Test av hörselkåpor – välj skydd med omsorg

Det vore lätt att anta att ett bra hörselkåpor ska dämpa ljud så mycket som möjligt. I verkligheten ska de filtrera bort det skadliga ljudet. Du vill skona hörseln, men ändå kunna höra vad arbetskollegorna säger. Eller hur? Se därför till att välja hörselskydd med medhörning. Och välj med omsorg.

Tiden läker alla sår. Det stämmer i mycket, men inte när det gäller nedsatt eller rent av förlorad hörsel. En sådan skada består för resten av livet. Därför är det viktigt att välja ett par ordentliga hörselskåpor med omsorg.

Och för arbetsgivaren är det rent av ett krav att tillgodose sina anställda med ordentliga hörselkåpor i särskilt bullriga miljöer, reglerat av Arbetsmiljöverket. Vilka krav som ställs finner du i särskild ruta här intill. Du bör också vara uppmärksam på hur ofta och hur länge du utsätter din hörsel för buller. Även en mycket kort period av högt buller kan ge bestående hörselskador.

Att välja rätt hörselskydd är alltså viktigt. Se därför till att lurarna sluter tätt. Tänk också på hur dämpningen påverkas av bågarna för dig som bär glasögon och/eller skyddsglasögon. Dämpningseffekten kan också påverkas beroende på om hörselskydden bärs med hjässbygel eller om de sitter monterade på en hjälm.

Samtliga hörselskydd i detta test är testade enbart med hjässbygel och testet har skett under verklighetens förhållanden. Resultatet speglar testpanelens egna intryck, efter olika förutsättningar.

test hörselkåpor

Skriv in din e-postadress för att ladda ner DMHs Test av hörselkåpor här

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

FLER TESTER

VISA FLER