air klarar samtliga 35 av BASTA-systemets kriterier, och har därför fått BASTA:s högsta betygsnivåklassning. Mer info om Flüggers produkter finns på www.flugger.se
Flüggers Svanen-märkta och vattenhaltiga Wood Tex-serie ger utomhusträ en väderbeständig yta med bra hållbarhet, glans och kulörstabilitet. Produkterna är enkla att påföra, torkar snabbt och är dessutom skonsamma för miljön.

Vad är nästa steg inom färg? Och för vilka gör vi färgen bättre? Tittar vi på produkten i sig finns det en hel del man kan göra för att producera en färgprodukt som har en så liten miljöbelastning som möjligt. Ska färgen vara biobaserad, det vill säga från förnyelsebara råvaror? Frågorna är flera och Christian är fundersam om utvecklingen endast är positiv. 

– Sedan har vi plasten, alla våra hinkar. Och då självklart ska vi ha återvunnen plast. Om man då gör en hink av återvunnen plats, är plasten i lägre kvalitet än om den hade varit i ny plast. Vilket betyder att det är en svagare konstruktion vilket gör att man får kompensera med mer plast. 

ÅTERVUNNEN PLAST

Flügger har som målsättning att 75 procent av allt deras emballage ska vara av återvunnen plast till 2030. 

– Samtidigt har man yttre krafter som har tillkommit efter att vi satte våra miljömål, till exempel Svanen, avrundar Christan. Om du ska sälja en Svanengodkänd färgprodukt 2025 och framåt, måste den vara i ett emballage som är gjort av minst 40 procent återvunnen plast. Om man inte hoppar på tåget, då ”ramlar man ur Svanen” om ett par år. Utmaningen är att navigera rätt här, att hitta rätt.

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *