DMH testar kapmaskiner
Så gjordes testet
Effektivitet
Här har vi testat maskinerna i både betong och sten. Betongen var prefab-betong av klassen C50/60. Vi har testat hur lång tid det tar för kaparna att göra ett spår på tre meter med maximalt djup, vilket är mellan 145 och 150 millimeter djupt, i både betong och sten. Maskinerna har försetts med ny kapskiva inför dessa testmoment. I betong använde vi Hiltis kapskiva och i sten använde vi Husqvarnas kapskiva.
Vibrationer
Vibrationerna har mätts på både höger och vänster hand via en speciellt framtagen handske för just vibrationer. Sensorer i handsken känner av vibrationerna som sedan analyseras i ett datorprogram. Vi har testat i både betong och sten och värdena som presenteras är ett snittvärde efter tre minuters kapning i betong och fem minuters kapning i sten.
Användarvänlighet och reglage
Här har vi tagit hänsyn till hur lättstartad maskinen är samt hur alla reglage och knappar sitter till (choke, start/stopp, bensinpump, dekompressionsventil med mera).
Byte av kapskiva
Hur lätt är det att byta kapskiva och krävs det specialverktyg för att lösa detta?
Spänna remmen
Här är det av största vikt att det inte är för många moment som behöver göras för att kunna spänna remmen. Ju färre moment ju högre poäng.
Byta rem
Även om de flesta aldrig kommer behöva byta remmen under maskinens livslängd ska det vara ett snabbt och enkelt jobb.
Tändstift/luftfilter
Luftfilter och tändstift behöver bytas eller rengöras med jämna mellanrum därför ska det var lätta att komma åt utan att behöva plocka isär halva maskinen.
Dammreducering/vattenanslutning
Alla maskinerna reducerar bort dammet mycket bra när man kopplar på vattnet. Därför har vi bara gjort en snabbcheck hur tillverkarna löst munstycke, slangar med mera ur användar- och kvalitetssynpunkt.
Övrigt
Här har vi tagit upp saker som kan vara värda att nämna men som kanske inte platsar som en egen kategori. Det kan vara smarta lösningar eller små detaljer som kan vara både positiva och negativa. Tycker vi att det är värt några tiondelar extra eller tvärtom på slutpoängen nämner vi det i texten.