Elverktyg – samma vridmoment fast ändå olika
Hur mycket vridmoment behöver du egentligen på skruvdragaren, och kan du lita på tillverkarens siffra? För högt vridmoment kan skada dig, och olika tillverkare mäter vridmomentet på olika sätt.
Skruvdragaren är ett av de mest köpta elverktygen på marknaden idag, och många väljer att titta på vridmomentet när de väljer skruvdragare och andra elverktyg.
Problemet här är att alla tillverkare av elverktyg inte mäter vridmomentet på samma sätt. Det finns två vanliga sätt att mäta på:
1. Hårt moment; mäter vridmomentet när maskinen jobbar i ett hårt material. Detta sätt att mäta skapar höga newtonmeter-siffror och används därför av många tillverkare.
2. Mjukt moment; beräknar verktygets uthållighet, hur länge maskinen orkar arbeta i motstånd. Detta sätt att mäta är dock mindre vanligt eftersom det resulterar i ett lägre uppmätt vridmoment.
– För hög newtonmeter kan vara skadligt för användaren. Om man skulle möta på motstånd kan maskinen sättas i spinn, vilket kan skada både arm och handled. 80 procent av vad en hantverkare gör klarar man på under 40 newtonmeter, säger Henrik Fabricius, produktchef på Black & Decker.
Den internationella branschföreningen The Power Tool Institute har föreslagit en gemensam standard för att mäta vridmomentet som utgår från att man mäter uthållighet, det vill säga mjukt moment.