DMH testar batteridrivna universalsaxar, slitsaxar och nibblare
Så gjordes testet:
I testet har vi använt oss av kallvalsad plåt från 0,75 till 1,5 millimeter. Alla jämförande värden som maxkapacitet, klipphastighet med mera är tagna från tillverkarnas specifikationer där de angivit hur maskinerna presterar i stålmaterial upp till 400 N/mm2.
Vi har viktat testparametrarna olika beroende på vilken variant av maskin vi testat. Till exempel har poängen för kurvsågning viktats högre när vi testat nibblarna kontra när vi har testat slitsaxarna.
Ergonomi:
Här har vi tagit hänsyn till hur grepp, knappar och vred sitter till och känns.
Vibration:
Vibrationerna har tagits fram via en speciellt framtagen handske för just vibrationer. Sensorer i handsken känner av vibrationerna som sedan analyseras i ett datorprogram. Värdena som presenteras är gjorda på höger hand och framtagna från klippning/stansning i 1,0-millimetersplåt.
Effektivitet 1 mm plåt:
På universal-och plåtsaxarna har vi poängbedömt hur snabbt och effektivt de klipper sig igenom två meter 1,0-millimeterplåt. Hos nibblarna har vi poängbedömt slaget och hur effektivt de stansar sig igenom plåten, men inte hur snabbt de gör det. Dock redovisar vi hur lång tid de tar på sig för att ta sig igenom två meter plåt.
Effektivitet 1,5 mm plåt:
Här är testförfarandet desamma som i 1,0-millimetersplåten men med den skillnaden att vi testat i en plåttjocklek på 1,5 millimeter.
Kurvsågning:
Här har vi startat med ganska snälla böjar för att sedan gå på allt tvärare vinklar för att se hur mycket man kan tvinga maskinerna ur spår innan de kilar fast eller helt enkelt inte klarar uppgiften.
Korrugerad plåt:
Här har vi testat hur maskinerna klarar av klippa i 0,75-millimeters korrugerad plåt. Vi kan redan nu avslöja att det bara är nibblarna som klarar av denna uppgift.
Batteri och batteriindikator:
På dagens maskiner ska det finnas batteriindikator, och sitter den på batteriet istället för på maskinen ger det högre poäng.
Övrigt:
Annat värt att veta om maskinerna har vi lagt in under ”övrigt”.
Slutkommentar:
Här har vi gjort en snabb redovisning om hur vi tänkt när vi satt våra två olika slutpoäng. Eftersom de första två maskinerna redan kategoriseras som universalmaskiner har de bara fått en poängbedömning.